Update articol:

Virgil Popescu: România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică

România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică, a scris pe Facebook Ministrul Energiei Virgil Popescu.

Acesta a transmis: “Astăzi am participat la ceremonia de semnare a parteneriatului între România și SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în țara noastră.
Cosmin Ghiță – CEO SNN și John L. Hopkins – CEO – NuScale Power au semnat astăzi Acordul de Cooperare (“Teaming Agreement”) pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România.

Virgil Popescu a mai spus: “Energia înseamnă siguranţă pentru ţara noastra, pentru ţara dvs, pentru toate ţările.  Dacă vrem emisii zero, dacă vrem decarbonizare, nu o putem face fără energie nucleară. Aşa că energia nucleară e esenţială.

Totul a început acum un an, când la Washington s-a semnat acordul interguvernamental între SUA şi Romania şi care a fost aprobat de Parlamentul României în vara acestui an. Acum doua zile, preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul de stat John Kerry au anunţat prima implementare a SMR în Europa, în ţara noastră, România devenind un hub tehnologic pentru SMR.

Astăzi salut şi sprijin semnarea acordului dintre cele două companii – Nuclearelectrica şi NuScale Power. Mulţumesc partenerilor americani pentru sprijinul şi aprobarea programului nuclear în România, care ne inspiră să devenim un lider regional în viitor.

Este începutul unei noi revoluţii şi este datoria şi responsabilitatea noastră să construim un viitor sustenabil pentru generaţiile viitoare.

Văd SMR  ca pe o moştenire lăsată generaţiilor noastre.

Drept urmare țara noastră va deveni lider regional în furnizarea de energie curate, şi în subsidiar, coagularea unui lanţ local de furnizori care să permită României să devină un hub investiţional şi furnizor de module de tip NuScale către statele din Europa Centrală şi de Est! Este un nou pas pe care l-am făcut pentru a întări parteneriatul strategic dintre România și SUA!”

Cu ocazia intalnirii liderilor, oficialilor guvernamentali, asociatiilor non-guvernamentale si oamenilor de stiinta la Conferinta Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice (COP26) de la Glasgow, NuScale Power, prima si singura companie care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare din SUA, si Nuclearelectrica, producatorul roman de energie nucleara, au convenit sa colaboreze pentru a avansa tehnologii de producere a energiei curate in Europa.

Parteneriatul dintre Nuclearelectrica și NuScale vine într-un moment important, cu ocazia discutării de către factorii decizionali importanți din întreagă lume a urgenței accelerării tranziției către energia curate. Tehnologia SMR NuScale poate sprijini obiectivele internaționale de a minimaliza impactul negativ al schimbărilor climatice și a consolida prosperitatea globală.

În 2019, NuScale și Nuclearelectrica au semnat Memorandumul de Înțelegere (MOU pentru evaluarea dezvoltării, autorizării și construirii unui SMR NuScale în România.

În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul și singurul SMR care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea acestei tehnologii SMR. Compania menține un ritm accelerat al programului sau de dezvoltare și comercializare a tehnologiei sale SMR.

NuScale Power a dezvoltat cea inovatoare centrală nucleară modulară de mici dimensiuni pentru generarea de electricitate, căldură, desalinizare, producerea hidrogenului etc. Conceptul revoluționar al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) folosește un modul NuScale Power Module™ fabricat în întregime de companie, capabil să genereze 77 MW de electricitate, folosind o versiune mai sigură, mai mică și scalabila a tehnologiei reactoarelor pe baza de apă presurizată. Tehnologia scalabila a centralei SMR NuScale poate găzdui până la patru, șase sau 12 module individuale și oferă beneficiile energiei curate, fără carbon, precum și alte beneficii pentru mediu, comunități, industra și economia locală. Investitorul majoritar la NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, achiziții și construcții cu un istoric de 70 de ani în domeniul energiei nucleare comerciale.

SN Nuclearelectrica SA este un producător național de energie și combustibil nuclear, sub coordonarea Ministerului Energiei. Compania este listată pe Bursă de Valori București din 2013, acționarul principal fiind statul român cu 82,49% și alți acționari cu 17,50%. SNN are două filiale: CNE Cernavodă care operează Unitățile 1 și 2 și Fabrică de Combustibil Pitești.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022