Update articol:
Afirmaţia lui Lavrov potrivit căreia Hitler avea ”sânge de evreu” provoacă furie în Israel: "Impardonabil şi scandalos"

Yair Lapid, despre remarcile lui Lavrov: “Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este să-i acuzi pe evrei înşişi de antisemitism”

Serghei Lavrov Serghei Lavrov/ Sursa foto: en.kremlin.ru

Remarcile lui Serghei Lavrov, potrivit cărora dictatorul nazist Adolf Hitler avea ”sânge de evreu”, reprezintă ”o declaraţie scandaloasă şi de neiertat, cât şi o eroare istorică îngrozitoare”, deoarece ”evreii nu s-au omorât singuri”, a declarat ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, relatează CNN.

  • Yair Lapid: “Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este să-i acuzi pe evrei înşişi de antisemitism”

”Evreii nu s-au omorât singuri în Holocaust. Cel mai de jos nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a acuza evreii înşişi de antisemitism”, a mai precizat el.

Lavrov a făcut declaraţiile respective la televiziunea italiană, duminică, reiterând afirmaţia Rusiei conform căreia invadarea Ucrainei are obiectivul de a ”denazifica” ţara. El a ignorat faptul că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este evreu.

  • “Unii dintre cei mai răi antisemiţi sunt evrei” – Serghei Lavrov

”El (n.r. Zelensky) invocă un argument: ce fel de nazism pot să aibă (n.r. ucrainenii) dacă el este evreu. Poate mă înşel, dar Hitler avea şi sânge de evreu. Nu înseamnă absolut nimic. Poporul evreu înţelept spune că cei mai înflăcăraţi antisemiţi sunt de obicei evrei”, a mai subliniat Lavrov.

Ca urmare a comentariilor lui Lavrov, Ministerul de Externe israelian l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Israel, Anatoli Viktorov, pentru o întâlnire de clarificare cu Gary Koren, şeful Diviziei Eurasia şi Balcanii de Vest din minister.

Dani Dayan, preşedintele Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem din Israel, a spus că este ”complet nefondat” ca Lavrov să afirme că Hitler avea origine evreiască. De asemenea, Dayan a criticat atitudinea Rusiei de a califica ucrainenii drept nazişti.

”La fel de gravă este numirea ucrainenilor, în general, şi a preşedintelui Zelenski, în special, drept nazişti. Aceasta, printre altele, este o denaturare completă a istoriei şi un afront grav la adresa victimelor nazismului”, a scris Dayan pe contul de Twitter.

Raheli Baratz, şefa Departamentului pentru Combaterea Antisemitismului din cadrul Organizaţiei Mondiale Sioniste, a declarat că “războiul dintre Rusia şi Ucraina a provocat deja o creştere a incidentelor antisemite, iar acum, la doar câteva zile după Ziua Comemorării Holocaustului, ministrul rus de externe îndrăzneşte să-l echivaleze pe Zelenski cu Hitler, cel mai mare criminal de război din toate timpurile”. “Lumea ar trebui să condamne această declaraţie îngrozitoare, care ar putea conduce instantaneu la un alt val de antisemitism şi hărţuire a evreilor”, a avertizat ea.

Potrivit Ligii Anti-Defăimare (ADL), “în eforturile sale evident disperate de a justifica invadarea Ucrainei de către Rusia, Lavrov apelează la analogii extrem de ofensatoare şi comparaţii false. Această utilizare abuzivă a naziştilor, a lui Hitler şi a Holocaustului trebuie să înceteze”.

CEO-ul ADL, Jason Greenblatt, a adăugat că “fiecare aspect al războiului rus împotriva Ucrainei a fost barbar, dar a-l vedea pe Lavrov încercând să născocească o comparaţie cu Hitler reprezintă un nou nivel de josnicie şi este pur şi simplu pervers”.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a justificat invadarea Ucrainei ca mijloc de “denazificare” a ţării vecine, iar ucrainenii au comparat invazia rusă a ţării lor cu invazia Poloniei de către Germania nazistă şi au făcut alte comparaţii cu cel de-Al Doilea Război Mondial, notează TPS, potrivit Agerpres.

Yad Vashem, memorialul naţional al Holocaustului din Israel, a cerut tuturor părţilor să se abţină de la utilizarea terminologiei legate de Holocaust şi analogiilor cu Germania nazistă când se referă la invazia Ucrainei de către Rusia. Yad Vashem a declarat în februarie că “discursul propagandist ce însoţeşte ostilităţile actuale este saturat de declaraţii iresponsabile şi de comparaţii complet inexacte cu ideologia şi acţiunile naziste înainte şi în timpul Holocaustului. Yad Vashem condamnă această trivializare şi distorsionare a faptelor istorice ale Holocaustului”.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out