Update articol:
Forumul Energiei

Zoltan Bege Nagy: “Sper ca acest pas al liberalizării, făcut oarecum forțat de reglementările europene, să fie un semnal pozitiv pentru investiții (video)

Nagy: “Trebuie să rezistăm tentației de a mai introduce vreodată prețurile reglementate în energie”

 

Cel mai îngrijorător efect negativ al liberalizării pieţei de energie electrică a fost însăși întârzierea acestui proces și întârzierea, în general, a reformelor din sectorul energetic, a declarat Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședintele Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la cea de-a treia ediție a Forumului Energiei.

 

Domnia sa a explicat: “Până în anul 2018, după care am prelungit chiar până în anul 2021, am obligat producătorii români de energie electrică să vândă energia furnizorilor de ultimă instanță la niște prețuri care nu aveau absolut nicio legătură cu piața concurențială, mă refer la prețurile din piața angro. În decursul anilor – și putem să mergem chiar până în anii 1990 -2000 – acest lucru a decapitalizat mulți producători de energie electrică, le-a redus considerabil veniturile.

Această decapitalizare, această reducere a veniturilor, i-a împiedicat pe producători să investească în noi capacități de producție sau măcar să le modernizeze pe cele vechi.

Alți potențiali investitori interesați de piața din România au fost descurajați să investească văzând – evident exemplu negativ – că practic ANRE poate să dispună oricărui producător să vândă energie electrică la un preț impus, lucru care s-a întâmplat în special în cazul producătorilor cu costuri de producție mici.

Vreau să vă gândiți cum ar fi fost dacă, odată cu primul val al investiţiilor din regenerabile -2010-2016- Complexul Energetic Oltenia sau poate chiar Complexul Energetic Hunedoara ar fi învestit în regenerabile la vremea respectivă. Oare aceste companii ar mai fi astăzi în această situație de a se lupta pentru supraviețuire sau pentru fiecare gram de CO2 sau gaze cu efect de seră emise? Sau dacă în perioada 2012- 2020 nu am fi avut restricția de a încheia contracte bilaterale și PPA- uri, oare câte centrale pe gaz s-ar fi construit, centrale atât de necesare pentru echilibrarea sistemului energetic sau pentru încălzirea centralizată de exemplu?

Sper ca acest pas al liberalizării, de această dată, făcut oarecum forțat de reglementările europene, ca de altfel majoritatea reformelor din Sistemul Energetic în ultimele două decenii, să fie un semnal pozitiv pentru investiții și de data aceasta să rezistăm tentației de a mai introduce vreodată prețurile reglementate în energie. Decenii la rând, prin prețuri reglementate, am înțeles să protejăm de fapt consumatorii vulnerabili pentru că nu am găsit alte mijloace pentru a-i proteja. Am aplicat protecție pentru toată lumea, fără “discriminare”, lucru inacceptabil din perspectiva Comisiei Europene. Soluția este să identificăm în primul rând consumatorul vulnerabil și evident să găsim surse de finanțare pentru a-i ajuta”.

  • “Vreau să laud de data aceasta operatorii rețelelor de gaze și energie electrică din România”

Legat de investiții, vreau să laud de data aceasta operatorii rețelelor de gaze și energie electrică din România, a mai spus oficialul ANRE. Pentru anul 2020, la energie electrică de exemplu, din suma planificată a fi investită în rețele de distribuție și transport care a fost de 1,572 miliarde lei, s-a realizat peste 99%, adică 1,563 miliarde de lei. Pentru anul 2021, sunt planificate a fi investite în rețele 1,684 miliarde de lei, din care peste 330 milioane de lei la Transelectrica.

La gaze naturale chiar sub depășit planul de investiții propus pentru anul 2020, a spus domnul Nagy, arătând: “Faţă de suma planificată a fi investită de 1,698 miliarde de RON, s-a învestit peste 1,7 miliarde de RON, din care 1,25 miliarde de RON – absolut remarcabil – în Sistemul Național de Transport, mă refer la investiții făcute de Transgaz. Pentru anul 2021, planul de investiții în domeniul gazelor este de 1,625 miliarde de lei, din care 825 milioane sunt propuși de Transgaz.

Pentru extindere și racordări – noua prevedere din Legea 155 care obligă distribuțiile de gaze naturale să racordeze gratis consumatorii casnici de gaze naturale s-au alocat exclusiv pentru extindere și racordări suma de 364 milioane de lei.

Este încurajator faptul că realizarea planurilor de investiții se apropie de 100% în multe cazuri, uneori este chiar depășit, și nu pot să sper decât că și în domeniul producției de energie electrică și gaze naturale vor apărea anual investiții măcar la nivelul acestor sume investită în rețele”.

  • Ritmul la energie electrică în ultimele trei luni este undeva la 250.000 de contracte noi lunar, iar la gaze naturale aproximativ 60.000 de contracte noi pe lună

Zoltan Nagy-Bege a făcut şi o trecere în revistă a procesului de liberalizare atât la energie electrică, dar şi la gaze naturale: “Au trecut aproape patru luni de la dispariția prețurilor reglementate pe piața de energie electrică pentru consumatori casnici. Avem în total 8,9 milioane de clienţi casnici în România, din care, la octombrie 2020 – momentul în care a aparut primul ordin care obliga furnizorii de ultimă instanţă să informeze clienții privind liberalizarea – deja aproximativ 2,9 milioane erau în piața concurențială. De la acel moment, peste 830.000 de clienți au trecut în piața concurențială, ceea ce înseamnă 16% din clienții casnici de energie electrică care au fost în piața reglementată. Din acest număr, de 830.000 de clienți, peste 700.000 au semnat contracte cu noul furnizor în cursul anului 2021. Este clar că, după 1 ianuarie 2021, s-a intensificat atenția pentru acest subiect.

În prezent, am ajuns la un număr de 3,75 milioane de clienți care sunt deja în piața concurențială, din cei aproape 9 milioane, ceea ce înseamnă o pondere de 42,13%. Un fapt interesant este că, din cei 830.000 de clienți care au semnat după 1 octombrie un contract concurențial, aproximativ 780.000 au semnat contract cu același furnizor cu care aveau și până atunci contract.

La gaze naturale, unde liberalizarea s-a produs la 1 iulie 2020, din acel moment numărul clienților care au contract concurențial s-a dublat, am ajuns la aproape 1,3 milioane de clienți, din cei 3,9 milioane, ceea ce înseamnă peste 30%. În această perioadă, aproximativ 670.000 de clienți au semnat contract concurențial.

Deci ritmul la energie electrică în ultimele trei luni este undeva la 250.000 de contracte noi lunar, iar la gaze naturale aproximativ 60.000 de contracte noi pe lună.

În cadrul controalelor ANRE la furnizorii de ultimă instanță din ultimele două trei luni, am constatat probleme la emiterea facturilor, la citirea contoarelor, la estimarea cantităților lunare facturate de către furnizori, la răspunsurile la cererile de oferte din partea consumatorilor pentru oferte concurențiale, la funcționarea call-center urilor, semnarea contractelor în termenul prevăzut de regulamentul de furnizare și multe altele.

După cum ați văzut, ANRE a aplicat amenzi de câteva milioane de lei în urma disfuncționalităților descoperite.

Faptul că aceste lucruri ies la iveală odată cu liberalizarea completă a pieţei de energie electrică este este un efect secundar benefic în primul rând pentru consumatori pentru că ne ocupăm de aceste probleme şi sunt convins că le și vom rezolva. Din păcate, efectul secundar negativ resimțit de către consumatori a fost creșterea prețurilor, cel puțin în cazul energiei electrice, pentru că la gaze lucrurile au stat puțin diferit.

După părerea mea – și cifrele pot să confirme acest lucru – nu prețurile actuale, mă refer la cele de serviciu universal sau cele concurențiale sunt mari, ci preţurile reglementate de anul trecut erau anormal de mici. În aceste condiții, creșterea prețurilor era previzibilă și chiar îndrăznesc să spun că era normală.

Sunt multe oferte avantajoase în piață care pot asigura oricărui consumator care până acum nu a semnat un contract concurențial o reducerea a valorii facturii față de prețurile de serviciu universal, aplicate de la 1 ianuarie 2021.

Categoric, efectele pozitive ale liberalizării se vor manifesta pe termen lung, poate mediu. Mă aștept ca, peste doi- trei-patru ani, când competiția va deveni mai intensă, când vor apărea investitori noi în piață, fără să se teamă de anumite intervenții ale statului în formarea prețurilor pe piața angro sau pe piața cu amănuntul, se va forma și cultura consumatorilor, iar posibilitățile de informare și de schimbare a furnizorilor vor deveni mai diverse și mai sofisticate.

  • Investiţii la ANRE

După ce, săptămâna trecută, a primit aviz favorabil din partea Comitetului Tehnico- Economic pentru pentru Societatea informațională, ANRE va lansa caietul de sarcini pentru dezvoltarea bazei de date și a platformei finanțate din fonduri europene prin care se va permite schimbarea furnizorului în termen de 24 de ore, a mai spus Nagy, adăugând că platforma trebuie să fie operațională conform acestei finanțări din fonduri europene la 1 iulie 2022. Sunt convins că ne vom încadra în acest termen, a declarat oficialul ANRE.

Încă de anul trecut, ANRE a început dezvoltarea unui sistem informatic integrat prin care se vor gestiona toate procesele din cadrul autorității, fapt ce va digitaliza și va simplifica atât interacțiunea cu operatorii din  piața de energie și gaze, cu consumatorii, cu petenții etc., cât și gestionarea bazelor de date, primirea datelor, elaborarea analizelor și rapoartelor etc. În general vorbim de tot ce ține de activitatea autorității. Planul este ca acest nou sistem informatic integrat să fie complet funcțional la 1 ianuarie 2022, a mai spus Zoltan Bege Nagy.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2021)

Amendament Conventie de trezorerie interna

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (22/10/2021)

Alocare actiuni in dreptul persoanelor cu responsabilitati de conducere SOP2018

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (22/10/2021)

Incheiere contract cu Global Medical Solutions