Update articol:

Vlad Soare, ONJN: Cele 20 de milioane pentru responsabilitate socială trebuie să fie folosite pentru construirea de centre pentru tratarea adicției de jocuri de noroc, programe de prevenție, educaționale și culturale

  • Vlad Soare: “Aproape în fiecare zi închidem o sală de jocuri de noroc care funcționează ilegal” 

  • Peste 90% – gradul de colectare a taxelor și impozitelor în industrie  

În aprilie 2025, ONJN avea 15.000 de cereri de autoexcludere neprocesate, dar acum este la zi cu ele, baza de date a fost criptate, orice cerere se înregistrează aproape în timp real, a declarat astăzi președintele ONJN, Vlad Soare. 

Autoexcluderea este un instrument esențial pentru jucătorii care doresc să-și limiteze accesul la jocuri de noroc, fie pe fondul unor probleme de adicție, fie din alte motive personale. De când a ajuns la conducerea ONJN, Vlad Soare a demarat un plan de acțiune dedicat funcționalizării procedurii de autoexcludere, cu scopul de a proteja persoanele vulnerabile și de a asigura respectarea principiilor jocului responsabil.

Potrivit domniei sale, ONJN susține orice intervenție legislativă care să clarifice legislația din domeniu, în condițiile în care cadrul legal actual nu oferă o protecție completă pentru jucători, fiind necesară o intervenție legislativă care să corecteze omisiunile existente, să introducă termene clare pentru autoexcludere și să extindă obligațiile tuturor operatorilor, indiferent de mediul de desfășurare (land-based sau online). În acest sens, a fost elaborată o propunere de modificare a Art. 15^1 din OUG 77/2009.

ONJN își propune crearea unui registru unic al persoanelor autoexcluse, gestionat de ONJN, aplicabil tuturor operatorilor, un proces simplificat și sigur pentru depunerea cererilor de autoexcludere, protecția datelor personale prin proceduri clare de verificare și securizare, asigurarea respectării măsurii de autoexcludere prin acces în timp real la registru pentru toți operatorii licențiați.

“Ne dorim ca autoexcluderea să devină funcțională”, a spus Vlad Soare, adăugând că -fondurile pentru responsabilitate socială, care se ridică la 20 de milioane de euro,  trebuie să fie folosite pentru construirea de centre pentru tratarea adicției de jocuri de noroc, programe de prevenție, programe educaționale și culturale pentru prevenirea expunerii minorilor și tinerilor la jocurile de noroc.  Pe 10 iunie vom organiza un eveniment de lansare a Strategiei Naționale pentru prevenirea și tratarea adicției de jocuri de noroc”.

Președintele ONJN mai are ca obiectiv digitalizarea instituției, în condițiile în care actuala digitalizare a ONJN lasă de dorit. “Am vorbit cu cei de la Autoritatea pentru Digitalizarea României și ne-au promis că ne vor pune la dispoziție unele din serviciile lor. Vom apela la ei pentru că nu vrem să cheltuim mult pentru digitalizare, ci vrem să investim în tratarea adicției”, a mai spus Vlad Soare.

  • Soare: “Aproape în fiecare zi închidem o sală de jocuri de noroc care funcționează ilegal” 

Aproape în fiecare zi închidem o sală de jocuri de noroc care funcționează ilegal, a mai spus Vlad Soare, care își dorește un control ferm în piața jocurilor de noroc, cu reguli respectate de toată lumea.

“De când am venit în instituție, s-au realizat peste 1000 de acte de control,  au fost aplicate sancțiuni în cuantum de peste 700.000 de lei. Au fost deschise 8 dosare penale, au fost confiscate/indisponibilizate peste 50 de mijloace de joc. S-a suspendat o licență și s-a revocat o licență”, a mai spus Vlad Soare.

  • Peste 90% – gradul de colectare a taxelor și impozitelor în industrie  

Gradul de colectare a taxelor și impozitelor în industria jocurilor de noroc se ridică la peste 90%, potrivit lui Vlad Soare. Potrivit acestuia, impozitele directe sunt peste  1 miliard de euro anual, iar cu impozitele indirecte acestea ajung la circa 2 miliarde de euro.