Update articol:

Adrian Tănase, BVB: Tranzacțiile OTC au ajutat la îndeplinirea criteriului de lichiditate și la promovarea BVB la statutul de piață emergentă

Tranzacțiile OTC au ajutat la îndeplinirea criteriului de lichiditate și la promovarea BVB la statutul de piață emergentă secundară, a explicat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București, în contextul în care, pe datele BVB, lichiditatea – criteriul cerut de FTSE a fi îmbunătățit – nu afișează o evoluție spactaculoasă, ba chiar este în scădere.

FTSE Russell a anunțat, aseară, trecerea României la statutul de piață emergentă secundară. Cele trei companii românești care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a fi incluse in indicii FTSE sunt Romgaz, Banca Transilvania și BRD.

Adrian Tănase ne-a spus: “În crieteriul de lichiditate, au fost incluse și tranzacțiile care se fac înafara pieței, OTC. Prima oară când FTSE a luat în calcul aceste tranzacții a fost în 2018, iar acesta a fost motivul pentru care am promovat la piata emergenta. 30% din piață sunt tranzacții OTC, în medie.”

Ca urmare a promovarii la statutul de piata emergenta, care va deveni efectiva in septembrie 2020, bursa noastra va intra pe radarele investitorilor dedicati pietelor emergente.

De fluxuri de investitii vor beneficia, în primul rând, cele trei companii care vor fi incluse în indice, a spus Adrian Tanase, adaugand ca si Petrom care este foarte aproape să îndeplinească criteriile de lichiditate.

“Mai sunt 4 companii foarte aproape să îndeplinească criteriile și probabil investitorii vor investi și în acestea, anticipând o includere în indice”, a mai precizat CEO-ul BVB.

În septembrie anul viitor, va fi o nouă evaluare bazată pe perioada iulie 2019- iunie 2020, si, practic, companiile stabilite în urma acelei evaluări vor intra în indice, conform oficialului BVB.

Anghel (BVB): Beneficiile promovării bursei la statutul de piaţă emergentă vor veni în 3 – 7 ani (VIDEO)

BVBStiri BVB

AEROSTAR S.A. (ARS) (09/04/2020)

Comunicat desfasurare AGA 21.04.2020 in contextul pandemiei COVID-19

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2020)

Comunicat cu privire la modul de desfasurare a sedintei AGOA din 23(24).04.2020

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2020)

Anulare Tranzactie pe Piata de Capital