Update articol:

5G: Washingtonul ar trebui să preia controlul asupra Nokia/Ericsson pentru a face faţă Huawei

Ministrul american al justiţiei, Bill Barr. Ministrul american al justiţiei, Bill Barr.

SUA – eventual ajutate de aliaţii lor – ar trebui să aibă în vedere să preia controlul asupra fabricanţilor de echipamente de telecomunicaţii Nokia şi Ericsson pentru a stopa compania chineză Huawei în producerea tehnologiei 5G şi pentru a reduce riscurile de spionaj, a declarat joi ministrul american al justiţiei, Bill Barr, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Pentru a răspunde îngrijorărilor de spionaj dacă reţelele 5G sunt construite cu tehnologie chineză, unii au propus ca SUA “să preia controlul asupra companiilor finlandeză Nokia şi suedeză Ericsson, fie direct, fie printr-un consorţiu de întreprinderi private americane şi aliate” şi “cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri şi noi înşine trebuie să avem în vedere această abordare în mod activ”, a spus Barr într-un colocviu la Washington.

Washingtonul desfăşoară o campanie activă – chiar agresivă – pentru a încerca să-şi convingă aliaţii să nu lase Huawei să participe la construirea reţelei 5G în ţările respective.

În pofida dezminţirilor repetate ale companiei chineze, lider în această tehnologie care urmează să revoluţioneze telefonia mobilă, Washingtonul susţine că o tehnologie Huawei ar permite accesul serviciilor de informaţii chineze la date sensibile care tranzitează prin reţeaua respectivă.

Americanii au suferit un eşec o dată cu autorizarea parţială acordată recent de Londra – unul dintre aliaţii cei mai fideli ai SUA – pentru utilizarea tehnologiei Huawei la anumite părţi ale viitoarei reţele 5G a Regatului Unit.

“Dacă China îşi asigură dominaţia asupra 5G, ea va fi capabilă să profite de noile oportunităţi care se vor prezenta cu o foarte largă paletă de tehnologii emergente, ce vor depinde şi vor fi legate intim de platforma 5G”, a insistat Barr în cursul acestui colocviu consacrat riscurilor pe care le prezintă China pentru restul lumii.

Potrivit ministrului american, o dominaţie a Chinei în acest sector ar da Beijingului mijloace de presiune fără precedent asupra ţărilor care utilizează această tehnologie.

“Puterea de care dispun astăzi SUA cu sancţiunile economice ar fi foarte palidă comparativ cu mijloacele de presiune fără precedent date Beijingului”, a adăugat el. 

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024