Update articol:

Xi Jinping: China va susţine întotdeauna pacea mondială

Xi Jinping, preşedintele Chinei Xi Jinping, preşedintele Chinei

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat luni că ţara sa va susţine întotdeauna pacea mondială şi regulile internaţionale, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la revenirea Chinei la Organizaţia Naţiunilor Unite, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Declaraţiile liderului chinez survin după ce Taiwanul a afirmat în octombrie că tensiunile militare cu China sunt la cel mai crescut nivel din ultimii 40 de ani, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că Beijingul ar putea încerca să ia înapoi prin forţă militară insula autoguvernată pe care China continuă să o vadă ca pe o parte inseparabilă a teritoriului său.

Într-un discurs care marchează 50 de ani de la revenirea Chinei la ONU, preşedintele Xi Jinping a declarat că ţara va fi întotdeauna “arhitectul păcii mondiale” şi “un protector al ordinii internaţionale”, informează agenţia de ştiri Xinhua.

În 1971, Organizaţia Naţiunilor Unite a votat recunoaşterea Republicii Populare Chineze, scoţând Taiwanul din organismul mondial, notează Reuters.

China şi-a exprimat, de asemenea, mai ferm pretenţiile asupra teritoriilor disputate cu India la frontiera comună din Himalaya, cu unele naţiuni din sud-estul Asiei asupra Mării Chinei de Sud şi cu Japonia asupra unor insule din Marea Chinei de Est.

“China se opune ferm tuturor formelor de hegemonie, unilateralism şi protecţionism”, a declarat Xi, făcând apel la o mai mare cooperare globală în probleme precum conflictele regionale, terorism, schimbări climatice, securitate cibernetică şi biosecuritate.

El a îndemnat toate ţările să promoveze valorile păcii, dezvoltării, justiţiei, democraţiei, libertăţii, folosind fraza “valorile comune ale întregii omeniri” pe care a menţionat-o prima dată într-un discurs rostit în iulie la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinez.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)