Update articol:

Wizz Air solicită sistarea blocajului sloturilor aeroportuare

Sursa foto: wizzair.com

Wizz Air, cea mai mare companie aeriană din Europa Centrală și de Est și cel mai verde transportator aerian din Europa, solicită Comisiei Europene și tuturor celorlalte entități cointeresate să stopeze excepția curentă de la regula 80-20, folosește-l sau pierde-l (80-20 use it or lose it) referitoare la sloturile de zbor de pe aeroporturi.

Conform Wizz Air, o extindere a excepției de la regulă ar fi ilogică și anticoncurențială și ar interfera în loc să ajute la recuperarea industriei aviației în UE. Wizz Air a fost fondată cu un scop simplu: extinderea oportunităților prin călătorii accesibile. Însă, dacă excepția de la regula de utilizare pentru sloturile din aeroporturi, 80-20 use it or lose it, este prelungită în sezonul de iarnă, Wizz Air, care este dispus și capabil să se extindă, ar fi împiedicat să facă acest lucru de către companiile aeriene cu modele de afaceri slabe sau cu un istoric de gestionare precară a costurilor. De asemenea, acest lucru ar împiedica Wizz Air să le ofere pasagerilor săi mai multe servicii cu preț redus, mult așteptate.

Wizz Air precizează: “În plus, acest lucru ar afecta negativ economiile orașelor deservite de aceste aeroporturi, întrucât aeroporturile ar suferi un deficit al numărului de pasageri, reducând totul de la propriile cerințe de angajare la lanțurile de aprovizionare și aprovizionarea locală. De asemenea, ar influența redresarea economică a UE, prin restrângerea conectivității aeriene și ar aduce un cost ridicat pentru economiile deja afectate.

De exemplu, unele dintre companiile aeriene existente pe aeroportul Londra Gatwick cred că poate dura ani până când nivelurile cererii revin la normal. Wizz Air consideră că a li se permite acestor companii aeriene să blocheze sloturile fără să le opereze nu este, în realitate, în interesul companiilor aeriene precum Wizz Air, al aeroporturilor sau al redresării economice a Uniunii Europene.

Wizz Air a fost și rămâne o companie concentrată pe creștere și, spre deosebire de mulți alți transportatori, nu a primit niciun ajutor de stat, dar și-a recuperat 77% din capacitatea de la an la an și, pentru a putea asigura și extinde servicii mult așteptate de pasagerii săi, este interesată să urmărească noi oportunități de piață, inclusiv în unele dintre aeroporturile cu sloturi limitate din Europa, care sunt momentan indisponibile din cauza sloturilor neutilizate deținute de transportatorii fără operațiuni”.

József Váradi, CEO al Wizz Air Group, a declarat: „Solicit Comisiei Europene să încheie excepția de la regula 80-20 referitoare la sloturi pentru toate companiile aeriene din Europa începând cu 25 octombrie 2020 și să susțină recuperarea sectorului aviației și a industriilor asociate, permițând manifestarea unor condiții reale de piață. Planul actual de a prelungi derogarea până în martie 2021 este împotriva concurenței libere și protejează companiile aeriene existente cu modele de afaceri slabe, în timp ce companiile aeriene precum Wizz Air sunt gata să adopte noi oportunități de piață și să le ofere pasagerilor și mai multe oportunități cu tarife reduse.”

 

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/09/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDMN, SDTS si EFSA

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (22/09/2020)

Tranzactie cu parti afiliate

ROPHARMA SA (RPH) (22/09/2020)

Hotarari AGAE 22.09.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (22/09/2020)

Notificare prag detineri/vot >5%