Update articol:

ALERT: Ministerul Transporturilor convoacă, vineri, AGA pentru revocarea actualului Consiliu de Administraţie al Tarom

Tarom Foto Facebook

Ministerul Transporturilor, în calitate de acţionar majoritar al “Tarom”, convoacă acţionarii vineri, 15 martie, în Adunarea generală Ordinară a Acţionarilor, pentru revocarea actualilor administratori ai companiei. 

AGA a fost convocată, astăzi, fără respectarea formalităților de convocare (n.n. într-un termen de cel puțin 30 de zile), ceea ce înseamnă că o decizie se va putea lua numai și numai dacă vor fi prezenți toți acționarii companiei (100% din capital).

Articolul 121 din Legea Societăților Comerciale arată: “Art. 121 Acţionarii reprezentând întreg capitalul social vor putea, dacă nici unul dintre ei nu se opune, să ţină o adunare generală şi să ia orice hotărâre de competenţa adunării, fără respectarea formalităţilor cerute pentru convocarea ei”.

Pe lângă Ministerul Transporturilor, ceilalţi acţionari ai Tarom sunt: Romatsa, Compania Aeroporturi Bucureşti, SIF Muntenia.      

Punctele de pe ordinea de zi sunt: 

– evaluarea activităţii actualilor administratori conform OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, luând în considerare  şi Nota  din 13 martie de evaluare şi monitorizare a activităţii CA al Tarom;

– revocarea administratorilor, conform art 30, alin 8 şi 9 din OUG 109/2011;

– desemnarea unei   persoane pentru a îndeplini toate formalităţile cerute de lege pentru înregistrarea şi asigurarea opozabilităţii către terţe persoanea hotărîrilor adoptate de AGOA. Persoana împuternicită va putea delega altor persoane mandatul cu privire la îndeplinirea formalităţilor menţionate mai sus.   

Consiliul de administraţie al companiei TAROM are componenţa de mai jos:

  1. Werner Wolff
  2. Elena Petrascu
  3. Georgeta Budeanu
  4. Tiberiu Ticlea
  5. Gabriel Stoe
  6. Guido Retter
  7. Cosmin Bogdan Stefan

Remuneraţia administratorilor neexecutivi: remuneraţie lunară brută sub forma unei indemnizaţii fixe, în cuantum de 12.500 lei.

Comisia pentru transporturi a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, demararea unei anchete privind activitatea TAROM, la cererea deputatului Ştefan Băişanu. Printre obiectivele urmărite de comisia de anchetă se numără verificarea cadrului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea TAROM, a statutului companiei, hotărârile AGA cu privire la execuţia bugetară, contractul cadru sau contractele speciale cu privire la relaţiile comerciale de furnizare de utilităţi şi servicii ale TAROM, analizarea modului în care managementul şi-a îndeplinit obligaţiile, structura flotei, modalitatea de înstrăinare a două aeronave în anul 2018, structura de personal, organigrama, modificarea acestora în raport cu necesitatea forţei de muncă angajată, precum şi litigiile cu angajaţii, planul de investiţii, execuţie, proiecte anuale şi multianuale. Comisia mai are în vedere şi verificarea rapoartelor de analiză privind întârzierile şi frecvenţa situaţiilor de reţinere a aeronavelor la sol şi a modului de efectuare a achiziţiilor.

 

La finalul lunii ianuarie, Corpul de control al prim-ministrului a declanșat o acțiune de control la Compania Națională de Transporturi Aeriene – TAROM SA, din dispoziția premierului Viorica Dăncilă.   
Obiectivele acțiunii de control constau în verificarea respectării dispozițiilor legale privind organizarea și funcționarea TAROM S.A., regulile care guvernează sistemul de administrare și control, precum și circumstanțele în care două aeronave Airbus A310 au fost înstrăinate în anul 2018.
La vara anului trecut,  Tarom a anunţat că a vândut avioane către Armenia Airways Aircompany şi a obţinut 5,48 milioane de dolari. Avioanele se aflau în conservare, din septembrie 2016.

Compania TAROM a anunțat un plus de peste 19.000.000 lei în luna ianuarie 2019, față de acceași perioadă a anului trecut, la capitolul venituri totale.

TAROM a raportat o creștere de 25% a cifrei de afaceri pentru luna ianuarie 2019 față de aceeași lună a anului 2018. Numărul de pasageri transportați de TAROM a crescut cu 17% în aceeași perioadă analizată, potrivit informaţiilor transmise de companie.

Pentru anul 2019, compania națională TAROM a anunțat deschiderea operării în Cairo, după 10 ani de absență de pe piața egipteană. O altă premieră pentru această primăvară este deschiderea primei operări TAROM în Erevan, capitala Armeniei.

 

     

 

BVBStiri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (20/10/2021)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R)

PROMATERIS S.A. (PPL) (20/10/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 14.10.2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (20/10/2021)

Moody s acorda Companiei ratingul Baa3, perspectiva stabila

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/10/2021)

Hotarari AGA O & E - 20 octombrie 2021