Update articol:
BANKING FORUM 2022

Horia Constantinescu, ANPC: Mulţi consumatori nu ştiu să facă diferenţa între ROBOR şi IRCC; Am prioritizat ca obiectiv educația financiară  – video

Horia Constantinescu Horia Constantinescu , ANPC
  • “Există IFN-uri pe piață care depășesc cu mult puterea de imaginație a activității infracționale a celebrului Nuţu Cămătaru”

 

Am prioritizat ca obiectiv al ANPC educația financiară, a declarat preşedintele ANPC Horia Constantinescu, la Banking Forum, organizat de Financial Intelligence.

Acesta a spus: “Am avut mai multe întâlniri cu mediul bancar și cred că, în acest moment, educația financiară trebuie să fie prioritară.

 

Opinia mea este că trebuie să centralizăm toate situațiile tensionate din trecut dintre ANPC și sistemul bancar și tot ceea ce s-a dovedit a fi abordat greșit – fie că vorbim de sistemul bancar sau de unii dintre colegii mei la momentul întocmirii diverselor acte de control – și să vedem ce poate fi remediat, pentru că trebuie să limităm consecințe similare pe viitor.

Am prioritizat ca obiectiv al ANPC educația financiară. Trebuie să ne asigurăm că, de la o vârstă la care orice copil poate înțelege, acesta să fie pregătit pentru ceea ce va urma – o relație permanentă cu banii, ceea ce înseamnă automat și o relație cu sistemul bancar. De ce spun asta? Astăzi, la multe întâlniri pe care le am se discută de ROBOR sau IRCC. Dar dacă am ieși afară, pe trotuar, și am încerca să-i întrebăm pe cei ce beneficiază astăzi de credite bancare sau oricare dintre formele de finanțare, am realiza că mulți nu știu să facă diferența, nu știu ce înseamnă ROBOR sau IRCC.

Recent, am spus în cadrul unei întâniri de la nivelul Băncii Naționale că pentru mulți, inclusiv și pentru mine, în anumite situații, ne-ar trebui un translator între limba vorbită de bănci și limba pe care oricare dintre noi, muritorii de rând, o vorbim.

Este nevoie să ne concentrăm pe educația financiară. Potrivit unui raport al Direcției de Insolvență a Persoanelor Fizice a ANPC văd că există acolo o activitate mult mai intensă. Dar ar trebui să ne sperie pe oricare dintre noi situațiile în care sunt nevoiți unii dintre consumatori să ajungă, raportat la exigențele financiare, la faptul că nu au luat în calcul cum și în ce fel va varia dobânda de-a lungul desfășurării întregii convenții cu sistemul bancar, cu instituțiile de credit, că nu au luat în calcul schimburile valutare. Aduceți-vă aminte momentul în care evoluția francului elvețian a născut monștri în piață, iar unii consumatori s-au sinucis, din păcate.

Noi am propus ca fiecare dintre potențialii consumatori ai unui credit, ai unei finanțări, să fie obligat ca înainte de accesare să parcurgă un chestionar prin care să ne asigurăm că acesta s-a lămurit. Am discutat cu sistemul bancar și suntem gata să renunțăm la această perspectivă dacă vom creiona cum trebuie educația financiară, nu numai orele din clasa a opta. Trebuie să ne asigurăm că fiecare dintre consumatori își asumă nu numai eventualele variații ale pieței, ci şi decizia de a accesa o astfel de finanțare pentru că mulți dintre consumatori, la momentul la care această situație era foarte relaxată, au luat credite pentru a-și cumpăra niște lucruri de care s-ar putea să nu fi avut nevoia pe care o considerau la acel moment.

În Europa vestică, decizia de a-ți achiziționa un imobil nu este o prioritate, așa cum pare că este încă în România. Dacă, la vârsta de 25 de ani, iau un credit care se întinde pe 30 de ani, voi ajunge la 45 de ani, când deja apar problemele de sănătate, apar exigențele copiilor în momentul în care aceștia intervin în viața noastră și toată această suită de probleme generează cu siguranță derapaje pe care nu le-am imaginat la 25 de ani.

Trebuie să discutăm cu mult mai multă aplecare asupra bonității fiecăruia dintre consumatori. Mulți dintre aceștia nu iau în calcul că, o dată apărut un copil, acesta are și el drepturi, Iar noi, ca părinți, suntem obligați să venim în întâmpinarea dorinţelor lui sau a unui talent pe care îl are, suntem obligați să îl ducem într-o zonă în care să își dezvolte acest talent, altul decât școala. Copilul are nevoie de multe meditații sau multe pregătiri specifice etapelor pe care acesta le traversează, iar condamnarea celor mici la o viață sumbră în momentul în care părinții nu mai pot achita ratele cred că face parte din educația financiară obligatorie. Sunt convins că sistemul bancar, având în vedere că în afara orelor de program sunt și dânșii consumatori și părinți, are aceste obligații față de societatea în care trăim”.

Potrivit lui Horia Constantinescu, numărul persoanelor fizice care au apelat la procedura insolvenţei a crescut: “S-a dublat numărul total al solicitărilor din toți anii precedenți. Suntem în situația în care ne dăm seama că societatea nu este pregătită nici să își asume o astfel de situație de teama că află vecinii, alte rude sau prieteni și atunci duc lucrurile într-o situație în care este greu de gestionat.

Recent, am refuzat semnarea unui document al Comisiei de insolvență, am solicitat o întâlnire cu aceștia şi am redistribuit procentual bruma de venituri pe care o mai are cel aflat în situația de insolvență. Am plecat de la aproape 2% destinate educării și creșterii copiilor, am ajuns la 10%, «smulgând» de la mobilier, transport sau orice alt lucru care nouă nu ni s-a părut foarte important.

Cred cu tărie că, pentru a avea o societate sănătoasă, căreia să îi adresăm educația financiară, trebuie să ne preocupe foarte tare cum vor fi pregătiți copiii și șansa acestora, pentru că, astăzi, suntem în situația în care vedem familii ce traversează perioade foarte dificile pentru a-și achita împrumuturile, iar primii vătămați și lipsiți de șansa de a mai merge într-o tabără sau de a interacționa cu societatea într-un mod corespunzător, din păcate, sunt copiii, nevinovați sau neîntrebați la momentul la care părinții au hotărât să acceseze un credit fără să ia în calcul consecințele acestuia”.

Referitor la dobânzile enorme pe care le percep IFN-urile, Horia Constantinescu a spus: “Psihologic, cei care ajung într-o astfel de situație nu cred că mai iau în calcul consecințele, exigența lor este ca în acel moment să poată obține o sumă de bani pentru dezideratele sau necesitățile lor, semnează fără să își asume consecințele.

Astăzi există IFN-uri pe piață care depășesc cu mult puterea de imaginație a activității infracționale a celebrului Nuţu Cămătaru. Din păcate aici nu mai ține de educație, ține foarte tare de conștientizare, de acte normative. Cred că avem nevoie de acte normative care să restrângă și să plafoneze dobânzile. Colegii au depistat la una din aceste structuri financiare o dobândă de 69000%, vă dați seama ce a însemnat pentru cei ce au acceptat această variantă, au acceptat cumva o situație pe care știau de la bun început că nu o pot susține”.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni