Update articol:

„Inegalitate obscenă”: Oxfam spune că impozitarea celor mai bogați din lume ar putea ajuta la salvarea de vieți

Gabriela Bucher, Oxfam International
  • Averea celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat de la 700 de miliarde de dolari la 1,5 trilioane de dolari în timpul pandemiei, a anunțat luni Oxfam.

  • O taxă excepțională de 99% din câștigurile pandemiei ale celor mai bogați 10 oameni din lume ar strânge suficienți bani pentru a plăti pentru vaccinuri la nivel global, se arată în raport.

  • „Dacă acești zece oameni ar pierde mâine 99,999% din averea lor, ei ar fi în continuare mai bogați decât 99% din toți oamenii de pe această planetă”, a spus directorul executiv al Oxfam International, Gabriela Bucher.

 

Pandemia i-a făcut pe bogați mai bogați, în timp ce veniturile din restul lumii – aproximativ 99% din umanitate – au scăzut, potrivit unui nou raport Oxfam intitulat „Inegalitatea ucide”, citat de CNBC.

Averea celor mai bogați 10 oameni din lume s-a dublat, de la 700 de miliarde de dolari la 1,5 trilioane de dolari în timpul pandemiei, a anunțat luni organizația de caritate globală.

„Niciodată nu a fost atât de important să începem să îndreptăm greșelile violente ale acestei inegalități obscene prin recuperarea puterii elitelor și a bogăției extreme, inclusiv prin impozitare – reintroducerea acelor bani în economia reală și pentru a salva vieți”, a spus Gabriela Bucher, directorul executiv al Oxfam International.

O taxă excepțională de 99% pe câștigurile pandemiei ale celor mai bogați 10 oameni  din lume ar strânge suficienți bani pentru a plăti pentru vaccinuri la nivel global  – precum și pentru a finanța diverse măsuri sociale pentru mai mult de 80 de țări, se arată în raport.

Averea miliardarilor a crescut mai mult de când a început Covid, comparativ cu ultimii 14 ani, a spus Oxfam.

Directorii executivi ai dezvoltatorilor de vaccinuri Covid Moderna și BioNTech au făcut miliarde în 2020 ca urmare a pandemiei.

În același timp, marea majoritate a populației se află într-o situație mai proastă după pierderea veniturilor în timpul Covid-19, iar încă 160 de milioane de oameni au căzut în sărăcie, se arată în comunicat.

Taxa excepțională

O modalitate de a „recupera” câștigurile uriașe realizate de miliardari în timpul crizei este impozitarea banilor pe care aceştia i-au câștigat de la începutul pandemiei, se arată în raport.

„O taxă excepțională unică de 99% pe câștigurile obţinute datorită Covid-19 ale celor mai bogați 10 oameni ar genera 812 miliarde de dolari”, se arată în raport.

„Aceste resurse ar putea fi folosite pentru a produce suficiente vaccinuri pentru întreaga lume și pentru a umple golurile de finanțare în măsurile climatice, sănătatea universală și protecția socială și eforturile de a aborda violența bazată pe gen în peste 80 de țări”, se mai arată în comunicat.

Dacă acești zece oameni ar pierde mâine 99,999% din averea lor, ei ar fi totuși mai bogați decât 99 la sută din toți oamenii de pe această planetă.

Gabriela Bucher
DIRECTOR EXECUTIV, OXFAM INTERNATIONAL

Chiar și după impozitare, cei mai bogați 10 oameni din lume ar fi în continuare miliardari și, ca grup, și-ar mări averea cu 8 miliarde de dolari de la începutul pandemiei, se arată în raport. „Dacă acești zece bărbați ar pierde mâine 99,999% din averea lor, ar fi totuși mai bogați decât 99% din toți oamenii de pe această planetă”, a spus Bucher.

Dincolo de o taxă excepțională unică, guvernele trebuie, de asemenea, să implementeze sau să majoreze impozitele permanente pe avere și pe capital pentru a „reduce în mod fundamental și radical inegalitatea de avere”, se arată în raport.

Raportul Oxfam a fost lansat înaintea reuniunilor virtuale ale Forumului Economic Mondial din această săptămână, unde liderii mondiali sunt pregătiți să discute despre provocările globale.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)