Update articol:

Alina Gorghiu: “E bine ca anumiţi miniştri să înveţe puţină procedură; E greu de înţeles de ce Ministerul Economiei trimite scrisori către Parlament, când doar Guvernul putea să comunice solicitarea”

Alina Gorghiu

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a afirmat, referitor la cererea ministrului Economiei Claudiu Năsui către Parlament de a amâna dezbaterea proiectului de lege care reglementează implementarea reţelelor 5G, că este greu de înţeles de ce a făcut acest lucru, mai ales în condiţiile în care, procedural, Guvernul poate face astfel de solicitări şi nu Ministerul Economiei.

Alina Gorghiu spune: “E bine ca anumiți miniștri să învețe puțină procedură. E greu de înțeles de ce ministerul Economiei trimite scrisori către Parlament, pentru amânarea Legii 5G, transmisă în procedură de urgență de Guvernul din care face parte.
Greu de înțeles. Ca procedură, pentru că nu un ministru, ci doar Guvernul, eventual prin Departamentul pentru relația cu Parlamentul, putea să ne comunice solicitarea. Dar mai ales politic și strategic, pentru că știm cu toții cât de important și stringent este acest subiect.
Etapele de decizie au fost deja bifate: cea politică, în cadrul Coaliției, cea de securitate, în cadrul CSAT, cea executivă, în cadrul Guvernului.
Când Guvernul hotărăște ceva, când Coaliția convine asupra unui subiect, un ministru face corespondență peste aceste decizii? Totuși, e o temă care privește securitatea națională. O lege care respectă angajamentele pe care le avem față de SUA și UE. Sunt convinsă că proiectul de lege privitor la 5G își va continua parcursul parlamentar în procedură de urgență, iar dl Năsui va depune toate diligențele să comunice rapid notificări, oricărei structuri internaționale dorește, că acest proces este în derulare.
PS: Între timp, ministrul Năsui a făcut o precizare necesară și anume că “actul normativ nu se supune procedurii de notificare, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe”. Probabil că această analiză trebuia făcută înainte să trimită scrisoarea, dar e bine să ne recunoaștem greșeala”.

Ministrul Claudiu Năsui a solicitat Parlamentului  amânarea dezbaterii legii privitoare la adoptarea unor măsuri care relgementează implementarea reţelelor 5G. Motivul ar fi fost că nu este respectată procedura referitoare la trimiterea iniţiativei legislative în Parlament.

Şi premierul Florin Cîţu a reacţionat joi şi s-a arătat surprins de decizia ministrului Economiei Claudiu Năsui de a solicita amânarea dezbaterii în Parlament a propunerii legislative care reglementează implementarea reţelelor 5G, în contextul în care pe 15 aprilie Executivul a aprobat un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

 

 

 

Claudiu Năsui: “Am vorbit cu premierul, susținem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament”

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022