Update articol:

Yellen spune că sistemul financiar funcționează bine, în ciuda „potențialului de volatilitate continuă”

Janet Yellen Janet Yellen
  • Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, consideră că sistemul financiar al SUA funcționează bine, dar nu ar fi surprinsă să vadă turbulențele pieței care persistă.

  • „Există potențialul de volatilitate continuă și neuniformitate a creșterii globale pe măsură ce țările continuă să se confrunte cu pandemia”, a spus Yellen.

 

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, consideră că sistemul financiar al SUA este în stare de funcționare, dar că invazia Rusiei a Ucrainei și blocajele din China cauzate de Covid-19 fac unele bunuri mai scumpe, potrivit CNBC.

Yellen, care urmează să depună mărturie astăzi în fața Comitetului bancar al Senatului, a spus că ea și alte autorități financiare de top nu vor fi surprinse să vadă că turbulențele pieței vor continua până în vară.

„Există potențialul de volatilitate continuă și neuniformitate a creșterii globale pe măsură ce țările continuă să se confrunte cu pandemia”, a spus Yellen în mărturia ei scrisă, care a fost oferită de comitet înaintea audierii.

„Invazia neprovocată de către Rusia a Ucrainei a crescut și mai mult incertitudinea economică”, a spus ea. „Sistemul financiar al SUA a continuat să funcționeze ordonat, deși evaluările unor active rămân ridicate în comparație cu valorile istorice.”

Acțiunile americane au scăzut din nou luni, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a alimentat îngrijorarea privind condițiile monetare mult mai stricte.

În ciuda referințelor la atacul rusesc asupra Ucrainei, următoarea mărturie a lui Yellen va echivala cu o revizuire a raportului anual 2021 al Consiliului de Supraveghere a Stabilității Financiare, pe care Departamentul de Trezorerie l-a publicat în decembrie.

Yellen a spus că membrii consiliului doresc să se asigure că băncile și alte companii financiare își înțeleg mai bine riscurile legate de climă prin date îmbunătățite și cerințe mai stricte de raportare din partea companiilor cotate la bursă.

Secretarul Trezoreriei s-a referit și la studiile consiliului privind activele digitale, pe care le-a descris ca fiind pline de oportunități și riscuri potențiale.

„În ceea ce privește activele digitale, noile produse și tehnologii pot prezenta oportunități de promovare a inovației și de creștere a eficienței. Cu toate acestea, activele digitale pot prezenta riscuri pentru sistemul financiar”, a spus ea în observațiile pregătite. Ea a adăugat că consiliul, care a fost creat ca răspuns la criza financiară din 2008 pentru a identifica amenințările emergente la adresa economiei în general, elaborează un raport privind riscurile și „lacunele de reglementare”.

Raportul, care oferă o perspectivă asupra sănătății sistemului financiar de la organizații precum Trezoreria, Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă și Rezerva Federală, a apărut înainte de invazia Moscovei și de represiunea de la Beijing împotriva cazurilor de Covid.

Ambele evoluții au dus la dureri de cap în lanțul de aprovizionare, deoarece războiul din Ucraina crește costurile petrolului, grâului și porumbului, iar blocajele stricte din China lovesc producătorii și sporesc deficitul de forță de muncă.

Când Departamentul de Trezorerie a prezentat raportul pe 17 decembrie, autoritățile de reglementare au remarcat că piețele de acțiuni au atins maxime istorice datorită, în parte, ratelor dobânzilor „scăzute”.

De atunci, S&P 500 a scăzut cu aproape 13%, prețul pe baril al petrolului a crescut cu aproximativ 30 de dolari, iar randamentul obligaţiunilor de trezorerie pe 10 ani a urcat la 3,2%, cel mai ridicat punct din noiembrie 2018.

În plus, temerile legate de inflație au crescut, iar mediul macroeconomic s-a zdruncinat datorită atacului Rusiei asupra Ucrainei.

Dar, în timp ce evenimentele din primul trimestru al anului 2022 pot face ca unele părți din raportul FSOC să pară învechite, preocupările legate de inflație au rămas constante.

Investitorii, acum mai temători de o recesiune la sfârșitul anului 2022 sau în 2023, spun că Fed trebuie să fie atentă, deoarece crește ratele dobânzilor și să nu influențeze activitatea economică mai mult decât este necesar pentru a reduce inflația.

 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (07/11/2024)

Informare privind vanzarile octombrie 2024

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (07/11/2024)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A. (ROC1) (07/11/2024)

Facilitati bancare contractate de Workshop Doors

SOCEP S.A. (SOCP) (07/11/2024)

Solicitare convocare AGAO

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (07/11/2024)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)