Update articol:

Zamfir (ALDE Braşov): Vom depune amendament ca noul Robor să se aplice şi contractelor în derulare

Senatorul Daniel Zamfir. Senatorul Daniel Zamfir.

Senatorul Daniel Zamfir, liderul ALDE Braşov, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că liberal-democraţii vor depune săptămâna viitoare un amendament la legea de aprobare a Ordonanţei 19/2019 prin care se urmăreşte ca noul indice Robor să se aplice şi creditelor în derulare, transmiţându-i, pe de altă parte, comisarului european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, că ancheta pe care comisia economică a Senatului a desfăşurat-o nu afectează în niciun fel independenţa Consiliului Concurenţei.

“Noi, ALDE, vom depune un amendament – legea (de aprobare a Ordonanţei 19/2019 care modifică OUG 114/2018 n.r.) a venit în Parlament – marţi se discută la comisia economică şi am stabilit să depunem un amendament prin care acest indice să se aplice şi creditelor în derulare. Este un lucru firesc, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de la bun început. E nedrept ca oamenii care au semnat credite în lei anii trecuţi să plătească rata raportată la acest indice care nu are nicio legătură cu realitatea”, a declarat Zamfir.

Conform acestuia, în prezent, sunt peste 1 milion de oameni care au contracte cu credite în lei.

Senatorul ALDE a menţionat că noua ordonanţă prevede ca, începând din 2 mai, pentru noile contracte de credite în lei să se aplice indicele Robor calculat la tranzacţii şi nu la cotaţii, în acest fel fiind “reparată o nedreptate doar pe jumătate”. Totodată, Zamfir a susţinut că, potrivit unor decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, prin amendamentul ce va fi propus, nu se va crea o situaţie de aplicare retroactivă a unor prevederi legislative.

“E ca şi cum te-am prins azi că ai furat curent, te-am branşat, iar de mâine plăteşti corect. E mai complicat să vedem cât, cum a fost, cât ai furat. Aşa şi aici. Am constatat că e trucat (indicele Robor – n.r.) şi de aceea guvernul îl schimbă şi de aceea, de mâine, toţi cei care plătesc rate ar trebui să plătească raportat la acesta. (…) Efectele fiind pe viitor, nu poate fi pusă în discuţie retroactivitatea legii. Legea dării în plată, care îmi e dragă mie, se aplică creditelor în derulare. Se poate interveni pe un contract în derulare deoarece efectele sunt pe viitor. Cu ocazia aceasta, reparăm o nedreptate cap-coadă”, a afirmat liderul ALDE Braşov, citat de Agerpres.

De asemenea, el a spus că marţi, 9 aprilie, va fi prezentat raportul final al anchetei privind investigaţia Consiliului Concurenţei din 2008 privind manipularea Robor şi i-a transmis comisarului european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, că acest demers a fost unul “perfect legal”.

Senatorul ALDE a subliniat că, fiind o campanie acerbă pentru Parlamentul European, evident şi comisarii sunt în campanie, dar se pune accent pe poziţiile împotriva României.

“După îngrijorările Domnului Timmermans, ieri (joi -n.r.) am văzut îngrijorările doamnei comisar european pentru concurenţă, care spunea că ancheta pe care, noi, parlamentul, comisia pe care o conduc, o desfăşoară în legătură cu felul în care a fost închisă, în anul 2008, investigaţia în legătură cu manipularea Roborului ar afecta independenţa Consiliului Concurenţei. O asigur că ancheta pe care o derulăm în legătură cu acea investigaţie a consiliului este perfect legală, este prerogativa parlamentului şi, dincolo de asta, nu afectează în niciun fel independenţa Consiliului Concurenţei. În schimb, ce am constatat noi, comisia economică, după audierile pe care le-am avut – şi am audiat mai multe persoane, majoritatea angajaţi ai instituţiei, am constatat că această instituţie e cam decuplată de la interesele românilor, lucru care mai degrabă ne îngrijorează, pe noi, cetăţeni români, parlamentari români, decât o îngrijorează pe doamna comisar”, a afirmat Daniel Zamfir. 

BVB | Știri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (19/01/2022)

Deschiderea a doua noi restaurante

CARBOCHIM S.A. (CBC) (19/01/2022)

Hotarari AGA E 05.01.2022- Versiune in limba engleza

IAR SA Brasov (IARV) (19/01/2022)

Convocare AGAO 23.02.2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2022)

Informare asupra Bugetului de venituri si Cheltuieli pentru anul 2022