Update articol:

Virgil Popescu: Termocentrala de la Mintia nu se va vinde la fier vechi şi voi veni în Guvern cu un proiect pentru a debloca și investiția de la Iernut

Virgil Popescu Sursa foto: Facebook.com

Termocentrala de la Mintia nu se va vinde la fier vechi şi voi veni în Guvern cu un proiect pentru a debloca și situația investiției de la Iernut, a scris în această dimineaţă ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a explicat: “Demontez un fake – news, alimentat de răuvoitori! Le-am explicat și colegilor mei, parlamentari PSD și PNL de Hunedoara, că Termocentrala de la Mintia NU SE VA VINDE LA FIER VECHI!

Am solicitat administratorului judiciar că în procedura de vânzare și selectie a unui investitor să solicite ca acesta să ofere garanții ferme că pe amplasamentul de la Mintia se va construi o nouă capacitate de producere a energiei electrice, pe gaze naturale, de minim 800 Mw.

De asemenea, așa cum am susținut în Parlament, în programul de guvernare, în Coaliție și în Comisia de anchetă parlamentară, pe marginare prețurilor la energie, susțin fără rezerve inițiativa legislativă prin care investițiile Hidroelectricii începute, dar nefinalizate din cauza blocajelor de mediu, să poată fi continuate!

Voi veni în viitorul apropiat, în Guvern, cu un proiect de Ordonanță de Urgență pentru a debloca și situația investiției de la Iernut! Da, am venit cu soluții și o vom face și pe viitor! Avem grijă de cetățeni, dar totodată continuăm și investițiile, pentru că doar așa vom putea asigura securitatea energetică a României!”

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. În vara anul trecut, Romgaz a reziliat contractul din cauza întârzierilor.

  • Romgaz: Lucrările la termocentrala de la Iernut sunt realizate în proporţie mai mică de 90%

Lucrările la centrala termoelectrică de la Iernut sunt realizate într-o proporţie mai mică de 90%, iar din punct de vedere al execuţiei (execuţie care face parte din investiţie), lucrările au fost realizate în proporţie de aproximativ 65 – 70%, în calcul fiind luate lucrările care au mai rămas de executat din ceea ce este proiectat şi lucrările pentru care nu există încă proiecte, a informat Romgaz ]n decembrie anul trecut. 

Din punct de vedere general “Turnkey project”- proiect (proiectare, execuţie, instruiri, cursuri etc.), investiţia este finalizată aproximativ 80%.

Aceste date sunt cuprinse în raportul tehnic de evaluare cantitativă şi calitativă întocmit în urma expertizei tehnice şi economice a lucrărilor executate la proiectul de investiţii “Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine pe gaze” (Raport tehnic), primite de Romgaz.

Compania Romgaz a transmis Raportul tehnic către autoritatea finanţatoare, Ministerul Energiei, pentru luare la cunoştinţă şi către antreprenorul cu care Romgaz a contractat execuţia lucrărilor, Asocierea Duro Felguera – Romelectro, pentru analiză şi, după caz, formularea de obiecţiuni.

Directorul general al societăţii de gaze, Aristotel Jude, a declarat în decembrie că Romgaz analizează posibilitatea de a încheia un nou contract tot cu asocierea Romelectro-Duro Felguera pentru finalizarea centralei de la Iernut, însă cere garanţii acestor companii şi spune că nu va plăti nimic în plus. Potrivit acestuia, centrala va fi gata până la finalul anului 2022.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)