Update articol:

Virgil Popescu: Unii furnizori de energie acționează în continuare speculativ; recomand tuturor consumatorilor să opteze până în 1 iulie penrtru o ofertă din piaţa concurenţială

Ministrul Energiei Virgil Popescu

Unii furnizori de energie au un comportament speculativ, care duce la creşterea preţului, iar ANRE trebuie să intervină astfel încât piața energiei să fie „liberă, dar nu sălbatică”, a declarat aseară Ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Digi24

„Prețul contractelor încheiate anul trecut pentru achiziție de energie electrică pentru anul acesta este la fel ca prețul din 2020 care s-a achiziționat în 2019 și tot așa. Nu a crescut prețul. Dacă un furnizor şi-ar fi achiziţionat anul trecut, pentru portofoliul de clienţi casnici pe care îl avea, energia pentru anul 2021, ştiind, încă de la 1 ianuarie 2020 că la 1 ianuarie 2021 piaţa se va liberaliza… Or, noi ne-am trezit, uitându-ne în piaţă şi discutând cu furnizorii, că foarte puţină energie a fost vândută către furnizori pe contracte pe un an de zile. Furnizorii – foarte puţini au cumpărat, alţii deloc, iar energia a fost vândută către traderi, pentru că producătorii trebuiau să-și vândă energia”, a spus Popescu.

„Or, dacă tu, funizor, nu ai avut grijă să-ți iei energia în anul 2020 pentru 2021, știind că se liberalizează, ai portofoliu mare de clienți, şi vii şi spui în cursul anului acesta că nu ai curent, cumperi de pe piaţa zilei următoare, când anul acesta, fiind o cerere mare de energie și de gaz, preţul este mai mare, înseamnă că nu ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ, așteptând ca până la sfârșitul anului să se întâmple ceva. Pentru că și din piața reglementată, tot furnizorii au avut de câștigat. Au avut un preț mic la achiziție de la producători, iar românul a plătit același preț”, a spus ministrul.

„Furnizorii nu s-au obişnuit cu piaţa liberă, nu s-au obişnuit că piaţa liberă are reguli şi acționează în continuare speculativ. Sunt furnizori care vând energie electrică fără să o aibă, achiziționată de către client, și acum încep să rezilieze contractele pentru că au un anumit preț negociat, dar prețul pe piața zilei următoare e mai mare. Acest lucru nu este o piață liberă normală. Cred că trebuie să impunem niște reguli aici. Sunt furnizori care reziliază contracte chiar dacă au energie, dar câștigă mai mult dacă vând în piața zilei următoare, care e mai scumpă. Sunt lucruri care trebuie reglmentate mai bine de către ANRE. Piaţă liberă, dar toți să respecte anumite reguli. Să fie o piață liberă, dar nu sălbatică”, a mai spus ministrul.

Virgil Popescu a declarat pentru Agerpres, că de la 1 iulie va dispărea din factura consumatorului casnic acel discount de la preţul serviciului universal la preţul pieţei concurenţiale: “Evident, dacă nu ai trecut într-o piaţă concurenţială pe ofertele care sunt pe piaţă, la 1 iulie vor apărea alte oferte de preţ, care pot fi mai mari sau mai mici sau care pot fi la acelaşi nivel.

Cert este că le recomand tuturor consumatorilor să opteze până în data de 1 iulie. Este simplu de optat la piaţa concurenţială. Piaţa serviciului universal este mai scumpă decât piaţa concurenţială. Dacă nu a optat nici până la 1 iulie pot să opteze oricând. Important este să opteze. Vor găsi oferte pe piaţă, pe comparatorul de la ANRE, oferte care sunt convins că unele vor fi mai bune decât cele actuale.

Este o piaţă liberă, este o piaţă cum trebuia să fie şi în România. Dacă o aveam liberă în urmă cu doi ani de zile şi nu o reglementam, sunt convins că eram departe acum şi ca nivel de ofertare. Pentru că eu m-am uitat pe preţurile care se vindeau anul trecut pentru anul 2020, preţurile futures, contractele care se încheie pe un an de zile – şi nu am văzut absolut nicio modificare de preţ între cei care au cumpărat în anul 2019 pentru 2020, 2020 pentru 2021, cei care cumpără acum pentru 2022. Am văzut o creştere a preţului zilei următoare (piaţa spot – n.r.). Examinând un pic acest lucru am văzut că foarte mulţi furnizori nu şi-au achiziţionat până la sfârşitul anului trecut energia pentru tot anul 2021 pentru consumatorii casnici.

Din diverse motive eu pot să bănui că au crezut că nu se va liberaliza piaţa, că vom da înapoi cu liberalizarea pieţei. Nu s-a întâmplat acest lucru şi evident, neachiziţionându-şi energia producătorilor au cumpărat-o traderii care au scos-o pe piaţa zilei următoare şi aşa a crescut uşor preţul pe piaţa zilei următoare, dar pe piaţa contractelor încheiate anul trecut, cu un an de zile înainte, preţul este acelaşi.

Dacă vă uitaţi şi faceţi şi dumneavoastră o radiografie o să vedeţi că este la fel. Este o tendinţă europeană de creştere a consumului şi de creştere a preţului, atât la energie cât şi la gaze naturale. Asta da, pentru că economia îşi revine. Economia îşi revine şi nu putem compara 2020 cu 2021. 2020 a fost un an de lockdown. Este o cerere de energie şi de gaze naturale mult mai mare ca anul trecut şi evident, când este cererea mai mare decât oferta preţurile cresc, dar sunt convins că va veni şi reglajul. Deci, într-o economie liberă, piaţa se reglează.

Evident, nu pot să fiu nici de acord că piaţa este liberă şi sălbatică şi nu trebuie să existe reguli, ori eu cred într-o piaţă liberă în care toţi respectă anumite reguli şi de aceea, încă o dată, o să-i rog pe cei de la ANRE şi de la Consiliul Concurenţei, să se uite ca toţi să respecte regulile. Nu cred că s-a numit respectare de reguli faptul că nu ţi-ai achiziţionat energia în avans pentru clienţii din portofoliu. Asta nu cred că este o respectare de regulă oricât de mult ar încerca unii să spună că este piaţă liberă şi fiecare face ce vrea şi nici nu cred că este respectare de reguli să ai clienţi în portofoliu să le vinzi energie pe care nu ţi-ai achiziţionat-o, pe care urmează să ţi-o achiziţionezi când vrei tu. Iar nu cred că este o respectare de reguli”.

BVBStiri BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (23/06/2021)

Initiere procedura de selectie auditor financiar

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (23/06/2021)

Decizia ASF nr. 800/22.06.2021

WTI LIGHT SWEET TURBO SHORT 1/70/68 (EBWTITS37) (23/06/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 24 si 25 Iunie 2021