Update articol:
FINANCIAL INTELLIGENCE – HALL OF FAME – AWARDS GALA

Zoltan NAGY-BEGE, ANRE: Investițiile în energie- singura soluție pentru a rezolva deficitul de ofertă din România

Avem nevoie de investiții în energie, pentru că în actuala criză, în acest deficit de ofertă din România și din Europa, atât pe piețele de energie electrică cât și pe piețele de gaze naturale, investițiile sunt singura soluție, a declarat Zoltan NAGY-BEGE, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la Gala Financial Intelligence. 

Domnia sa a spus: “Mi s-a sugerat să fac o analiză, un bilanț al anului 2020 și câteva previziuni privind anul 2021. Evident că asta facem de obicei la galele de sfârșit de an. Anul trecut, când făceam previziunea pentru 2021 eram ferm convins că principalul subiect al anului în domeniul energetic va fi liberalizarea pieței de energie electrică, de fapt eliminarea prețurilor reglementate la consumatorii casnici. Adevărul este că subiectul a reușit să țină prim-planul în domeniul energiei undeva până în luna august.

Am reușit într-un final să liberalizăm această piață, după multe încercări și după multe amânări și reveniri la piața reglementată și am reușit să creăm multe controverse. Prin această liberalizare, au fost atacate și instituțiile, a fost atacată și Autoritatea pentru așa numitul eșec al liberalizării”.

Din păcate, a venit acea lună august despre care am vorbit deja și prim-planul a fost preluat de creșterile de prețuri din piețele angro din toată Europa, a spus domnul Bege Nagy.

Potrivit vicepreședintelui ANRE, aceste creșteri de prețuri au apărut peste problemele procesului de liberalizare, care păreau că afectează toată societatea: “A venit o criză energetică care mă tem că ne va afecta pe o perioadă mult mai lungă de timp, pentru că deocamdată nu vedem cum vom ieși din această criză, nu vedem soluțiile pentru această problemă și probabil că acesta va fi principalul subiect al anului –  cum rezolvăm criza energetică care afectează toată Europa în acest moment.

Primii pași s-au făcut și putem spune că și în România s-au luat câteva măsuri de protecție în primul rând a consumatorilor. Mă refer bineînțeles la Ordonanța 118 și la Legea de aprobare a Ordonanței 118 – Legea 259 – prin care prețurile la consumatorii casnici s-au plafonat și s-au mai acordat câteva scheme de sprijin, compensații, reduceri de taxe și pentru alte categorii de consumatori.

O măsură putem spune binevenită dar care iarăși a creat destul de multe controverse în piață, pe de o parte din partea consumatorilor care se întreabă dacă se încadrează sau nu, dacă vor primi aceste compensări sau nu, cum controlează consumul pentru a se încadra în tranșa de consum și așa mai departe. Există întrebări și nesiguranță și din partea celor trebuie să aplice aceste măsuri, mă refer la instituții care în continuare sunt în dubii cu privire la modul în care aceste compensări se vor acorda, dar și furnizorii care trebuie să identifice clienții cărora li se acordă aceste ajutoare. Probabil că cea mai mare problemă din punctul lor de vedere este  nesiguranța momentului în care plățile din partea statului din bugetul de stat vor fi făcute pentru a compensa aceste pierderi pentru ei.

Semne bune din 2021 sunt legate de investiții. Am văzut că au reapărut investitori în piață, cel puțin pe partea cea mai importantă momentan, respectiv partea de producție. Sunt investitori care sunt interesați să investească în capacități de producție în România, cu toate că încă nu vedem capacități noi construite în 2021, dar în faza de proiect, în faza de autorizare sunt mai multe proiecte promițătoare, chiar de mărimi considerabile. Sperăm că acest interes se va păstra, cu toate că prin aceeași Lege 259 s-a dispus o suprataxare a producătorilor, care să sperăm că din cauza faptului că este o măsură temporară, nu îi va afecta pe acești investitori care au intenții serioase în România.

Avem nevoie de aceste investiții pentru că în această penurie de energie, în acest deficit de ofertă din România și din Europa, atât pe piețele de energie electrică cât și pe piețele de gaze naturale, investițiile sunt singura soluție. Trebuie să creștem partea de ofertă ca să putem balansa raportul dintre cerere și ofertă și este exact direcția în care ne duce și politica europeană, adică investiții curate, dacă se poate chiar regenerabile. Aceasta este clar o politică europeană de necontestat, ca până în anul 2050, sectorul energetic să se decarbonizeze 100%.

Nu îmi rămâne decât să le urez tuturor colegilor mei implicați în sectorul energetic să își mențină ambiția, să fie ambițioși, să fie deschiși la tehnologiile noi pentru că ele sunt cele care ne vor da soluții spre această țintă de decarbonizare europeană. Eu și colegii mei de la ANRE cu siguranță vom fi deschiși la colaborare și la dialog cu tot sectorul și vă garantez că vom încerca să găsim soluții la aceste provocări pe care le are sectorul energetic.

În final nu-mi rămâne decât să să vă urez o seară frumoasă, sărbători fericite și un an de succes și dacă se poate cu multă sănătate! Mulțumesc!”

Cu ocazia Galei FI, domnul Bege Nagy a spus: “Felicit organizatorii pentru anul de succes pe care îl încheie acum, cel puțin din prisma sectorului energetic –  domeniu pe care l-am urmărit și eu în decursul anului –  cu siguranță au avut activitate destul de intensă și au contribuit la dezbaterile atât de necesare în acest sector”.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (19/05/2022)

Structura actionariat la data de 30 aprilie 2022

Erste Group Bank AG (EBS) (18/05/2022)

Rezultate vot - AGA Anuala din 18.05.2022

Digi Communications N.V. (DIGI) (18/05/2022)

Corectare erori materiale raport financiar Q1 2022

VRANCART SA (VNC) (18/05/2022)

Tranzactii parti afiliate conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)