Update articol:
Oxfam raportează o creștere de 12% a averii în rândul miliardarilor, în 2018

Winnie Byanyima: “Marile corporații și indivizii bogați trebuie să-și plătească partea echitabilă de impozit”

Foto Twitter Foto Twitter

Nivelul impozitelor aplicate veniturilor mari s-a diminuat în ultimele decenii în statele bogate, potrivit Oxfam

 

Averile miliardarilor din lume au crescut, anul trecut,  cu 2,5 miliarde de dolari pe zi, potrivit organizaţiei britanice Oxfam,  solicitând impozite mai mari pentru bogaţi cu scopul de a diminua decalajul tot mai mare dintre cei mai bogați și cei mai săraci din lume.

În timp ce cei 2.000 de miliardari care sunt monitorizați de revista americană Forbes au devenit cu 12% mai bogați în 2018, cei 3,8 miliarde de oameni care alcătuiesc cea mai săracă jumătate a populației globale au văzut că averea lor scade cu 11%, potrivit raportului.

Oxfam a publicat cifrele cu o zi înainte de începerea Forumului Economic Mondial din Davos, Elveția, unde liderii politici și șefii celor mai mari corporații din lume se întâlnesc în fiecare an.

“Oamenii din întreaga lume sunt supărați și frustrați”, a declarat directorul executiv al Oxfam, Winnie Byanyima. “Guvernele trebuie să realizeze acum o schimbare reală, garantând că marile corporații și indivizii bogați își plătesc partea echitabilă din impozit”, a adăugat ea, argumentând că acești bani ar putea fi folosiți pentru educație și asistență medicală cu scopul de a scoate oamenii din sărăcie.

Experții Oxfam au recunoscut că numărul persoanelor extrem de sărace a fost redus la jumătate între 1990 și 2010 și a scăzut până la 736 de milioane. Aceștia au remarcat însă că nivelul impozitelor aplicate veniturilor mari s-a diminuat în ultimele decenii în statele bogate.

Oxfam susţine că, dacă 1% din bogaţii lumii ar plăti o taxă pe avere cu 0,5% mai mare, suma rezultată ar fi mai mult decât suficientă pentru a-i educa pe cei 262 de milioane de copii care în prezent nu merg la şcoală. 

26 de persoane au la fel de mulţi bani precum 3,8 miliarde dintre cei mai săraci oameni ai planetei

26 de miliardari au în mâinile lor la fel de mulţi bani ca şi jumătatea cea mai săracă a lumii, mai arată Oxfam, citând date ale revista Forbes şi Credit Suisse. Astfel, 26 de persoane au la fel de mulţi bani precum 3,8 miliarde dintre cei mai săraci oameni ai planetei.

Omul cel mai bogat al planetei, Jeff Bezos, patronul Amazon avea, la finele lui 2018, o avere estimată la 112 miliarde de dolari, adică 98,5 miliarde de euro.  1% din averea sa corespunde bugetului de sănătate al Etiopiei, susţine Oxfam.

De altfel, numărul miliardarilor s-a dublat după criza financiară din 2008, susţine Oxfam care constată că bogaţii îşi văd averea în plină expansiune în timp ce nivelul de impozitare este tot mai scăzut.

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (19/05/2022)

Structura actionariat la data de 30 aprilie 2022

Erste Group Bank AG (EBS) (18/05/2022)

Rezultate vot - AGA Anuala din 18.05.2022

Digi Communications N.V. (DIGI) (18/05/2022)

Corectare erori materiale raport financiar Q1 2022

VRANCART SA (VNC) (18/05/2022)

Tranzactii parti afiliate conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)