Update articol:
Europarlamentarii, de acord cu propunerea Comisiei Europene privind ”taxonomia verde”, respectiv includerea energiei nucleare și gazului drept combustibili de tranziție

Ana Birchall, Nuclearelectrica: Decizia istorică de astăzi asigură cadrul legal de finanțare privată pentru proiectele în domeniul nuclear din România și UE

Astazi este o mare victorie pentru industria nucleara din Romania, reflectand inclusiv eforturile sustinute in ultima perioada de echipa Nuclearelectrica, a scris, pe Facebook, Ana Birchall, Reprezentant Special pentru Proiecte Strategice si Relatii Internationale la Nuclearelectrica, după decizia Parlamentului European de a respinge obiecția la actul delegat al Comisiei Europene privind taxonomia verde.

Votul inseamna ca europarlamentarii au fost de acord cu propunerea Comisiei Europene privind ”taxonomia verde”, respectiv cu includerea energiei nucleare și gazului drept combustibili de tranziție.

278 de deputați au votat pentru rezoluție, 328 au votat împotrivă și 33 s-au abținut. A fi fost nevoie de o majoritate absolută de 353 de deputați europeni pentru ca Parlamentul European să se opună propunerii Comisiei Europene. Dacă nici Parlamentul, nici Consiliul nu formulează obiecții față de propunere până la 11 iulie 2022, regulamentul delegat al UE privind taxonomia climatică va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Ana Birchall a comentat: “Decizia istorica de astazi asigura cadrul legal de finantare privata pentru proiectele in domeniul nuclear din Romania si UE.

In tara noastra, energia nucleara are un rol crucial in asigurarea securitatii energetice a Romaniei, in reducerea dependentei de importurile de energie din Rusia si in decarbonizare. Includerea energiei nucleare in Taxonomie, prin votul de astazi, va asigura posibilitati pentru finantarea proiectelor strategice in domeniul nuclear ale Romaniei, pentru dezvoltari viitoare ale stiintei, cercetarii nucleare, pentru mentinerea competitivitatii industriei nucleare romanesti, continand sa puna in valoare expertiza la nivel de excelenta a resursei umane pe care Nuclearelectrica deja o are.

In actualul context geopolitic, decizia de astazi este cu atat mai importanta si pune Uniunea Europeana pe calea cea buna privind asigurarea securitatii in aprovizionarea cu energie”.

Votul era ultimul obstacol în decizia mult întârziată a Uniunii Europene cu privire la adăugarea celor două surse de energie la „taxonomia” UE, un cadru de reguli care determină ce investiții pot fi considerate în Europa ca fiind durabile.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (17/08/2022)

Publicarea numarului total al actiunilor emise si al drepturilor de vot asociate

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/08/2022)

Inceperea primei etape a programului de rascumparare actiuni proprii

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/08/2022)

Incetarea temporara activitate platforma Borzesti

SOCEP S.A. (SOCP) (17/08/2022)

Convocare AGA O & E 27/28.09.2022