Update articol:
Juan Guaido, liderul autodeclarat al Venezuelei: "Faza finală" de a-l răsturna pe Maduro a început

Actualizare: Manifestaţii violente împotriva preşedintelui Maduro

Foto Twitter Foto Twitter

Oficialii americani sprijină revolta condusă de Guaido, Moscova afirmă că armata rămâne alături de Maduro

Actualizare 22.20 Confruntări violente au loc marţi între manifestanţi susţinători ai opoziţiei venezuelene şi forţele de ordine, în timp ce guvernul preşedintelui Nicolas Maduro afirmă că a dejucat tentativa ”lovitura de stat” a opozantului autoproclamat preşedinte Juan Guaido.

Un colonel venezuelan, susţinător al lui Nicolas Maduro, a fost rănit, astăzi, a anunţat ministrul Apărării, generalul Vladimir Padrino. “Denunţ violenta agresiune a cărui victimă a fost colonelul Yerzon Jimenez Baez (…), rănit de un glonţ la gât pe autostrada Francisco Fajardo”, în faţa bazei aeriene La Carlota din Caracas, a scris ministrul pe Twitter.

Protestatarii au atacat vehicule ale armatei în capitala Caracas, unde un blindat a pătruns în mulţime, provocând un număr încă neclar de răniţi. Numărul celor care protestează la Caracas împotriva lui Maduro este, potrivit Reuters, de ordinul zecilor de mii, în capitală având loc concomitent şi o manifestaţie pro-Maduro.

Grupuri de manifestanţi au incendiat un autobuz şi au aruncat cu pietre în soldaţi lângă baza aeriană La Carlota, de unde Juan Guaido a anunţat anterior prin intermediul reţelelor de socializare că a primit sprijinul unor ”soldaţi curajoşi” şi a iniţiat ”faza finală” a înlăturării lui Maduro, lansând totodată un apel către populaţie şi armată să-l susţină.

”Acum este momentul ! Cele 24 de state ale ţării au pornit pe acelaşi drum: nu mai există cale de întoarcere. Viitorul este al vostru: poporul şi armata împreună pentru a pune capăt uzurpării”, a scris Guaido într-un apel pe Twitter.

 

În timpul manifestaţiei de la baza La Carlota a avut loc şi o confruntare între soldaţi din cele două tabere, dar incidentul s-a încheiat repede.

În ce-l priveşte, Nicolas Maduro a declarat că a primit asigurări de ”loialitate totală” din partea comandanţilor armatei. ”Nervi de oţel! (…) Fac apel la mobilizare totală maximă pentru a asigura victoria păcii. Vom învinge!”, a spus el într-un mesaj adresat susţinătorilor săi.

La rândul său, ministrul apărării, Vladimir Padrino, a acuzat opoziţia că ar putea fi responsabilă de o ”baie de sânge”, dar a asigurat că în toată unităţile militare situaţia este ”normală”.

Nu este clar câţi militari s-au alăturat lui Guaido. În timp ce guvernul lui Maduro afirmă că ar fi vorba de doar câteva zeci, conform agenţiei EFE, numai la baza La Carlota circa 40 de militari ar fi fost împreună cu Guaido şi cu un alt opozant, Leopoldo Lopez. Grupul condus de Guaido a părăsit ulterior baza militară.

Totuşi, agenţiile de presă notează că, în afara unor focuri de armă în timpul manifestaţiei de la acea bază, deocamdată nu au fost consemnate confruntări armate între cele două tabere, înregistrându-se în schimb confruntări între protestatarii anti-Maduro şi forţele de ordine.

Pe plan extern, Guaido a primit mesaje de susţinere de la Washington, precum şi din partea preşedinţilor mai multor state latino-americane, printre care Argentina, Brazilia, Chile şi Columbia.

 

”Urmăresc îndeaproape situaţia din Venezuela. SUA susţin poporul venezuelean şi libertatea sa”, a scris pe Twitter preşedintele SUA, Donald Trump, după ce anterior consilierul său John Bolton şi secretarul de stat Mike Pompeo i-au transmis lui Guaido mesaje de sprijin.

 

Preşedintele rus Vladimir Putin, un aliat al lui Maduro, a fost informat despre evoluţiile din Venezuela, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără să dezvolte subiectul.

La rândul său, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a supravieţuit el însuşi unei tentative de lovitură de stat în 2016, i-a transmis lui Maduro un mesaj de susţinere. ”Aceia care încearcă să numească un guvernator colonial post-mortem în Venezuela ar trebui să ştie că o ţară poate fi guvernată numai prin alegeri democratice”, a scris preşedintele turc pe Twitter.

 

 

 

 

Actualizare:  Consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Bolton, a cerut marţi armatei venezuelene să apere “instituţiile legitime împotriva uzurpării democraţiei”, într-un mesaj pe Twitter de susţinere faţă de liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, recunoscut de SUA şi de alte circa 50 de state drept preşedinte interimar al Venezuelei.

La rândul său, secretarul american de stat Mike Pompeo a scris, tot pe Twitter, că SUA ”sprijină total poporul venezuelean în câştigarea libertăţii şi democraţiei”.

 

 

În schimb, ambasada Rusiei la Caracas afirmă că militarii venezueleni sunt în continuare alături de preşedintele Nicolas Maduro. ”Militarii rămân alături de guvernul legitim. Nicio instalaţie militară nu a fost preluată (de opoziţie)”, a declarat pentru agenţia Interfax un purtător de cuvânt al ambasadei.

În cel mai recent mesaj al său, Nicolas Maduro scrie pe Twitter că a vorbit cu comandanţii armatei şi că aceştia l-au asigurat de ”loialitatea lor totală”. ”Nervi de oţel! (…) Fac apel la mobilizare totală maximă pentru a asigura victoria păcii. Vom învinge!”, adaugă el în acelaşi mesaj.

………..

Juan Guaido, liderul autodeclarat al Venezuelei, a anunţat acum câteva ore că “faza finală” a unui plan de a-l răsturna pe preşedintele Nicolas Maduro a început.

 

Guaido a făcut anunţul marţi alături de liderul opoziţiei Leopoldo Lopez şi membri ai forţelor armate într-un videoclip postat pe Twitter.

 

 

“Poporul Venezuelei a iniţiat sfârşitul uzurpării”, a declarat el într-un mesaj ulterior Twitter. “În acest moment mă întâlnesc cu principalele unităţi militare ale forţelor noastre armate, începând faza finală a Operaţiunii Libertate”.

Trupe care-l sprijină pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi altele care ar fi trecut de partea opozantului Juan Guaido sunt aproape de o confruntare în capitala Caracas, unde situaţia este confuză, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres. Guvernul a denunţat o “tentativă de lovitură de stat”.

Susţinători ai lui Guaido au ieşit pe străzi şi au început să se adune în Piaţa Altamira, epicentrul protestelor împotriva lui Maduro. Un fidel al acestuia din urmă, Diosdado Cabello, le-a cerut de asemenea susţinătorilor lui Maduro să se adune la Palatul Miraflores, sediul preşedinţiei.

În acest timp, guvernul preşedintelui Maduro susţine că este în curs o acţiune de ”neutralizare a unui grup restrâns de trădători din efectivele armatei, care s-au poziţionat la intersecţia Altamira pentru a porni o lovitură de stat”.

 

 

Reuters: Erik Prince, fondatorul Blackwater, are un plan să trimită o armată de mercernari în Venezuela, pentru a ajuta la răsturnarea președintelui Nicholas Maduro

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022