Update articol:

Xi Jinping va prezenta viziunea pentru viitorul Chinei, la o întâlnire cheie a Partidului Comunist

www.news.cn

Plenul elitei politice va emite o rezoluție asupra istoriei Partidului Comunist pentru a treia oară în 100 de ani

 

La Beijing s-a deschis o reuniune a sutelor de membri ai elitei politice a Chinei, care se așteaptă să consolideze și mai mult puterea președintelui Xi Jinping, potrivit The Guardian.

Reuniunea cu ușile închise, de patru zile, a comitetului central al Partidului Comunist Chinez de guvernământ, cunoscută sub numele de al șaselea plen, este de așteptat să producă o rezoluție privind istoria partidului, despre care analiștii spun că va modela politica internă și societatea pentru deceniile următoare.

Xi a deschis luni plenul cu „explicații despre un proiect de rezoluție privind realizările majore și experiența istorică” a partidului în istoria sa de 100 de ani, potrivit agenției de presă de stat Xinhua.

Rezoluția istorică va fi a treia de la înființarea partidului, după cea a lui Mao Zedong, care a stabilit obiectivele partidului în 1945, și a lui Deng Xiaoping, a cărui rezoluție din 1981 a condamnat eșecurile domniei lui Mao.

„Rezoluția din 1945 a afirmat conducerea lui Mao în PCC, iar rezoluția din 1981 a fost despre întoarcerea unei noi pagini din haosul distructiv de un deceniu al Revoluției Culturale creat de Mao”, a spus Dali Yang, expert în China la Universitatea din Chicago. „Rezoluția din acest an va fi undeva la mijloc – trecutul partidului și viitorul lui Xi”.

Rezoluția va determina modul în care este predată și descrisă istoria chineză și va dicta contextul în care autoritatea lui Xi și politicile sale sunt privite ca succese. Documentul vine cu ocazia centenarului înființării PCC și într-un moment critic pentru viitoarea conducere a lui Xi. Analiştii spun că Xi speră să-şi cimenteze locul în istorie ca lider chinez de epocă alături de Mao şi Deng.

Al șaselea plen este ultima întâlnire majoră din ciclul politic de cinci ani al Chinei și pregătește scena pentru Congresul partidului de anul viitor, unde Xi este de așteptat să vrea al treilea mandat extraordinar ca lider al PCC, după ce a abolit anterior limitele de mandat.

Ordinea de zi a ședinței este top secret, un comunicat despre discuții și despre rezoluție fiind dat publicităţii ulterior. La plenul din 2016, PCC i-a acordat lui Xi titlul de lider „de bază”, punându-l la egalitate cu Mao și Deng, dar subliniind și importanța conducerii colective.

Pe măsură ce relația Chinei cu Occidentul continuă să se deterioreze, mulți din capitalele occidentale se întreabă acum ce tip de putere va deveni China în viitor. În iulie, Xi a declarat că partidul său și-a atins primul obiectiv centenar, de a construi o societate moderat prosperă pentru toți și a eradicat sărăcia extremă. El a promis, de asemenea, „unificarea” cu Taiwan ca o parte inevitabilă și crucială a „întineririi naționale” a Chinei. În calitate de lider, Xi a condus acțiuni anticorupție care au epurat mulți inamici politici, a lansat represiuni brutale asupra grupurilor minoritare, a introdus propria sa teorie politică elevilor – „Gândirea Xi Jinping” –și a condus o politică externă din ce în ce mai expansionistă.

În perioada premergătoare reuniunii de săptămâna aceasta, Xinhua a fost în exces de propagandă, subliniind rolul esențial al lui Xi în multe aspecte ale realizării Chinei. „Xi Jinping vizitează adesea fermele, casele fermierilor… și chiar inspectează cocinele de porci și toaletele pentru a obține informații de primă mână despre mijloacele de trai ale oamenilor”, se arată într-un tweet. „Președintele Xi acordă o mare importanță cultivării moralității și eticii în societate…”, a scris un altul.

John Delury, istoric la Universitatea Yonsei din Seul și co-autor al cărții Wealth and Power: China’s Long March to the 21st Century, a avertizat că se pune prea mult accent pe Xi în interpretarea evenimentelor din această săptămână.

„Mă tem că îl citim prea mult pe Xi Jinping și cădem victimele agențiilor de propagandă chineză”, a spus Delury. „Dacă folosim rezoluția din 1981 ca bază, a fost un efort colectiv de a trasa o linie între partidul sub Deng și Revoluția Culturală a lui Mao. De atunci, povestea Chinei condusă de PCC este una plină în mare măsură de creștere economică și de rolul în expansiune al Beijingului în afacerile internaționale, așa că istoria este mai ușor de rezolvat.

Desigur, din 1981 a avut loc masacrul de la Tiananmen din 1989 și în 2012 un scandal masiv de corupție care l-a implicat pe atunci șeful partidului Chongqing, Bo Xilai, dar cred că vor să le evite cât mai mult posibil sau să le transforme într-un narațiune mai triumfătoare”.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)