Update articol:

Al treilea director Goldman Sachs, interzis pe piața bancară din SUA, pentru implicarea în scandalul de spălare de bani din Malaezia

Consiliul Rezervei Federale din SUA i-a interzis definitiv lui Andrea Vella, director la Goldman Sachs, să mai activeze în industria bancară, pe fondul rolului jucat de acesta în finanțarea fondului suveran malaezian 1MDB, care a fost fraudat, potrivit unui comunicat FED.

Recent, Malaezia a dat în judecată Goldman Sachs și a doi foști angajați ai băncii din SUA, în legătură cu o investigație privind fapte de corupție și spălare de bani la fondul de stat 1MDB.

Goldman Sachs este investigată pentru rolul său în strângerea a 6,5 ​​miliarde de dolari prin intermediul a trei oferte de obligațiuni pentru 1MDB, care fac obiectul unor investigații în cel puțin șase țări.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a spus că aproximativ 4,5 miliarde de dolari au fost deturnate de la 1MDB, inclusiv bani strânși cu ajutorul Goldman Sachs, de la înalți funcționari ai fondului și asociații lor, din 2009 până în 2014.

Andrea Vella a ocupat funcția de co-șef al băncii de investiții a Goldman-Sachs din Asia, în 2012 și 2013, și este acuzat că nu a „furnizat informațiile pe care le-a avut despre implicarea finanțatorului malaezian Low Taek Jho în trei oferte de obligațiuni pe care Goldman le-a intermediat pentru fondul suveran al Malaeziei”, a transmis FED.

Low Taek Jho, mai cunoscut sub numele de Jho Low, este acuzat că a realizat un complot pentru a sifona 4,5 miliarde de dolari SUA de la 1MDB în conturile bancare personale ale premierului Najib Razak.

FED a declarat că Vella nu a reușit să semnaleze implicarea lui Low, „în ciuda faptului că Low era o persoană care ridica îngrijorări” pentru Goldman Sachs.

Avocatul lui Vella, Andrew Levander, a declarat că clientul său nu a fost amendat, ceea ce indică faptul că nu știa despre infracțiuni, relatează South China Morning Post.

Vella este a treia persoană care nu mai are voie să lucreze în industrie din cauza scandalului 1MDB. Colegilor săi, Tim Leissner și Roger Ng, li s-a interzis activitatea bancară.

Potrivit OCCRP, Leissner a pledat vinovat pentru spălarea banilor și încălcarea Legii privind practicile de corupție din străinătate și a acceptat să dea înapoi 43,7 milioane de dolari, bani pe care i-a făcut prin dare de mită oficialilor malaeziene și din Abu Dhabi care, în schimb, au permis Goldman Sachs să obțină contractul 1MBD. De asemenea, el trebuie să plătească o amendă de 1,42 milioane dolari, potrivit Consiliului  Federal Reserve.

Ng a pledat nevinovat pentru aceleași acuzații. El a fost extradat din Malaezia și așteaptă procesul. Dacă este condamnat, poate primi 30 de ani de închisoare.