Update articol:

Zerohedge: Un  cuplu românesc a piratat aproape fiecare cameră video de pe stradă, la inaugurarea lui Trump

https://www.zerohedge.com https://www.zerohedge.com

În 2017, în timp ce mass-media principală din SUA își pierdea timpul urlând cu privire la potențiala implicare a Rusiei în alegerile americane, un atac cibernetic avea loc la Washington DC şi nimeni nu vorbea de el, potrivit zerohedge.

Cu doar 8 zile inainte de inaugurarea președintelui Trump, Secret Service a primit un apel prin care a fost informat că hackerii au „preluat controlul asupra majorității camerelor de supraveghere video din capitala americană”, potrivit Wall Street Journal. Când un agent a mers să verifice alimentarea camerelor, a găsit un mesaj care spunea: „DOCUMENTE, FOTOGRAFII, BAZE DE DATE ŞI ALTE FIŞIERE IMPORTANTE S-AU ÎNCRIPTAT!”

În mesaj se cereau aproximativ 60.000 USD în Bitcoin, ca răscumpărare.

Între timp, la București, un cuplu românesc – Alexandru Isvanca și Eveline Cismaru – sărbătorea piratarea celei mai puternice națiuni din lume, susţine zerohedge.com. Isvanca și Cismaru au reușit, prin intermediul software-ului ransomware, să direcționeze fluxul video de la Washington către apartamentul lor.

Cuplul, care avea un istoric de mici escrocherii, a lansat sute de mii de e-mailuri cu ransomware încorporat într-un atașament deghizat într-o factură. În adresele de e-mail pe care le-au trimis era şi emailul departamentului de poliţie din Washington D.C. – unde un destinatar a deschis atașamentul. Acesta a blocat sistemul de camere de stradă al orașului.

Michael D`Ambrosio, director adjunct al Biroului de Investigaţii al Secret Service, a declarat: „Acest incident ilustrează modul în care sistemele fizice care sunt dependente de infrastructura în rețea sunt deosebit de vulnerabile”.

Între timp, agenții Secret Service încercau să-și dea seama dacă este implicat sau nu Kremlinul, pentru că hackerii folosiseră software rusesc. 

De-a lungul timpului, povestea lui Isvanca s-a schimbat de mai multe ori: a admis mai întâi că a piratat Secret Service, mai târziu a spus la Wall Street Journal că Poliția de la Washington nu a fost o țintă intenționată și, în sfârșit, a negat participarea la acţiune.

Şi Cismaru a negat implicarea în atacul cibernetic, înainte de a-și recunoaște rolul ca parte a unui acord de vinovăţie din 2018.

Când a fost abordată de WSJ, Cismaru a întrebat: „Cât de mult sunteți dispus să plătiți pentru acest interviu?”

În cele din urmă, Cismaru a recunoscut că pătrunderea în sistemul video al capitalei SUA a fost „ușoară” și a spus că „americanii sunt proști”.

Isvanca și Cismaru s-au cunoscut în 2010, când el, la numai 18 ani,  se susţinea financiar prin „infracțiuni informatice și fraudă cu cardul de credit”. După un an de la întâlnirea lor, Cismaru a învățat cum să obţină și să folosească carduri de credit furate pentru cumpărăturile online.

Cismaru a fost condamnată pentru fraudă cu carduri de credit în 2012, în România, și a primit o pedeapsă cu 3 ani de închisoare cu suspendare.

Băncile și retailerii acceptă în general fraude anuale de aproape 7,5 miliarde cu carduri de credit, pentru că nu vor să riște să-și piardă clienții refuzându-le restituirile – și deoarece costul urmăririi suspecților, precum cuplul românesc, este prea mare. 

Cismaru s-a mutat apoi la Londra în 2012 alături de un iubit înstărit, aducându-i pe Isvanca și iubita lui. Poliția a intrat în casa lor în 2013 în timpul unei anchete informatice în care a fost implicat Isvanca, moment în care iubitul lui Cismaru i-a evacuat pe toți din casă, mai puţin pe ea.

Cuplul a avut un fiu în 2015, înainte de a se muta înapoi la București. 

În București, Cismaru și Isvanca au început să folosească ransomware-ul pe o listă de adrese de e-mail pe care au gasit-o în dark web. Au folosit un virus creat de un grup din Rusia, cerând bani de răscumpărare, în schimbul furnizării unei parole pentru deblocarea dispozitivelor atacate.

În mod surprinzător, au comis o greșeală care i-a costat scump: au trimis mesaje pe aceste adrese de pe mailurile personale și astfel s-au dat de gol. Isvanca a comandat mâncare online de la Andy’s Pizza din București în 2017, iar mai târziu în acea zi, folosind aceeași adresă de e-mail, a piratat camerele de pe străzile din Washington.

Ransomware-ul pe care cuplul l-a folosit a dezactivat 126 din cele 186 de computere legate la camere. În timp ce Secret Service se grăbea să remedieze problema, Cismaru a postat selfie-uri despre ea însăși care lucrează la un laptop într-un restaurant din București.

Era cu trei zile înainte de inaugurarea lui Trump.  Autoritățile au repornit camerele video din Washington.

Isvanca era sigur că nu lăsase nicio urmă, dar atât el, cât și Cismaru greşiseră. În afară de Isvanca care  folosise adresa de e-mail în timp ce comanda pizza, Cismaru utilizase unul dintre computerele comandate de la Washington pentru o fraudă prin Amazon, luând comanda pentru articole pe care nu le deținea și apoi le expedia către cumpărători folosind un card de credit furat. 

Anchetatorii au descoperit că Cismaru a folosit un cont Gmail cu numele ei complet ca copie de rezervă pentru conturile create pentru fraudă. De acolo, au putut găsi un singur cont de e-mail cu detaliile a 2.170 de cărți de credit furate și lista principală de adrese de e-mail pe care le folosea cuplul.

Cismaru a declarat pentru WSJ că e-mailul său a fost „utilizat în mod fraudulos fără știrea mea”.

Eveline Cismaru şi Mihai Alexandru Isvanca, de 25 de ani, au fost arestați pe 15 decembrie pe Aeroportul Internațional Henri Coanda din România, înainte de a se îmbarca spre Londra.

În 2018, Isvanca i-a trimis un mesaj lui Cismaru pe o aplicație criptată, spunându-i că Secret Service nu are „nicio dovadă” că ei erau autorii. El a avertizat-o să nu depună mărturie împotriva lui. Dar ea a făcut capturi de ecran și le-a dat procurorilor americani.  

Eveline Cismaru a pledat vinovată pentru 11 capete de acuzare şi a fost de acord să coopereze împotriva unui co-inculpat. Procurorii au afirmat că, în cazul în care va oferi informaţii substanţiale, vor cere între 24 şi 30 de luni de închisoare.

 În ianuarie 2019, a fost eliberată, iar în martie, a fost deportată. 

Isvanca este în proces în România pentru acuzații anterioare care au implicat furturi cu carduri de credit. El se confruntă cu o eventuală extrădare în SUA, unde acuzațiile ar putea duce la până la 20 de ani de închisoare.