Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Statele Unite și NATO nu au abordat principalele solicitări de securitate ale Rusiei în confruntarea cu Ucraina, dar că Moscova este gata să continue dialogul, potrivit Reuters.
Putin a oferit prima reacție la răspunsurile SUA și ale NATO la cererile Rusiei într-un apel telefonic cu președintele francez Emmanuel Macron, după săptămâni de tăcere publică personală cu privire la criză, în care Rusia a adunat trupe în apropierea Ucrainei.
Kremlinul l-a citat pe Putin spunându-i lui Macron că va studia răspunsurile scrise furnizate de Washington și NATO săptămâna aceasta, înainte de a decide asupra acțiunilor ulterioare. „S-a atras atenția asupra faptului că răspunsurile SUA și ale NATO nu au luat în considerare principalele preocupări ale Rusiei”, a spus Kremlinul.
Acesta a enumerat aceste preocupări ca evitarea expansiunii NATO, nedesfășurarea de arme ofensive în apropierea granițelor Rusiei și readucerea „capacităților și infrastructurii militare” NATO la modul în care erau înainte de aderarea statelor fostelor ţări ale Pactului de la Varșovia din Europa de Est.
„Întrebarea cheie a fost ignorată – cum intenționează Statele Unite și aliații săi să urmeze principiul integrității securității… că nimeni nu ar trebui să-și întărească securitatea în detrimentul securității altei țări”, se arată în comunicat.
Statele Unite și aliații săi l-au avertizat pe Putin că Rusia se va confrunta cu sancțiuni economice dure dacă va ataca Ucraina. Măsurile s-ar baza pe sancțiunile impuse de când Rusia a anexat Crimeea și a susținut separatiștii din estul Ucrainei în 2014, deși există diviziuni între țările occidentale cu privire la modul de răspuns, deoarece Europa este dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.
NATO a spus că urmărește cu atenție cum Rusia, care are deja zeci de mii de soldați lângă granița cu Ucraina, mută trupe și echipamente militare în Belarus pentru exerciții.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța militară occidentală este pregătită să-și sporească prezența trupelor în Europa de Est și că un atac rus ar putea lua mai multe forme, inclusiv un atac cibernetic, o tentativă de lovitură de stat sau sabotaj. “Din partea NATO suntem gata să ne angajăm într-un dialog politic. Dar suntem, de asemenea, gata să răspundem dacă Rusia alege o confruntare a unui conflict armat”, a spus Stoltenberg la Bruxelles.
MESAJE MIXTE
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a transmis vineri un mesaj de conciliere, spunând, de asemenea, că răspunsurile SUA și Occidentului nu satisfac principalele cereri ale Rusiei. “Dacă depinde de Rusia, atunci nu va fi război. Nu vrem războaie. Dar nici nu vom permite ca interesele noastre să fie călcate în picioare, să fie ignorate”, a spus el la posturile de radio ruse.
Lavrov a spus că se așteaptă să se întâlnească din nou cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken în următoarele două săptămâni. Ultima lor întâlnire, la Geneva pe 21 ianuarie, nu a produs nicio realizare, dar ambele părți au convenit să continue să discute.
Lavrov a spus, fără a oferi detalii, că contrapropunerile SUA sunt mai bune decât cele ale NATO. Rusia le studia și Putin va decide cum să răspundă.
Comentariile au fost printre cele mai conciliante pe care le-a făcut Moscova cu privire la criza din Ucraina, care a escaladat într-una dintre cele mai tensionate conflicte Est-Vest de la încheierea Războiului Rece în urmă cu trei decenii.
Deși răspunsurile SUA și NATO nu au fost făcute publice, ambele au declarat că sunt dispuse să se angajeze cu Moscova pe o serie de subiecte, inclusiv controlul armelor.
Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a declarat reporterilor că Washingtonul a ridicat posibilitatea „măsurilor de transparență reciprocă… inclusiv asupra sistemelor de arme ofensive din Ucraina, precum și măsuri de creștere a încrederii în ceea ce privește exercițiile și manevrele militare din Europa”.
Șeful agenției germane de informații externe BND a declarat pentru Reuters că Rusia este pregătită să atace Ucraina, dar a adăugat: „Cred că decizia de a ataca nu a fost încă luată”.
Kremlinul a spus că Putin va petrece „mult timp” discutând despre problemele de securitate europene cu președintele chinez Xi Jinping când va vizita Beijing săptămâna viitoare pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă.
Putin plănuiește și o întâlnire cu oameni de afaceri germani, în urma discuțiilor cu directori italieni de miercuri, la care a subliniat importanța legăturilor energetice dintre Rusia și Italia.