Update articol:

Analist: China a mers „prea departe” pentru a contracara marile companii de tehnologie – ceea ce va afecta creșterea economică

china Yuanul chinez

Guvernul chinez a mers „prea departe” pentru a contracara marile companii de tehnologie – ceea ce va afecta inovația și va încetini creșterea economică, a declarat ieri analistul Scott Kennedy, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, potrivit CNBC.

Autoritățile de reglementare din China au intensificat în ultimele luni controlul asupra giganților tehnologici ai țării, cum ar fi Alibaba și Tencent. Companiile se confruntă acum cu amenzi și noi reguli care vizează restrângerea practicilor comerciale monopoliste.

„Există cu siguranță o logică pentru a contracara monopolurile și unele dintre abuzurile de putere pe care le vedem de la unele companii. Dar autorităţile au mers prea departe și au speriat practic specialiştii să inoveze”, a declarat Scott Kennedy.

Kennedy a explicat la CNBC că sectorul privat este o sursă importantă de câștiguri de productivitate care alimentează o mare parte din creșterea economică a Chinei.

Dar represiunea în ceea ce priveşte reglementările ar putea împiedica formarea de noi companii, în timp ce firmele existente – în special cele mici – ar putea fi speriate să facă investiții în viitor, a adăugat el.

„Aici se află toată creșterea productivității importante, bune și ridicate a Chinei și pe care s-ar putea să nu o mai vedem niciodată ca urmare a restricţiilor pe care le vedem chiar acum”, a spus Kennedy.

Acest potențial impact asupra perspectivelor de creștere ale Chinei se adaugă provocărilor economice cu care se confruntă Partidul Comunist Chinez aflat la guvernare, care săptămâna aceasta împlinește 100 de ani de la înființare. China – a doua cea mai mare economie din lume – se confruntă, de asemenea, cu o grămadă de datorii în creștere, o îmbătrânire a populației și o inegalitate în creștere.

Perspectiva creșterii economice a Chinei

Banca Mondială și-a crescut marți prognoza economică pentru 2021 în ceea ce priveşte China, invocând o „suprimare eficientă” a Covid-19 care ajută la redresarea țării. Banca se așteaptă ca economia chineză să crească cu 8,5% în acest an, mai mult decât previziunile sale anterioare, de 8,1%.

Anul trecut, economia Chinei a crescut cu 2,3% față de cu un an în urmă  – făcând-o singura economie majoră care a înregistrat o creștere pe măsură ce coronavirusul s-a răspândit la nivel global.

Potrivit lui Kennedy, China va „depinde în principal” de investițiile conduse de stat pentru a stimula creșterea în următorul deceniu. Pentru a crește consumul, China trebuie să liberalizeze părți din sectorul său de servicii, astfel încât consumatorii să aibă modalități suplimentare de a-și cheltui banii, a spus Kennedy.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)