Update articol:
BANKING FORUM

Peste 100.000 consumatori au profitat de sfatul AURSF de a trece de la ROBOR la IRCC. Ce sfaturi dă asociația acum

Aproximativ 100.000 de consumatori de servicii financiare ne-au urmat sfatul în ultimul an și au trecut de la ROBOR la IRCC, a declarat Alin IACOB, Președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), la Banking Forum.

Acesta a amintit de sfatul dat consumatorilor în aprilie 2022: “Consumatorii cu credite în lei cu dobânzi variabile pot face economii lunare importante la plata ratelor bancare prin trecerea de la ROBOR la IRCC. Economiile sunt cu atât mai mari cu cât soldul creditului este mai mare, iar perioada rămasă până la scadență este mai îndelungată. În contextul exploziei prețurilor la alimente, energie, gaze naturale, carburanți, etc. considerăm că ar fi bine să profite de șansă pe care o au de a plăti rate mai mici măcar la credite.

De asemenea, facem apel către instituțiile de credit să răspundă favorabil și cu celeritate solicitărilor consumatorilor, într-un termen mult mai scurt decât cel prevăzut în legislație, pentru a le permite să beneficieze cât mai curând de această gură de oxigen”.

Alin Iacob a mai spus: “Tuturor celor care ne-au urmat sfatul le-a mers mai bine. Am previzionat că se vor face economii lunare importante, deși au fost foarte mulți cei care la momentul respectiv ne-au contrat cu privire la trecerea de la ROBOR la IRCC.

Ce pot să vă spun acum este că IRCC se încăpățânează să rămână sub ROBOR la trei luni zilnic, și la octombrie lucrurile stau la fel.

Am explicat încă de la început de ce ROBOR va fi întotdeauna mai mare decât IRCC. Sunt două chestiuni simple: 1. ROBOR se calculează pe baza cotațiilor, în vreme ce IRCC se calculează pe baza tranzacțiilor,  fiecare dintre noi că am vândut sau am cumpărat ceva întotdeauna am cotat mai sus decât am sperat să tranzacționăm; 2. IRCC este o medie a tuturor scadențelor, în vreme ce ROBOR la 3 și la 6 luni sunt niște indici care nu se calculează ca medii.

Cine a luat un credit ipotecar de 70.000 euro pe 30 ani, legat de IRCC sau s-a mutat de la ROBOR la IRCC, a economisit peste 8000 RON în ultimul an față de o persoană cu un credit ipotecar legat de ROBOR, conform unei simulări a BRD. În cazul unei simulări a Raiffeisen, suma economisită era 6000 RON. Sunt români cu credite de 100.000 de euro sau mai mari. Economiile ar fi fost considerabile”.

Ce este de făcut pe mai departe?

În mod ideal, sfatul pe care AURSF l-a dat de a trece de la ROBOR la IRCC trebuia urmat la momentul la care a fost dat. Pentru că atunci au fost cele mai mari diferențe între ROBOR și IRCC. Dar nu au greșit nici cei care ne-au urmat sfatul nici ulterior, doar că avantajele au fost mai reduse, a mai spus Alin Iacob.

Acesta a mai precizat: “Este foarte adevărat că unele bănci au refuzat inițial sau au întârziat consumatorii în procesul de trecere de la ROBOR la IRCC. AURSF a discutat cu conducerile mai multor bănci mari și a reușit să le convingă să accepte și să onoreze cererile consumatorilor cu celeritate.

O soluție la care ar trebui să se gândească cei care au credite cu dobânzi variabile ar fi refinanţarea creditelor cu unele cu dobânzi fixe pe 3-5 ani, existând pe piață mai multe oferte cu dobânzi introductorii situate sub 6%, adică sub nivelul actual al IRCC”.

AURSF atrage atenția consumatorilor care au venituri în lei și credite în valută (EUR) cu dobânzi variabile, în condițiile creşterii semnificative şi a EURIBOR (de la valori negative în primele șase luni ale anului 2022, EURIBOR a ajuns la aproape 4%) să ia foarte serios în considerare riscul valutar și să se gândească la o posibilă trecere la un credit în lei cu dobânzi fixe.

De asemenea, AURSF îi încurajează pe toți cei care au probleme la plata ratelor la credite să apeleze AURSF cu încredere, pentru a le putea găsi soluții și pentru a-i reprezenta în relația cu băncile, în vederea identificării celei mai bune soluții.

Vezi prezentare AURSF Forumul Bancar Financial Intelligence 17102023

 

 

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025