Update articol:
SITUAŢIE TENSIONATĂ VENEZUELA-SUA

Washington: Maduro nu are autoritatea pentru a rupe relaţiile cu SUA

Foto Twitter Foto Twitter

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri “preşedinte în exerciţiu” al ţării

 

Nicolas Maduro nu are autoritatea pentru a rupe relaţiile diplomatice ale Venezuelei cu Statele Unite, a afirmat miercuri Departamentul de Stat american, după ce liderul de la Caracas a acordat un termen de 72 de ore reprezentanţilor diplomatici ai SUA să părăsească ţara, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Am decis să rup relaţiile diplomatice şi politice cu guvernul imperialist al Statelor Unite. Afară! Să plece din Venezuela, aici există demnitate!”, a declarat Nicolas Maduro.

Preşedintele SUA Donald Trump a scris pe Twitter: “Cetățenii Venezuelei au suferit de prea mult timp în mâinile regimului nelegitim Madro. Astăzi, am recunoscut oficial președintele Adunării Naționale a Venezuelei, Juan Guaido, în calitate de președinte interimar al Venezuelei”.

Şi Departamentul de Stat a scris într-un comunicat: “Statele Unite nu recunosc regimul Maduro (…) În consecinţă, Statele Unite nu consideră că fostul preşedinte Nicolas Maduro are autoritatea legală pentru a rupe relaţiile diplomatice cu Statele Unite sau pentru a declara diplomaţii noştri persona non grata”.

Nicolas Maduro anunţase anterior ruperea relaţiilor, după ce Donald Trump l-a recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei. Departamentul de Stat şi-a exprimat satisfacţia că Juan Guaido a făcut cunoscut “tuturor misiunilor diplomatice în Venezuela că Venezuela intenţionează să păstreze relaţiile diplomatice cu toate ţările”.

Armata respinge autoproclamarea preşedintelui parlamentului, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei, a anunţat miercuri ministrul apărării, Vladimir Padrino, transmite AFP. “Disperarea şi intoleranţa subminează pacea naţiunii. Noi, soldaţi ai patriei, nu acceptăm un preşedinte impus în umbra unor interese obscure, nici autoproclamat în marja legii. Armata apără Constituţia noastră şi este garantul suveranităţii naţionale”, a scris ministrul pe Twitter.

Statele Unite vor gestiona relaţiile cu Venezuela “prin intermediul guvernului preşedintelui interimar Guaido care a invitat misiunea noastră să rămână în Venezuela”, a spus Departamentul de Stat, adăugând că Washingtonul este pregătit să îl sprijine pe noul şef al statului în timp ce “formează un guvern de tranziţie”.

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri “preşedinte în exerciţiu” al ţării, imediat recunoscut de Statele Unite. 

După acest anunţ, la Caracas s-au înregistrat violenţe între forţele de ordine şi simpatizanţi ai opoziţiei, au informat corespondenţi ai agenţiei France Presse.

“Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere”, a spus Juan Guaido în faţa a zeci de mii de partizani reuniţi la Caracas pentru a protesta faţă de preşedintele socialist Nicolas Maduro.

Columbia şi Brazilia, aliaţi ai Washingtonului în regiune, i-au urmat exemplul, la fel ca Argentina, Canada, Chile şi Paraguay şi secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro, care i-a dat asigurări lui Juan Guaido că “are toată recunoaşterea noastră pentru a impulsiona reinstaurarea democraţiei în această ţară”.

Numai Mexicul condus de preşedintele de stânga Andrés Manuel Lopez Obrador a anunţat că îşi menţine sprijinul acordat liderului socialist, recunoscând “autorităţile alese potrivit Constituţiei venezuelene”.

Cu puţin înainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Supremă a Venezuelei, cea mai înalt instanţă juridică a ţării, alcătuită din fideli ai regimului, a anunţat că a ordonat o anchetă penală contra membrilor parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui Maduro.

Nicolas Maduro a început la 10 ianuarie al doilea său mandat de preşedinte al Venezuelei pentru şase ani, după o victorie electorală contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională.

Marţi, vicepreşedintele american, Mike Pence, a transmis marţi un mesaj video de sprijin pentru venezueleni, pentru a-i încuraja pe cei care manifestează împotriva preşedintelui Nicolas Maduro şi pentru a evidenţia susţinerea americană pentru liderul de opoziţie Juan Guaido. Un apel la “o lovitură de stat fascistă”, a acuzat Nicolas Maduro, citat de AFP. 

Reacţia Uniunii Europene

Uniunea Europeană a îndemnat miercuri să fie ascultată “vocea” poporului din Venezuela şi s-a pronunţat pentru alegeri “libere”, fără să adopte deocamdată o poziţie similară cu a Statelor Unite care l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte interimar, notează AFP.

“La 23 ianuarie, poporul venezuelan a cerut masiv democraţie şi posibilitatea de a-şi hotărî liber propriul destin. Vocea sa nu poate fi ignorată”, a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, în numele celor 28.

“UE îndeamnă la deschiderea imediată a unui proces politic care să conducă la alegeri libere şi credibile, conform ordinii constituţionale”, a adăugat şefa diplomaţiei europene într-un comunicat.

Spre deosebire de Statele Unite şi aliaţii americanilor din regiune – Brazilia şi Columbia -, europenii evită să îl recunoască explicit pe Juan Guaido, preşedinte al parlamentului controlat de opoziţie, ca şef de stat interimar.

“Drepturile civile, libertatea şi securitatea tuturor membrilor Adunării Naţionale, inclusiv a preşedintelui acesteia, Juan Guaido, trebuie să fie (…) pe deplin respectate”, au spus ei.

În plus, europenii s-au ferit, în declaraţia lor, să folosească numele preşedintelui Nicolas Maduro ori al guvernului său.

Pentru UE, “violenţa şi recurgerea excesivă la forţă de către forţele de securitate sunt total inacceptabile şi cu siguranţă nu vor rezolva criza”.

“Poporul venezuelean are dreptul de a manifesta paşnic, de a-şi alege liber conducătorii şi a decide propriul viitor”, a mai spus Uniunea.

Declaraţia nu include nici apelul repetat în trecut al UE la dialog între guvern şi opoziţie şi se limitează să exprime voinţa sa de “a sprijini restabilirea democraţiei şi a statului de drept în Venezuela printr-un proces paşnic şi credibil”.

Reacţia lui Donald Tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat speranţa că “întreaga Europă va fi unită în sprijinul forţelor democratice din Venezuela”, potrivit unui mesaj scris miercuri pe Twitter, relatează AFP. “Spre deosebire de Maduro, adunarea parlamentară, inclusiv Juan Guaido, are un mandat democratic din partea cetăţenilor venezueleni”, a adăugat preşedintele Consiliului (care reprezintă cele 28 de ţări membre ale UE).

La Paris, Palatul Elysee a declarat la rândul său că Franţa “se consultă cu partenerii săi europeni” înainte de a-şi face cunoscută poziţia.

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022