Update articol:
Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale

Virgil Popescu: România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa

România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa, a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Acesta a scris pe Facebook: “Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR.

Cei de la NuScale au anunțat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor.

Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, și România își va asigura inclusiv securitatea energetică”.

Conform unui acord semnat la 25 aprilie, compania coreeană ar putea începe producția de materiale de forjare pentru reactoare în acest an, producția de echipamente la scară largă fiind estimată să înceapă până în a doua jumătate a anului 2023.

Mai exact, Doosan va începe producția de matrițe de forjare pentru vasul de presiune superior al reactorului. Acestea sunt de așteptat să fie utilizate în prima desfășurare comercială a unei centrale electrice NuScale VOYGR pentru Proiectul de energie fără carbon (CFPP) al Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), care urmează să fie construit pe un amplasament la Laboratorul Național Idaho din SUA, potrivit www.world-nuclear-news.org. 

Doosan Enerbility – sub numele său anterior de Doosan Heavy Industries & Construction – a semnat în 2019 un acord de colaborare comercială cu NuScale pentru furnizarea de module de putere NuScale și alte echipamente și, împreună cu investitorii financiari coreeni, a făcut o investiție de capital de aproape 104 milioane USD în compania SMR din Portland, Oregon. Doosan lucrează acum la dezvoltarea prototipului de componente.

Doosan Enerbility și-a „consolidat continuu” relația strategică de cooperare cu NuScale și a făcut „pregătiri complete” pentru fabricarea SMR, a declarat președintele și CEO-ul său Geewon Park. „Cererea în creștere a pieței pentru SMR va deschide, de asemenea, ușa pentru participarea subcontractanților noștri”, a adăugat el.

Președintele și CEO-ul NuScale, John Hopkins, a declarat căfirma este mândră să colaboreze cu Doosan. „Anunțul arată disponibilitatea comercială a NuScale și semnalează lumii că NuScale este cu adevărat liderul în cursa pentru aducerea SMR-urilor pe piață”, a spus el.

NuScale Power Module este un reactor cu apă presurizată cu toate componentele pentru generarea de abur și schimbul de căldură încorporate într-o singură unitate, generând 77 MWe, care în septembrie 2020 a devenit primul proiect SMR care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

NuScale trece printr-o fuziune cu Spring Valley Acquisition Corp, după care compania va fi tranzacționată la bursă. Investitorul majoritar al companiei este Fluor Corporation.

BVB | Știri BVB

AAGES S.A. (AAG) (20/02/2024)

Convocare AGA O & E 25/26.04.2024

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/02/2024)

Erata privind Bugetul de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (20/02/2024)

Semnarea unui contract semnificativ - Dendrio Solutions

SANTIERUL NAVAL ORSOVA S.A. (SNO) (20/02/2024)

Decizia ASF nr. 168/20.02.2024 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/02/2024)

Finalizarea vanzarii detinerii minoritare a FP in Engie