Update articol:

2Performant și Cristian Tudorescu lansează prima analiză din România a evoluției companiilor de tech pe bursă

*Bittnet Group, creștere de 15 ori a capitalizării, în 6 ani

*Indicele EUROSTOXX 600 Technology a oferit randamente atractive pentru investitori în ultimul deceniu, peste 10% în EUR ca medie anuală

Prima analiză a evoluției companiilor de tehnologie pe bursă realizată pentru piața de capital din România, de către un specialist român, s-a lansat astăzi sub numele „Companiile de tech pe bursele din întreaga lume – de la Nasdaq până la Bursa de Valori București”. Acest demers în premieră pentru țara noastră, care analizează evaluarea și randamentele pentru companiile tech, este semnat de Cristian Tudorescu, specialist în piețele financiare, cu experiență de peste 15 ani în investiții și evaluarea companiilor, cofondator Investors Club, cu sprijinul companiei de tehnologie 2Performant, liderul pieței de marketing afiliat din România, listată recent pe piața AeRO a BVB.

La Bursa de Valori București există până la realizarea acestei analize 9 companii românești de tehnologie sau cu o componentă tech care s-au listat și au apelat la bursă pentru finanțare. Este exemplul că piața de capital din România poate susține dezvoltarea acestor companii. Autorul documentului este de părere că această analiză a finanțării prin bursă pentru companiile de tech este o oportunitate de a crește vizibilitatea acestora în rândul investitorilor din România, prin modelul lor de business și capacitatea de scalare.

Analiza se concentrează și pe piețele străine: Top 10 companii din indicele american Nasdaq sunt evaluate, în medie, la de 9,2 ori cifra de afaceri previzionată pentru 2021, respectiv de 41,7 ori profiturile nete estimate. De asemenea, companiile din indicele BVP Nasdaq Emerging Cloud Index sunt evaluate la de 17,1 ori cifra de afaceri, în condițiile în care business-urile de acest tip sunt estimate să crească, per ansamblu, cu 38% anual. Polonia oferă, la rândul său, un cadru propice de afirmare și de creștere a companiilor de tehnologie sau cu suport tehnologic, câteva exemple fiind industria de gaming, dar și industria de eCommerce, cu toate subsegmentele adiacente tractate de aceasta”.

Indicele EUROSTOXX 600 Technology a oferit randamente atractive pentru investitori în ultimul deceniu, peste 10% în EUR ca medie anuală.

Cele 9 companii analizate de la Bursa de Valori București sunt business-uri de tehnologie sau din zona de e-commerce, cu o componentă de tehnologie, care au listat acţiuni sau obligaţiuni: Bittnet Group, Life is Hard, Ascendia, 2Performant, Safetech Innovations, Qualitance, iHunt, Elefant.ro, VivreDeco.

Potrivit analizei, povestea de creștere prin bursă a grupului Bittnet a început în 2015, când acţiunile BNET erau listate pe segmentul AeRO al BVB. Capitalizarea de piaţă a societăţii era, la început, de sub 2 milioane de euro, iar acum, la 6 ani distanţă, a ajuns la peste 30 milioane de euro.

Bittnet are două axe principale de creștere: a) este lider al pieţei de training IT din România; b) furnizează soluţii de tehnologie, integrare IT, cloud și securitate cibernetică pentru clienţii săi.

În ultimii ani, business-ul s-a diversificat, odată cu achiziţionarea mai multor companii de software, pentru a completa competenţele deja existente în cadrul grupului. În cei aproape 6 ani de companie listată, Bittnet a atras peste 50 de milioane de RON de la investitori, prin emisiuni de acţiuni cu aport din partea acţionarilor, prin emisiuni de obligaţiuni, iar în 2021 intenţionează să emită și acţiuni preferenţiale. De asemenea, grupul oferă „Stock Option Plans“ către angajaţii săi, o practică frecvent întâlnită la o companie de creștere

Acţiunea Bittnet este considerată de piaţă drept o „acţiune de creștere“, investitorii urmărind în special traiectoria cifrei de afaceri consolidate a grupului: aproape 100 milioane de RON în 2019, cu o estimare de 125 milioane RON în 2020 conform Bugetului de Venituri și Cheltuieli aprobat de acţionari. Informaţiile preliminare pentru anul trecut vor fi disponibile la finalul lunii februarie. În general, activitatea Bittnet a fost una profitabilă la nivel de grup, cu excepţia anului 2019, când s-a înregistrat o pierdere netă de -3,8 milioane RON. Preocuparea managementului este ca grupul să reajungă pe profit în acest an și să își îndeplinească ţintele bugetate.

Analiza „Companiile de tech pe bursele din întreaga lume – de la Nasdaq până la Bursa de Valori București” poate fi consultată aici: https://ro.2performant.com/2p-la-bvb/ .

 „Suntem într-o perioadă efervescentă privind finanțarea și creșterea companiilor de tehnologie, pornind din SUA, continuând cu Europa și ajungând către România, unde începem să vedem în ultimii ani un apetit în creștere din partea investitorilor. Din perspectiva evaluării business-urilor, investitorii în companii de tehnologie proiectează o imagine a viitorului pe care o transpun apoi în prezent, iar prin materialul de față ne propunem să setăm principalele coordonate de evaluare și de randament pentru companiile de tech. În multe dintre cazuri, evaluările de acum își găsesc o justificare în rezultatele financiare pe care investitorii le întrevăd pentru următorii câțiva ani”, spune autorul analizei.

Încă de la listarea la BVB din 9 decembrie 2020, când a avut un debut record devenind cea mai tranzacționată companie în prima zi de la lansarea AeRO, reprezentanții 2Performant și-au exprimat dorința de a încuraja antreprenorii din tech să ia Bursa în calcul pentru finanțare. Astfel, colaborarea cu Cristian Tudorescu pentru elaborarea acestui document de analiză este și un demers de susținere a creșterii sectorului tech pe BVB, o industrie creativă, cu valoare adăugată.

„Odată cu listarea pe piața AeRO, ne-am dat seama că pentru a avea un parcurs bun pe Bursă e important nu doar să înțelegem cum funcționează piața de capital, ci și să ne propunem și să aducem oameni noi, fie investitori interesați de companiile de tehnologie, fie antreprenori ce caută finanțare pentru dezvoltarea business-urilor lor. În același timp, ne-am dat seama că există un decalaj mare între cum este văzut acest sector în România și cum este el văzut pe Nasdaq, cea mai puternică piață de capital pentru tehnologie din lume. Ne-am întrebat care sunt diferențele semnificative și ne-am oprit la două, foarte bine corelate între ele: evaluare și potențial de creștere. Așa că am apelat la Cristian Tudorescu și la experiența sa vastă în investiții și evaluarea acțiunilor listate la bursă, și l-am invitat să ne ofere perspectiva lui asupra companiilor de tehnologie listate pe bursele din întreaga lume. Ne așteptăm ca această analiză să reprezinte un instrument valoros pentru toți cei care se uită la companiile de tehnologie ca la potențiale investiții, dar și un demers care ne dorim să încurajeze antreprenorii din tech să abordeze Bursa ca opțiune de finanțare”, spune Bogdan Aron, CFO 2Performant.

Analiza este realizată în baza datelor publice disponibile până la data de 20 ianuarie 2021.

BVBStiri BVB

AAGES S.A. (AAG) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

SOCEP S.A. (SOCP) (20/09/2021)

Neintrunire cvorum AGA O&E 20.09.2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (20/09/2021)

Numire Reprezentant Permanent Administrator

Turbo Long on Volkswagen AG Vorzuge (RCVWTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 13:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021