Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ - FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL BY FINANCIAL INTELLIGENCE

Agalopol, Citibank: Portofoliile investitorilor nerezidenți s-au diminuat între 3 și 4 miliarde de dolari, de la începutul anului

Portofoliile investitorilor nerezidenți, pe piața equity și a bondurilor, s-au diminuat între 3 și 4 miliarde de dolari, de la începutul anului, a spus Cristian AGALOPOL, Securities Services Head pentru Europa Centrală Citibank, la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence, pe 12 septembrie.

El a explicat contextul în care România a pierdut din atenția investitorilor: “Cred că România are o problemă fiscală majoră, dobânda cu care ne împrumutăm la ora actuală a crescut foarte abrupt în ultimele 12 luni, de la 3%, la 8%, reprezentând, din păcate, maximul ultimilor 10 ani. România are, la ora actuală, cel mai ridicat cost de împrumut din Europa Centrală și de Est. Acest lucru reflectă percepția investitorilor asupra riscului suveran al României.

Din păcate, România este singura țară din Europa Centrală și de Sud-Est cu deficite gemene, deficitul de cont curent și deficitul fiscal. Este o situație destul de dificilă în care ne aflăm din punct de vedere al contextului macroeconomic și o situație care probabil va fi reflectată mult mai bine în anul 2023, când vom vedea impactul costului ridicat al finanțării asupra economiei și asupra pieței de capital din România.

Toată această situație, anvelopată cu situația generată de conflictul din Ucraina, a făcut ca România, din păcate, și piața de capital din România să piardă un pic din atenția investitorilor. De la începutul anului, portofoliile clienților instituționali nerezidenți în România – brokeri, dealeri și custozii globali – s-au diminut cu o sumă între 3 și 4 miliarde de dolari. Aici am în vedere atât piața de equity, bursa de valori, cât și piața bondurilor, piața interbancară.”

Întrebat ce elemente consideră că ar putea aduce investitorii înapoi, el a spus: “O parte din ei vor începe să vină, deja BNR a ajuns aproape de maxim cu dobânda de politică monetară și, probabil, vom revedea o parte din fonduri înapoi în piață, spre începutul anului viitor.

La bursă există câteva nealinieri și, din punctul nostru de vedere, al celor de la Citi, între ceea ce se întâmplă în țară și percepția investitorilor nerezidenți, și spun acest lucru pentru că de data aceasta, această diferență între ceea ce se întâmplă în țară și percepția investitorilor nerezidenți ar trebui să fie în favoarea pieței de capital și nu în defavoare, cum a fost până acum.

Însă la ultimele discuții pe care noi le-am avut cu cei de la MSCI, ne-au mărturisit că există o percepție că procesul de deschidere de conturi în România.

Am încercat să le explicăm că, din punctul nostru de vedere, nu este niciun fel de discrepanță între a deschide conturi pentru piața de capital din România și a deschide contul pentru orice altă piață de capital din regiune, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Polonia și așa mai departe. Însă există această percepție a nerezidenților că în România conturile sunt deschise foarte foarte anevoios.

Probabil că, în acest aspect, a contat destul de mult acea Ordonanța Ministerului de Finanțe cu privire la numărul de înregistrare fiscală, pe care fiecare nerezident trebuie să îl aibă în România. Probabil că această înregistrare fiscală, care necesită un pic de timp, creează un pic de dificultate în deschiderea de cont. Un alt subiect discutat cu cei de la MSCI a fost legat de partea de împrumuturi de acțiuni. Dacă ne uităm în raportul lor apărut la sfârșitul lunii iunie 2022, vom vedea că România nu îndeplinește toate cerințele calitative cu privire la împrumuturile de acțiuni. Împrumuturile de acțiuni există în România, la ora actuală, aș putea spune că Citi este cel mai mare furnizor de servicii în decontare a împrumutului de acțiuni pentru nerezidenți.

Cu siguranță am fost un pic trași înapoi de aceea Ordonanță inițiată de PSD de suspendare a listărilor pe o perioadă de doi ani de zile. Dacă ne aducem aminte, această ordonanță a fost aprobată imediat ce România a obținut statutul de piață emergentă în ochii celor de la FTSE Russell, eveniment care i-a făcut pe cei de la FTSE Russell să ridice un pic din sprâncene cu privire la modul în care piața de capital este susținută politic în România.

Polonia este astăzi o piață dezvoltată pentru că piața de capital a fost susținută de către stat de la începutul formării ei și până astăzi. În piețele de capital mici – de frontieră și emergente – dezvoltarea nu poate fi făcută înafara susținerii statului și a guvernului țării respective. Așadar susținerea în continuare a pieței de capital printr-un acord politic sau guvernamental cred că poate să fie benefică piaței de capital din România.”

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (26/09/2022)

Modificarea Calendarului Financiar al Societatii aferent anului 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (26/09/2022)

Program disponibilizare colectiva

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/09/2022)

Notificare rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

ALRO S.A. (ALR) (26/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)