Update articol:

Xi Jinping: Cooperarea China-Germania nu este un „risc”, ci o oportunitate; Scholz: Germania este dispusă să continue să consolideze relația cu China (presa chineză)

Președintele chinez Xi Jinping (dreapta) se întâlnește cu cancelarul german Olaf Scholz la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai din Beijing, pe 16 aprilie 2024. Foto: Xinhua
  • Germania este dispusă să joace un rol activ în promovarea bunei dezvoltări a relațiilor UE-China, a spus Scholz.

Președintele chinez Xi Jinping a cerut marți atât Chinei, cât și Germaniei să privească și să dezvolte relațiile bilaterale dintr-o perspectivă strategică și pe termen lung și să lucreze împreună pentru a injecta mai multă stabilitate și certitudine în lume. Xi a făcut aceste observații în timpul unei întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz, care și-a încheiat vizita de trei zile în China la Beijing, după ce a condus o mare delegație la Chongqing și Shanghai, potrivit Global Times

Pe fondul acuzațiilor UE privind subvențiile la vehiculele electrice (EV) și turbinele eoliene chinezești și hype-ul de „supracapacitate” inițiat de SUA, Xi a cerut să se analizeze problema capacității de producție în mod obiectiv și dialectic. Cei doi lideri au avut, de asemenea, un schimb aprofundat de opinii cu privire la criza din Ucraina și alte probleme internaționale și regionale de interes reciproc, a informat agenția de știri Xinhua.

Marți, Xi și Scholz s-au plimbat și pe terenul Pensiunii Diaoyutai State, în mijlocul brizei blânde din primăvara înverzită, potrivit rapoartelor presei.

O atmosferă prietenoasă s-a simțit pe tot parcursul vizitei lui Scholz, în timpul căreia oficialul german a vizitat fabricile companiilor germane din China și a avut discuții cu studenții de la Universitatea Tongji din Shanghai, un institut fondat de un medic german în urmă cu un secol și care cooperează strâns cu Germania.

Programul complet și extins al lui Scholz și remarcile sale asupra unor subiecte sensibile au arătat că cancelarul german și-a menținut un echilibru strategic pe fondul presiunii altor părți precum UE și SUA, a declarat Wang Yiwei, directorul Institutului de Afaceri Internaționale de la Universitatea Renmin din China.

Considerând întotdeauna Germania și UE ca parteneri, China poate oferi certitudinea de care Germania are nevoie urgentă, deoarece persistă trei incertitudini – criza din Ucraina, alegerile prezidențiale din SUA și alegerile pentru Parlamentul European, a spus Wang marți pentru Global Times.

Rezultatele pozitive ale vizitei sunt peste așteptările unor observatori, iar Wang consideră, de asemenea, întâlnirea liderilor și vizita lui Scholz ca injectând  pozitivitate valoroasă și necesară în relațiile turbulente dintre China și UE.

Când un vânt populist pare să devină din ce în ce mai puternic în UE, ceea ce duce la opinii părtinitoare și combative cu privire la China, se speră că Germania, după un angajament profund cu China, va continua să conducă vocile raționale în interiorul UE, au spus analiștii. .

Lanț de aprovizionare

În timpul întâlnirii de marți, Xi a remarcat că lanțurile industriale și de aprovizionare din China și Germania sunt profund interconectate, iar piețele celor două țări sunt foarte interdependente. Cooperarea reciproc avantajoasă dintre China și Germania nu este un „risc”, ci o garanție pentru stabilitatea relațiilor bilaterale și o oportunitate pentru viitor, a spus Xi.

Cele două țări au un potențial imens de cooperare win-win atât în domenii tradiționale, cum ar fi producția de mașini și automobile, cât și în domenii emergente, inclusiv transformarea ecologică și inteligența artificială, a menționat Xi.

Cele două părți ar trebui să ducă mai departe caracteristicile distinctive ale beneficiului reciproc și ale rezultatelor win-win și să obțină succes reciproc, a spus Xi, adăugând că exporturile Chinei de vehicule electrice, baterii cu litiu și produse fotovoltaice nu numai că au îmbogățit oferta globală și au atenuat presiunea inflaționistă globală, dar a contribuit în mare măsură la răspunsul global la schimbările climatice și la o transformare ecologică, cu emisii scăzute de carbon.

Menționând că atât China, cât și Germania depind în mare măsură de industrie și sprijină comerțul liber și globalizarea economică, Xi a spus că cele două părți ar trebui să fie vigilente împotriva creșterii protecționismului, să privească problema capacității de producție în mod obiectiv și dialectic dintr-o perspectivă globală, orientată spre piață,  să adere la principiile economice și să încurajeze cooperarea ulterioară, a raportat Xinhua.

La rândul său, Scholz a spus că, prin vizita sa din ultimele zile, a fost impresionat de realizările Chinei în materie de dezvoltare și de cooperarea strânsă și solidă dintre companiile germane și chineze.

Germania este dispusă să continue să consolideze relația cu China, să aprofundeze dialogul și cooperarea bilaterală în diverse domenii, să promoveze schimburile interumane în domenii precum educația și cultura, ceea ce este important pentru ambele țări și pentru întreaga lume, a spus el.

Germania se opune protecționismului și sprijină comerțul liber. Ca membru important al UE, Germania este dispusă să joace un rol activ în promovarea bunei dezvoltări a relațiilor UE-China, a spus Scholz.

Marți, premierul chinez Li Qiang și cancelarul german au participat împreună la Simpozionul Comitetului Consultativ Economic China-Germania de la Beijing cu aproximativ 20 de antreprenori din cele două țări.

Li a subliniat că guvernul chinez este dispus să colaboreze cu guvernul german pentru a oferi mai mult sprijin politic pentru a face cooperarea dintre cele două părți mai fluidă și mai eficientă și pentru a promova dezvoltarea susținută, stabilă și sănătoasă a cooperării economice și comerciale între cele două țări.

Germania a fost cel mai mare partener comercial al Chinei în Europa timp de 49 de ani consecutivi, în timp ce China a fost cel mai mare partener comercial global al Germaniei timp de opt ani consecutivi.

Sun Yanhong, cercetător senior la Institutul de Studii Europene din cadrul Academiei Chineze de Științe Sociale, a declarat marți pentru Global Times că marea delegație demonstrează pe deplin importanța mare pe care Germania o acordă Chinei.

În ceea ce privește problema spinoasă a EV, Wang a spus că Scholz, după ce a vizitat fabricile chineze, a putut înțelege mai bine că competitivitatea industriei chineze de EV nu vine din „subvenții”, ci din infrastructură, energie accesibilă și inovație tehnologică.

Impunerea de tarife punitive ar fi pierdere de ambele părți; China și Germania ar trebui să se concentreze asupra modului de a face “tortul” mai mare decât să analizeze cum îl taie, a spus He Weiwen, un senior de la Centrul pentru China și Globalizare. „Dacă China și Germania pot coopera în sectorul vehiculelor electrice, adică realizând o concurență benignă, ar stimula economia globală”.

Sun a subliniat potențialul de cooperare în ceea ce privește transformarea ecologică într-un sens mai larg, cum ar fi inteligența artificială, conducerea autonomă și producția inteligentă.

Ca a doua și a treia economie din lume, China și Germania au responsabilitatea globală de a netezi cooperarea și de a contribui la stabilitatea lanțurilor globale de aprovizionare și industriale, a spus Sun.

Promovarea păcii

Pe fondul tensiunilor geopolitice majore și punctelor de foc, analiștii au subliniat că, deși China și Germania au sisteme, culturi și ideologii diferite, comunicarea și coordonarea lor sunt cruciale pentru menținerea stabilității geopolitice la maximum și pentru promovarea păcii globale.

Cu privire la criza persistentă din Ucraina, care a adus Europei pierderi grele, Xi a propus patru principii pentru a preveni scăparea crizei de sub control și pentru a restabili pacea devreme.

„În primul rând, ar trebui să acordăm prioritate menținerii păcii și stabilității și să ne abținem de la a căuta câștiguri egoiste. În al doilea rând, ar trebui să răcim situația și să nu punem gaz pe foc. În al treilea rând, trebuie să creăm condiții pentru restabilirea păcii și să ne abținem de la agravarea în continuare a tensiunilor.  În al patrulea rând, ar trebui să reducem impactul negativ asupra economiei mondiale și să ne abținem de la a submina stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare la nivel mondial”, a spus Xi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a declarat marți că China și Germania s-au angajat să susțină scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, inclusiv menținerea suveranității și integrității teritoriale. Acesta este fundamentul necesar pentru o arhitectură de securitate durabilă și ar trebui respectat.

China și Germania încurajează și sprijină eforturile de a căuta o soluție politică pentru pace în Ucraina și sunt dispuse să mențină o comunicare strânsă și activă cu privire la viitoarea întâlnire la nivel înalt din Elveția și alte evenimente internaționale relevante în viitor, a spus Lin.

China și Germania solicită împreună: opoziția față de utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare; opoziția față de atacurile asupra centralelor nucleare și a altor instalații nucleare pașnice; rezolvarea adecvată a problemelor internaționale de securitate alimentară, contribuind la asigurarea securității alimentare globale fără a împiedica producția și exporturile de alimente; respectarea dreptului internațional umanitar, protecția civililor, eliberarea reciprocă anticipată a prizonierilor de război și respectarea drepturilor fundamentale ale prizonierilor de război, a menționat purtătorul de cuvânt.

Sun consideră că propunerile președintelui Xi pot elimina neînțelegerile cu privire la poziția Chinei și pot consolida terenul comun, în special fără utilizarea armelor nucleare.

Prețurile ridicate ale energiei din cauza crizei ar putea continua să frâneze economia germană, în timp ce o posibilă revenire a lui Donald Trump la președinția SUA ar putea duce la noi tensiuni în relația transatlantică, au spus analiștii. Sarcina urgentă este de a minimiza impactul tensiunilor și incertitudinilor geopolitice, fără a semăna mai multă confruntare sau ostilitate, au spus aceștia.

Xi și Scholz au făcut marți, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la conflictul israeliano-palestinian și la alte probleme internaționale și regionale de interes comun.

Scholz a spus că Germania este dispusă să îmbunătățească comunicarea și coordonarea cu China, să abordeze împreună provocările globale, cum ar fi schimbările climatice, și se angajează să susțină ordinea internațională multilaterală, să promoveze pacea și dezvoltarea mondială și se opune confruntării.