Update articol:

Virgil Popescu, reacţie la declaraţiile şefului Electrica: “Corina Popescu ar trebui să se concentreze mai mult pe activitatea Electrica decât să se gândească la strategii naţionale în domeniul energiei”

Virgil Popescu

Directorul general al Electrica ar trebui să se concentreze mai mult la situaţia din cadrului grupului pe care îl conduce decât să se gândească la strategii naţionale de dezvoltare în domeniul energiei, a reacţionat Virgil Popescu, ministrul Energiei, după ce Corina Popescu, şeful Electrica, a declarat că România trebuie să ia foarte repede decizia când va renunţa la cărbune.

Virgil Popescu ne-a spus: “Observ că doamna Corina Popescu trasează nişte direcţii ale României în domeniul energetic. Aş dori să o asigur că Ministerul Energiei ştie ce are de făcut, dar este puţin îngrijorat de situaţia de la Electrica. Cred că doamna Popescu ar trebui să se concentreze mai mult la situaţia din cadrului grupului pe care îl conduce  decât să se gândească la strategii naţionale de dezvoltare în domeniul energiei.

Electrica a finalizat în acest an prima etapă a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului, însă are nevoie ca actualul management să îşi canalizeze toată energia şi priceperea pentru reuşita acestui proiect major, dar şi pe alte proiecte de investiţii şi dezvoltare. Electrica trebuie să ajungă să joace un rol esenţial în  Sistemul Energetic Naţional atât pentru cetăţenii României, cât şi pentru acţionarii companiei. Cred că ar trebui să investească la mult în digitalizarea reţelei de distribuţie, cât şi în producerea de energie verde”.

“România trebuie să ia foarte repede decizii cruciale în sectorul energetic, precum perioada când vom renunţa de tot la cărbune pentru producerea de energie, dar şi realizarea unor proiecte de întărire a infrastructurii care de ani de zile stau pe hârtie”, a declarat  Corina Popescu, directorul general al Electrica, la a treia ediţie a Atlantic – Black Sea Security Forum, organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US.

“Nu mai avem timp. În trecut, am avut câteva proiecte pe care le-am dezvoltat într-o perioadă lungă de timp. Timpul zboară. Acum, toate proiectele importante trebuie realizate foarte repede. Iar decizia finală de investiţii trebuie luată repede. Toate lucrurile se schimbă foarte rapid”, a spus Popescu.

“Avem nevoie de decizie. Aş începe cu cea mai importantă decizie care ar trebui să fie luată: când îşi va asuma România renunţarea totală la cărbune”, a continuat reprezentanta Electrica.

Ea a amintit că 80% din producţia de energie din România se află în sudul ţării şi doar 20% în partea de nord, iar partea de nord a ţării a fost afectată puternic de incidentul din Europa din luna ianuarie. “Avem o problemă de infrastructură, iar operatorul de sistem trebuie să dezvolte proiectele pe care le are pe hârtie de ani şi ani de zile. Acestea sunt priorităţile”, a adăugat Popescu.

O altă necesitate a sectorului energetic românesc este creşterea capacităţii de interconectare pe toate graniţele. “Toate acestea sunt decizii strategice care trebuie luate şi pe baza cărora trebuie să ne construim strategia energetică. În caz contrar, riscăm să pierdem poziţia pe care o avem azi”, a mai spus directorul general al Electrica.

Ulterior, doamna Corina Popescu ne-a declarat: “Am spus doar că avem nevoie de planificare în această perioadă de tranziţie şi trebuie să avem o coordonare în ceea ce priveşte unele proiecte, precum cele pe hidrogen sau phase-out-ul pe cărbune”.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (25/05/2022)

Decizie favorabila a Curtii de Apel Bucuresti referitoare la One Peninsula

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/05/2022)

Promateris atrage o noua finantare cu fonduri nerambursabile norvegiene