Update articol:

Adrian Câciu, în februarie 2021: “România are 10% antreprenori şi 90% ”babuini antreprenori”; Adrian Câciu acum: “Un dialog purtat cu mult timp în urmă pe reţelele sociale este folosit ca şi cum aceasta ar fi poziţia ca demnitar public”

Adrian Câciu Adrian Câciu/ Sursa foto: Facebook

Un dialog purtat cu mult timp în urmă pe rețelele sociale, pe vremea când eram un simplu analist economic, este scos din context și folosit azi ca și cum aceasta ar fi poziția mea ca demnitar public, a reacţionat astăzi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, după apariţia în presă a declaraţiilor sale din februarie 2021, în care spunea  România are 10% antreprenori şi 90% ”babuini antreprenori”.

Adrian Câciu a scris pe Facebook:  “Un dialog purtat cu mult timp în urmă pe rețelele sociale, pe vremea când eram un simplu analist economic, este scos din context și folosit azi ca și cum aceasta ar fi poziția mea ca demnitar public.

Adevărul este simplu: ca ministru de finanțe, îi susțin pe toți antreprenorii care își achită corect taxele sî își plătesc cinstit angajații. Tocmai de aceea, ministerul pe care îl reprezint are în derulare 6 programe de sprijin pentru firmele românești, totalizând circa 4 miliarde de euro. Pentru toți ceilalți, care aleg soluția evaziunii fiscale, am toleranță zero.

Nu pot să nu recunosc, însă un fapt: ca analist economic, am folosit deseori termeni de care, astăzi, îmi pare sincer rău.

Îmi cer scuze pentru toate vorbele grele din trecut și sper ca faptele mele, respectiv sprijinul pentru mediul antreprenorial românesc, să fie mai importante decât orice declarație contondentă, indiferent cât de veche ar fi“.

În februarie 2021, ministrul Finanţelor Adrian Câciu a afirmat, înainte de a deveni membru al Guvernului, că România are 10% antreprenori şi 90% ”babuini antreprenori”, referindu-se la modul în care sunt plătiţi angajaţii în mediul privat. Comentariul său a fost făcut public miercuri pe Facebook.

”Problema este că dezechilibrul este la modul în care sunt plătiţi angajaţii în privat, pentru că noi avem doar 10% antreprenori şi restul babuini-antreprenori”, scria Câciu în februarie 2021, răspunzând comentariului unui jurnalist la o postare în care el furniza date prin care demonta ceea ce el numea un fals mit, acela al contribuţiilor semnificative ale sectorului privat la bugetul de stat.

El susţinea că 32% din contribuţiile la bugetul de stat provin de la bugetari şi tot ei asigură 32% din cheltuiala anuală cu pensiile.

De altfel, şi ca ministru de Finanţe, Câciu a exprimat în repetate rânduri acelaşi punct de vedere.

La comentariul unui jurnalist potrivit căruia ”100% din ce câştigă bugetarii se plăteşte din ce produc privaţii”, Adrian Câciu l-a corectat, spunând că se plăteşte din taxele a ceea ce produc privaţii şi a făcut afirmaţia referitoare la ”antreprenorii babuini”.

Într-o declaraţie făcută anul acesta, în mai, ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, cataloga drept „total incorectă” abordarea conform căreia un angajat din sistemul privat susţine salariile unui anumit număr de angajaţi din sistemul bugetar şi un număr de pensii publice. El spunea că 1,2 milioane de salariaţi de la stat plătesc, conform statisticilor, 32% din volumul contribuţiilor pentru pensii şi 28% din totalul asigurărilor sociale de sănătate, potrivit News.ro.

„În mediul privat sunt 5,6 milioane de salariaţi, avem 1.260.000 de bugetari, deci abordarea că mediul privat ţine în spate doi bugetari sau trei bugetari şi nu ştiu câţi pensionari este total incorectă. Şi vă spun de ce: din perspectiva, de exemplu, a contribuţiilor de asigurări sociale – îmi pare rău că sunt foarte puţini analişti economici care ar putea să facă un astfel de studiu, recomand să se facă acest studiu – o să observaţi că 32% din volumul contribuţiilor de asigurări sociale de stat, adică banii pentru pensii, sunt realizate de bugetari. Totuşi, 1.200.000 de oameni îşi realizează 32% din acel volum, la asigurări sociale de sănătate, 28%”, a afirmat ministrul.

Moşteanu: Adrian Câciu ar trebui zburat imediat din funcţie. Nu poţi să spui despre oamenii care ţin în spate economia că sunt „antreprenori babuini”

 

Liderul deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu a precizat că ministrul Finanţelor ar trebui „zburat imediat din funcţie”, deoarece este inadmisibil să afirmi despre oamenii care ţin economia în spate că sunt „antreprenori babuini”.

„Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor, spune că „90% dintre antreprenorii din România sunt antreprenori-babuini”. Aşa gândeşte Ministrul Finanţelor despre mediul de afaceri din România. Omul acesta ar trebui zburat imediat din funcţie. Nu poţi să spui despre oamenii care ţin în spate economia că sunt „antreprenori babuini”. Iar apoi mai vii şi cu noi taxe pentru a-i face pe mulţi să îşi închidă firmele. Sper ca inclusiv domnul Marcel Ciolacu, care a lucrat în viaţa lui doar la stat, să înţeleagă că România nu mai poate continua cu Adrian Câciu. Ce încredere pot avea antreprenorii în acest ministru?”, a scris Ionuţ Moşteanu, miercuri pe Facebook.

El se întreabă „ce încredere poate avea mediul de afaceri din România în Guvernul PSD-PNL care, în plină criză a preţurilor, alege să crească taxele?”.

„Niciunde în Europa nu se întâmplă asta. USR este singurul partid care respectă antreprenoriatul şi îl susţine”, mai spune Moşteanu.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (27/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (27/09/2022)

Grupul Purcari achizitioneaza pachetul majoritar intr-o Crama din Bulgaria

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Numire administratori provizorii