Update articol:

Zborurile supersonice ar putea fi reluate în 2029 – Un zbor Londra – New York ar putea dura 3 ore și jumătate

Compania aeriană americană United a anunțat planurile sale de a cumpăra 15 noi avioane de transport supersonice în 2029, potrivit BBC.

Zborurile supersonice de pasageri s-au încheiat în 2003, când Air France și British Airways au retras Concorde, în urma unei tragedii aviatice petrecute în apropiere de Paris. Noua aeronavă Overture va fi produsă de o companie din Denver, numită Boom Supersonic.

Conform condițiilor acordului, United va achiziționa 15 dintre avioanele „Overture” ale Boom, odată ce Overture va îndeplini cerințele exigente ale United în materie de siguranță, funcționare și durabilitate, cu opțiunea pentru încă 35 de aeronave.

Odată operațional, se așteaptă ca Overture să fie primul avion comercial mare care să aibă zero emisii  de zero din prima zi, optimizat pentru a funcționa cu combustibil de aviație 100% durabil (SAF). Este programat să se lanseze în 2025, să zboare în 2026 și se așteaptă să transporte pasageri până în 2029. United și Boom vor colabora, de asemenea, împreună pentru a accelera producția de aprovizionare mai mare de SAF.

Ce este zborul supersonic?

Zborul supersonic înseamnă un avion călătorește mai repede decât viteza sunetului. La o altitudine de 18.300 m (60.000 ft), asta înseamnă să zboare mai repede decât 1.060 km/h.

Un avion tipic de pasageri poate zbura la aproximativ 560 mph (900 km/h), dar se așteaptă ca Overture să atingă viteze de 1.125 mph (1.805 km / h) – cunoscut și sub numele de Mach 1.7.

Cu această viteză, timpul de călătorie pe rutele transatlantice, cum ar fi Londra – New York, va fi redus la jumătate. Boom spune că Overture ar putea face călătoria în 3,5 ore.

Concorde, care a intrat în serviciul de călători în 1976, a fost chiar mai rapid, cu o viteză maximă Mach 2,04 – aproximativ 1.350 mph (2180 km / h).

Care sunt provocările?

Există două preocupări majore legate de călătoriile supersonice ale pasagerilor: zgomotul și poluarea. Călătoria mai rapidă decât viteza sunetului provoacă un boom sonor, care poate fi auzit la sol ca un tunet puternic sau o explozie. De aici și-a luat numele compania Boom.

Zgomotul limitează viteza cu care au voie să zboare avioanele. În mod obișnuit, ele trebuie să își reducă viteza până când sunt deasupra oceanului, departe de cetățenii care pot fi deranjați de zgomotul puternic.

Boom s-a declarat însă încrezătoare că avioanele sale nu vor face un zgomot mai puternic decât alte avioane moderne de pasageri. De asemenea, speră că va aduce îmbunătățiri în proiectarea aeronavelor.

Cealaltă mare problemă este consumul de combustibil.

“Pentru a zbura supersonic, ai nevoie de mai multă putere, de mai mult combustibil”, a declarat pentru BBC Kathy Savitt, directorul comercial al Boom. Ea se așteaptă însă ca Overture să fie operată ca „aeronavă cu zero emisii de carbon”.

Pot călătoriile supersonice să fie într-adevăr „durabile”?

Esențial pentru planul Boom este ca Overture să funcționeze în totalitate cu combustibil de aviație durabil (Saf). Acest lucru poate lua forma „biodieselului select” din orice, de la deșeuri de grăsime animală de la industria agricolă la culturi special crescute cu energie ridicată, explică dr. Guy Gratton, profesor asociat de aviație și mediu la Universitatea Cranfield.

Dar o mare problemă este că „lumea este foarte departe de a produce suficient biocombustibil pentru a alimenta întreaga industrie a aviației, spune el.

 

 

BVB | Știri BVB