Update articol:

Adrian Vascu: De la 3 la 5 ani crește termenul de reevaluare clădiri pentru firme. Și altele

Recent a fost trimisă spre promulgare o Lege privind modificarea și completarea Legii nr 227/2015 privind Codul Fiscal, iar dacă va fi promulgată perioada după care se realizează actualizarea valorii impozabile pentru clădirile aparținând persoanelor juridice se modifică de la 3 ani la 5 ani, scrie Adrian Vascu, Senior Partner Veridio, pe blogul său vascu.ro.

Acesta explică: “De-a lungul procesului legislativ a avut numărul Plx 478/2019.

Dacă legea va fi promulgată în acest an, și va intră în vigoare începând cu anul fiscal 2021 această prevede cel puțin următoarele măsuri referitoare la impozitul pe clădiri:

  1. Perioada după care se realizează actualizarea valorii impozabile pentru clădirile aparținând persoanelor juridice se modifică de la 3 ani la 5 ani. Aceasta înseamnă că firmele care intenționau să își realizeze reevaluarea la începutul anului 2021 vor amâna acest lucru pentru prima parte a anului 2023. Până atunci vor rămâne valorile impozabile curente.
  2. În cazul utilizării mixte a rămas în vigoare modificarea recentă de cod fiscal care în cazul în care utilitățile nu sunt plătite de către firma valoarea impozabilă se stabilește fără raport de evaluare. Noua modificare apărută prin legea aflată la promulgare este că atunci când proprietrii nu declară la organul fiscal suprafața folosită în scop nerezidenţial cota de impozitare este de 0,3% aplicată asupra valorii calculate conform art 457.
  3. În cazul în care rapoartele de evaluare se depun după primul termen de plată a impozitului (31 martie) acesta produce efecte încăpând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor.
    Legea conține și alte modificări referitoare la taxa pe clădiri și lămuriri privitoare la actele de transfer de proprietate unde nu sunt prevăzute prețurile clădirilor.

Dacă legea va fi promulgată voi reveni cu o analiză pe noile modificări și ce vor implică acestea”.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021