Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință astăzi, 10 ianuarie 2023, a votat noua componență a Consiliului Director ca urmare a completării unui post vacant de membru. Conducerea Consiliului Director al ARB este asigurată de dl. Bogdan Neacșu, Președinte al Consiliului Director, dna. Gabriela Nistor, Vicepreședinte, dna. Mihaela Bitu, dl. Ion Stan, dl. Cristian Agalopol și dl. Cornel Stănescu, aleși în calitate de membri, la care se adaugă începând de astăzi dl. Mircea Busuioceanu.
Consiliul Director este organul deliberativ și decizional al Asociației, durata mandatului membrilor fiind de trei ani. Dl. Radu Ghețea ocupă funcția de Președinte de onoare al Asociației Române a Băncilor. Conducerea executivă este asigurată de Președintele Executiv, dl. Florin Dănescu.
Asociația Română a Băncilor reprezintă piața bancară din România de 32 de ani și s-a extins prin includerea a 11 membri afiliați, companii non-bancare, punând astfel bazele unui parteneriat care contribuie la consolidarea unui mediu de afaceri predictibil, transparent și de încredere în România. Creșterea gradului de educație financiară și digitală din România, susținerea digitalizării, creșterea intermedierii financiare pe baze sustenabile, consolidarea platformei financiare și reprezentarea europeană reprezintă direcțiile prioritare de acțiune ale ARB.
Sistemul bancar din România asigură un rol cheie în buna funcționare a mecanismelor economice și financiare. În contextul crizelor suprapuse, sectorul bancar a demonstrat că este solid, rezilient și agil în asigurarea nevoilor de finanțare ale populației, companiilor și statului român. La finele primelor nouă luni din anul 2022, indicatorul de solvabilitate era de 21,52%, mai mult decât dublu față de nivelul minim necesar. Activele sistemului bancar s-au majorat cu 12,7% în primele nouă luni ale anului trecut, până la 679,3 miliarde lei. Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a crescut la 67,22%, la luna martie 2022, înregistrând valori semnificativ superioare mediei europene (44,5%), în timp ce rata creditelor neperformante tinde spre media europeană. Rata creditelor neperformante a continuat trendul descrescător, până la 2,82%, la luna septembrie 2022.
Prioritățile industriei bancare vizează menținerea rolului de principal finanțator al economiei României cu asigurarea stabilității și credibilității sectorului bancar. Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor s-au cifrat la 114,3 miliarde lei, în primele 11 luni ale anului 2022, în creștere cu 14% comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2021. În cei trei ani de la declanșarea pandemiei, băncile au sprijinit aproximativ 800.000 de clienți care au întâmpinat probleme de lichiditate, într-un efort conjugat și cu autoritățile statului și au finanțat într-un ritm susținut populația, companiile și statul român. Obiectivele strategice ale ARB vizează contribuția sistemului financiar bancar la prosperitatea economică și alinierea la mediul sistemului bancar european prin eficiență, competitivitate și stabilitate, ca voce autorizată a industriei financiar-bancare.
Asociația Română a Băncilor este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – Rețeaua Internațională de Educație Financiară, a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European și a 26 organisme naționale lucrative privind dezvoltarea cadrului economic.