Update articol:
Interviu exclusiv cu Andra Olar-Caragea, CEO CITR

Andra Olar-Caragea: ”Ne așteptăm la o creștere a insolvențelor cel puțin la nivelul anterior pandemiei începând cu prima jumătate a anului următor”

Andra Olar-Caragea, CEO CITR, insolvente Andra Olar-Caragea, CEO CITR

 

Andra Olar-Caragea: ”Apreciem intervenția guvernului corectă și necesară, dar totuși incompletă, întrucât mare parte dintre măsurile de susținere economică au venit în sprijinul companiilor sănătoase, cele în dificultate având și ele nevoie de un cadru sigur de continuare a activității”

După criza din 2008-2009, apogeul insolvențelor a avut loc abia în 2013, ceea ce ne arată cât de mult timp aceste companii s-au luptat cu propria dificultate până când au luat decizia de a accesa o soluție de restructurare. Pentru a evita repetarea acestui tipar distructiv, a amânării insolvențelor de către alți antreprenori în următorii ani, este nevoie să adoptăm cu toții o atitudine proactivă și constructivă legat de mecanismele de restructurare care pot fi aplicate, consideră Andra Olar-Caragea, CEO CITR.

În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Financial Intelligence, Andra Olar-Caragea ne-a povestit că se așteaptă la o creștere a insolvențelor cel puțin la nivelul anterior pandemiei începând cu prima jumătate a anului următor, în ciuda scăderii de 9% a numărului de insolvențe în primele nouă luni din 2020, comparativ cu aceeași perioada a anului precedent, pe fondul măsurilor guvernamentale de susținere a economiei.

Reporter: Cum a evoluat numărul insolvențelor în perioada pandemiei comparativ cu anul trecut?

Andra Olar-Caragea: Deși am observat o scădere de 9% a numărului de insolvențe în primele nouă luni din 2020, comparativ cu aceeași perioada a anului precedent, pe fondul măsurilor guvernamentale de susținere a economiei, a suspendării anumitor proceduri sau a amânării anumitor obligații, această situație se va schimba. De aceea, e înțelept să avem planuri de acțiune adaptate pentru toate scenariile de revenire economică, iar momentul cel mai bun pentru a acționa este acum. Pe lângă asta, resimțim o desensibilizare vis-a-vis de starea de dificultate, generalizată la nivelul companiilor, care determină continuarea amânării, pe modelul desensibilizarii legate de pericolul nerespectării măsurilor de protecție și adâncirea crizei sanitare.

Reporter: Ce așteptări aveți cu privire la evoluția insolvențelor în anul următor?

Andra Olar-Caragea: Ne așteptăm la o creștere în special a numărului de companii aflate în dificultate. Am făcut o analiză a mediului de afaceri și am constatat o evoluție defavorabilă a indicatorilor companiilor de impact (cu active peste 1 milion de euro), cele care susțin mediul de business. Am făcut chiar un test de stres pornind de la datele despre companiile din portofoliul nostru, și dacă anul trecut aveam 51% companii de impact în dificultate, rezultatele ne arată că numărul companiilor în dificultate (restructurabile și insolvabile) ar crește la 70% în cazul unei crize precum cea pe care o traversăm. Așadar, dacă anul acesta nu ne așteptăm la o explozie a insolvențelor pe fondul amanarilor la plată acordate de către stat și mediul bancar, ne așteptăm la o creștere cel puțin la nivelul anterior pandemiei începând cu prima jumătate a anului următor. Iar aici timpul este componentă esențială atunci când vorbim despre șansele pe care companiile le au pentru a se redresa.

Reporter: Ați arătat că societățile declanșează insolvența cu o întârziere de circa 3 ani. Să ne așteptăm la un val de insolvențe generat de Covid, pe termen mediu?

Andra Olar-Caragea: În cei 20 de ani de experiență ai CITR în restructurare și management de criză am învățat că, din păcate, reacția cea mai întâlnită în rândul antreprenorilor români atunci când se confruntă cu dificultăți, este amânarea.

Deși insolvența este o stare de fapt, o realitate indisputabilă, după criza din 2008-2009, apogeul insolvențelor a avut loc abia în 2013, ceea ce ne arată cât de mult timp aceste companii s-au luptat cu propria dificultate până când au luat decizia de a accesa o soluție de restructurare.

În tot acest timp de amânare, șansele de aplicare a unei soluții salvatoare au scăzut considerabil. Iar pentru a evita repetarea acestui tipar distructiv, a amânării de către alți antreprenori în următorii ani, este nevoie să adoptăm cu toții o atitudine proactivă și constructivă legat de mecanismele de restructurare care pot fi aplicate. E bine să știm că există atât măsuri de prevenție, care se pot aplica rapid acolo unde stadiul de dificultate e incipient, dar și măsuri urgente de sprijin, pentru acele companii care întâmpină dificultăți serioase și au nevoie de protecția oferită de cadrul insolvenței.

Reporter: Ce efect vedeți pentru economie, în urma pandemiei Covid?

Andra Olar-Caragea: Experiența mea mă face să cred că va urma un proces complex de recuperare, cu suișuri și coborâșuri, până la identificarea unor mecanisme valide de reglare a crizei sanitare, și apoi până la revenirea economiei. Totodată, observ un oarecare optimism în rândul managerilor, de bun augur atâta timp cât ne păstrăm și precauția. Putem folosi împreună perioada actuală, de relativă stabilitate, pentru o mai bună pregătire a businessurilor pentru instabilitate și pentru creionarea unor scenarii de lucru care să ne ajute să gestionăm mai eficient crizele următoare. Prezența crizelor este inerentă capitalismului, motiv pentru care și managementul crizelor trebuie să facă parte din curricula de învățare și exercițiu a managerilor români.

Reporter: Ce sectoare ale economiei considerați că sunt mai expuse riscului de insolvență în această perioada?

Andra Olar-Caragea: Această criză sanitară a avut impact în mediul economic pe mai multe paliere și în mod diferit. Avem pe de-o parte companiile afectate în mod direct, precum HORECA și Transporturi, dar avem și companii afectate în mod indirect, prin contagiune pe lanțul economic, precum industria auto și producția de componente auto, producția de carne, aviație, turism, agricultură sau creșterea animalelor. Acesta sunt și domeniile vulnerabile, a căror rată de expunere la insolvență a crescut considerabil în această perioadă. Desigur că dintre acestea, nu toate au fost afectate la același nivel, iar printre aceste companii se află și businessuri care nu înregistrau dificultăți anul trecut. În cazul acestora, care fie sunt mai puțin impactate, fie aveau o structura sănătoasă înainte de pandemie, există soluții de restructurare preventivă, precum concordatul preventiv sau mandatul ad-hoc, care le pot asigura redresarea rapidă și în condiții optime.

Andra Olar-Caragea: ”Pentru că în primele luni de pandemie s-au cumulat datorii și obligații nerealizate, următoarele șase luni ar trebui concentrate pe o relaxare treptată, eșalonări și măsuri de susținere personalizate pe industrii specifice”

Reporter: Cum vedeți măsurile de susținere ale Guvernului pentru mediul de afaceri?

Andra Olar-Caragea: Atunci când suntem în criză, singurul care nu trebuie să se oprească din cheltuit este statul. Apreciem intervenția acestuia corectă și necesară, dar totuși incompletă, întrucât mare parte dintre măsurile de susținere economică au venit în sprijinul companiilor sănătoase, cele în dificultate având și ele nevoie de un cadru sigur de continuare a activității. De exemplu companiile aflate în insolvență au putut apela doar la subvențiile legate de salarii din măsurile propuse. Pentru o reluare sustenabilă a circuitului economic, cred că este nevoie de continuarea sprijinului sub alte forme.  Pentru că în primele luni de pandemie s-au cumulat datorii și obligații nerealizate, următoarele șase luni ar trebui concentrate pe o relaxare treptată, eșalonări și măsuri de susținere personalizate pe industrii specifice.

Reporter: La ce indicatori ar trebui să se uite managerii pentru a cuantifica riscul de insolvență?

Andra Olar-Caragea: Gradul de lichiditate redus, nivelul ridicat al datoriilor acumulate, înrăutățirea indicatorilor financiari, existența unor crize semipermanente care se succed sau se suprapun, sentimentul permanent de „stingere a incendiilor” versus concentrarea pe strategie și viziune, sunt indicatori puternici de dificultate. Acesta este cel mai bun moment pentru realizarea unei analize obiective vis-a-vis de starea companiei și măsurile de adoptat pentru redresarea rapidă. Poate fi vorba despre angajarea unui management profesionist, despre cooptarea unei echipe specializate în restructurare, despre adoptarea unor măsuri de prevenție în business sau chiar de insolvență – toate acestea sunt soluții care pot evita degradarea rapidă a businessului și sporesc șansele de salvare a unei părți cât mai mari din valoarea companiei.

Reporter: Ce măsuri ar putea lua managerii pentru a nu ajunge la insolvență?

Andra Olar-Caragea: Dincolo de lucrurile de care vorbeam mai devreme, România are un cadru de restructurare amplu și diversificat, dar ale cărui efecte depind de rapiditatea cu care antreprenorul ia decizia să acționeze. Dacă vorbim despre măsuri preventive de protecție, companiile au la dispoziție concordatul preventiv pentru restructurarea datoriilor la instituțiile financiare private, mandatul ad-hoc, OG6 pentru restructurarea datoriilor bugetare, planuri separate de restructurare a datoriilor, posibilitatea de a obține o finanțare, toate eligibile în stadiu incipient de dificultate. Pentru companiile cu dificultate avansată, insolvență, prin mecanismele sale care pot salva valoarea din business, poate fi reprezenta o soluție de protecție care să salveze valoarea din business.

Reporter: Care sunt rezultatele CITR, în ultimul an, pe insolvențele gestionate?

Andra Olar-Caragea: În portofoliul CITR există în medie un procent de aproximativ 40% din proiecte în diferite stadii de reorganizare. Avem anul acesta aproximativ 10 ieșiri din insolvență, din industria energetică, construcții, turism, piața de carte și altele. Aceste ieșiri reprezintă succesul a în medie 5 ani de reorganizare, perioada în care am reușit alături de aceste companii să implementăm strategii de restructurare operațională, financiară și strategică care au condus la acest rezultat de care ne mândrim.

Reporter: Ce înseamnă 20 de ani de CITR și cum ați descrie primul an în rolul de CEO al liderului pieței de insolvență și restructurare din România?

Andra Olar-Caragea: CITR a avut o dezvoltare impresionantă, a crescut practic odată cu mediul de business din România în ultimii 20 de ani. În istoria sa, CITR a fost pionier și în prima linie în perioada modernizării reorganizărilor și metodelor de restructurare. Am încheiat proiecte de renume, am depășit recorduri ca timp și complexitate în proiecte provocatoare și am deschis, practic, drumul reorganizarilor în țara noastră. Ne uităm cu mândrie la istoria și evoluția noastră că organizație, dar și la oamenii care au construit-o, întrucât mare parte din echipa noastră aduce la un loc aceiași experți cunoscuți în piață, cu peste 10-15 ani de experiență alături de noi.

Deși împlinesc anul acesta 9 ani de când sunt parte din CITR, rolul de CEO mi-a adus o perspectiva nouă. Mă consider privilegiată pentru că pot să îmi las amprenta asupra pieței, prin diversificarea opțiunilor pentru salvarea valorii din companii, acolo unde este posibil, dar și prin asumarea unei misiuni mai mari, de a diminua stigmatul asupra insolvenței.

Am avut un an plin de provocări, dar cred că asta poate fi și ocazia creșterii în business, și nu pot decât să îmi propun ca prin eforturile mele personale, ale CITR ca organizație și ale echipei din care fac parte să punem la dispoziția managerilor români acele soluții de restructurare care se potrivesc companiilor și care sunt adevărate șanse pentru redresarea afacerilor.

BVBStiri BVB

WTI LIGHT SWEET TURBO SHORT 1/70/68 (EBWTITS37) (23/06/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:07 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera

ARMATURA S.A. (ARM) (23/06/2021)

Alegere Presedinte al Consilului de Administratie

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/06/2021)

Numire Presedinte provizoriu CS si aprobare componenta comitete consultative

CEMACON SA (CEON) (23/06/2021)

Linie de Productie Invelis Ceramic