Update articol:

Virgil Popescu, validat de comisiile parlamentare pentru postul de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (articol actualizat cu declaratii)

 

Membrii comisiilor economice reunite ale Parlamentului au admis miercuri nominalizarea lui Virgil Popescu pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu 31 voturi pentru, 7 voturi împotrivă şi 9 abţineri.

El a fost audiat de următoarele comisii: Comisia pentru industrii şi servicii şi Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor şi Comisia economică, de industrii şi servicii şi Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat, potrivit Agerpres.

Ministrul propus pentru portofoliul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, nu consideră că există o stare de incompatibilitate dacă soţia sa este administratorul unor benzinării Petrom, în condiţiile în care inclusiv soţul actualului premier, Viorica Dăncilă, este angajat al acestei companii.

În cadrul audierilor de miercuri din comisiile parlamentare reunite, Popescu a fost întrebat dacă nu consideră că există o stare de incompatibilitate între portofoliul pe care îl va conduce şi faptul că soţia sa administrează benzinării Petrom.

“Nu văd nicio stare de incompatibilitate. În condiţiile în care şi soţul premierului lucrează tot în Petrom, consider că este o uşoară răutate (să fie întrebat acest lucru – n.r.). Nu există niciun interes între a administra o staţie şi a face politica energetică a unei ţări. Eu nu cred în lucruri de genul ăsta şi vă rog să trecem peste acest subiect”, a spus Popescu.

El a mai spus că deţine acţiuni OMV Petrom în valoare de 2.500 de lei, trecute în toate declaraţiile sale de avere şi interese, pe care le va vinde, pentru a nu mai exista discuţii pe această temă. 

Ministrul propus al Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, a arătat că doreşte să existe consens politic în ceea ce priveşte o eventuală modificare a Legii offshore, precizând că va cere companiilor care operează în Marea Neagră să precizeze concret dacă vor să se retragă din aceste proiecte sau nu.

“Vă promit că voi avea discuţii cu operatorii şi împreună cu Parlamentul vom discuta şi vom face, dacă este cazul, modificări la Legea offshore. Îmi doresc unanimitate în Parlament pe această lege. Inclusiv modul în care s-a lucrat în Parlament la această lege a scăzut încrederea investitorilor”, a spus Popescu, audiat în comisiile parlamentare de specialitate.

La plecare, el a detaliat jurnaliştilor faptul că va cere companiilor petroliere să precizeze dacă au trimis sau nu Guvernului scrisori în care anunţă că vor să se retragă din proiectele din Marea Neagră.

“Îmi doresc în Parlament un consens pe proiecte de importanţă naţională pentru România, aşa cum este Legea offshore. Când voi fi învestit, voi avea discuţii cu operatorii din piaţă, care au acele zăcăminte în exploatare, voi vedea dacă există sau nu există la nivelul ministerului Energiei sau Economiei scrisori de intenţie din partea unor operatori de a renunţa sau de a nu renunţa, pentru că noi nu avem decât informaţii din presă, nu există nicio declaraţie oficială”, a spus ministrul desemnat.

El a susţinut că va propune ca în Parlament să existe o comisie care, împreună cu Ministerul Economiei şi Energiei, să se ocupe de un eventual proiect al Legii offshore, care să fie însuşit de toate partidele politice.

“Nu vom da o ordonanţă de urgenţă, nu vom iniţia noi un proiect de lege la nivelul Guvernului, vrem să existe consens politic”, a subliniat Popescu.

În ceea ce priveşte OUG 114/2018, el a propus abrogarea actului normativ printr-un calendar de liberalizare în două etape, agreat cu Comisia Europeană, care prevede dereglementarea completă până în 2021, inclusiv la consumatorii casnici.

“OUG 114 a creat mari perturbaţii în sistem. Nu a scăzut preţul gazelor pentru populaţie. Nu a creat nimic bun în piaţă, ci a crescut preţurile la consumatorii non-casnici cu peste 25%. Acest lucru înseamnă scăderea competitivităţii industriei româneşti, scumpiri, inflaţie. Consumatorul casnic nu a beneficiat de plafonarea preţului gazelor la 68 de lei pe MWh, ci practic s-a făcut un transfer de profit de la producător de furnizor. E timpul să ne revenim şi să găsim o soluţie”, a spus Popescu, în cadrul audierilor.

Tot în ceea ce priveşte sectorul energetic, el s-a declarat împotriva schemei de ajutor de stat către Complexul Energetic Oltenia prin socializarea costurilor cu certificatele de emisii, arătând că producătorul de energie pe bază de cărbune poate funcţiona cu ajutorul unei scheme de stat pentru investiţii, doar dacă este aprobată de Comisia Europeană.

De asemenea, Popescu a vorbit despre faptul că până în 2030 ar trebui să fie construit un nou reactor nuclear le Cernavodă, inclusiv prin forţe proprii ale Nuclearelectrica, dacă nu va exista un investitor privat. 

BVBStiri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (20/10/2021)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R)

PROMATERIS S.A. (PPL) (20/10/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 14.10.2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (20/10/2021)

Moody s acorda Companiei ratingul Baa3, perspectiva stabila

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/10/2021)

Hotarari AGA O & E - 20 octombrie 2021