Update articol:
SĂPTĂMÂNA INDUSTRIEI DE GAMBLING

Andrei Frimescu, Game World: Implementarea celei de-a cincea Directive europene împotriva spălării banilor – provocarea industriei de gambling

Una dintre provocările actuale ale industriei de gambling este implementarea celei de-a cincea Directive europene împotriva spălării banilor, relevantă, de exemplu, din perspectiva monitorizării tranzacțiilor clienților ce provin din țări terțe considerate de risc, ne-a povestit Andrei Frimescu, Marketing & PR Manager Game World România, într-un interviu.

În opinia sa, sectorul de gambling este unul solid, iar piața locală a ajuns la un grad semnificativ de maturizare. Industria se confruntă și cu provocări ce privesc fluctuația de personal, lipsa fortei de muncă sau presiunea de a majora nivelul salarial oferit la nivelul industriei. Generația millennials pare mai puțin atrasă de jocurile și cazinourile în organizarea lor clasică, iar viitorul va fi cu siguranță extrem de interesant și vom asista la o revoluție a industriei.

Reporter: Care sunt problemele cu care se confruntă/s-a confruntat piața de gambling din România în acest an? Ce soluții de rezolvare vedeți?

Andrei Frimescu: La nivel de industrie, aș spune că ne confruntăm cu provocări mai degrabă decât cu probleme. Industria de gambling a demonstrat că poate rezista bine atât perioadelor de declin economic, cum a fost criza economică mondială declanșată acum mai bine de un deceniu, cât și celor marcate de incertitudine, precum momentul pe care îl traversăm în prezent. Așa că nu cred că putem vorbi de probleme; acest sector este unul solid, companiile demonstreaza din ce în ce mai multă responsabilitate, în timp ce piața locală a ajuns la un grad semnificativ de maturizare. În acest sens, Game World are și atuul a două decenii de experiență în România.

În ceea ce privește provocările la adresa industriei, aici vorbim de schimbări de ordin legislativ. Dacă anul trecut ne-am preocupat să ne conformăm la GDPR în perioada actuală este vorba în special despre implementarea celei de-a cincea Directive europene împotriva spălării banilor, relevantă, de exemplu, din perspectiva monitorizării tranzacțiilor clienților ce provin din țări terțe considerate de risc.

Pe de altă parte, provocări cu care ne confruntăm în mod direct sunt, de pildă, cele care țin de resursele de personal – aceleași, aș adăuga, ca în multe alte sectoare ale economiei, cum ar fi fluctuația de personal, lipsa fortei de muncă sau presiunea de a majora nivelul salarial oferit la nivelul industriei. Din fericire, Game World și-a construit un brand de angajator respectat și căutat de angajați, așa că deocamdată nu întâmpinăm dificultăți majore din acest punct de vedere.

O preocupare continuă, specifică industriei de gambling, este educarea consumatorului. În acest sens, Game World este foarte implicată în inițiative de responsabilitate corporativă precum acțiunile Asociației Joc Responsabil, reprezentativă pentru industria locală a jocurilor de noroc, o organizație ale cărei programe îi ajută pe consumatori să înțeleagă importanța gamblingului responsabil și care le oferă servicii de asistență și consiliere pentru ca aceștia să depășească problemele legate de excese în consumul de jocuri de noroc.

Aș adăuga și o altă provocare, percepția publică asupra industriei, care nu este conformă cu realitatea. Facem toate eforturile pentru ca industria de gambling să aibă o imagine corectă, pentru transparență în ceea ce privește modul de funcționare a acestei industrii, care de altfel este una foarte strict reglementată.

Reporter: Cum a influențat apariția OUG 114/2018 în domeniul jocurilor de noroc piața de profil?

 Andrei Frimescu: Principalul efect, dincolo de cele colaterale, de genul impactului economic de ansamblu, a fost majorarea taxelor, aplicate la autorizarea posturilor de joc. Având în vedere că operăm circa 800 de posturi de joc, această majorare s-a reflectat în mod direct atât asupra activității companiei cât și în planurile de dezvoltare în perioada următoare.

Reporter: Cum vedeți piața jocurilor de noroc în perspectivă?

Andrei Frimescu: Cred că principalele tendințe sunt cea de consolidare și cea de creștere a calității echipamentelor de joc, a ofertelor și a serviciilor. Companiile mari investesc în brandurile lor și aduc cu ele nu doar know-how, ci și aparate noi, standarde de calitate și de siguranță și servicii superioare. În perspectiva ceva mai îndelungată, cred că internetul și tehnologiile moderne vor fi din ce în ce mai mult folosite în domeniul jocurilor de noroc și în acest sens evenimentele precum Entertainment Arena Expo la nivel regional și ICE Londra sau G2E Las Vegas la nivel mondial sunt catalizatoarele acestui proces. Generația millennials pare mai puțin atrasă de jocurile și cazinourile în organizarea lor clasică și trebuie să ținem cont de faptul că generația tânără este una care a crescut, la propriu, cu smartphone-ul în mână, de zece ani încoace. Așa că aștept cu nerăbdare provocările viitorului, va fi cu siguranță extrem de interesant să asistăm la o revoluție a industriei.

Reporter: Cum a fost anul acesta pentru Game World, din punct de vedere al activității?

Andrei Frimescu: Pentru Game World 2019 este un an aniversar, în care sărbătorim două decenii de activitate în România. A fost, totodată, un an în care am continuat să consolidăm businessul, cu accent pe calitate în toate aspectele și pe perspectiva pe termen lung a activității. Pentru a marca această aniversare, am inițiat un program de CSR original, respectiv primele burse private din România oferite studenților la Psihologie care doresc să se specializeze în prevenția și tratamentul adicției față de jocurile de noroc. Este, din câte știu, una dintre puținele inițiative de acest tip din România, cu siguranță prima care are în vedere psihologia adicției ca specializare academică. La sfârșitul lunii septembrie vom sărbători Aniversarea de 20 de Ani împreună cu clienții, angajații și partenerii noștri și în acest sens pregătim o serie de evenimente speciale.

Reporter: Ce proiecte de viitor aveți?

Andrei Frimescu: În primul rând, avem în plan extinderea Game World București Mall Vitan. Astfel, cea mai mare sală de jocuri din România va deveni și mai mare și va crește și mai mult diversitatea opțiunilor de entertainment pentru clienți. În al doilea rând, ne implicăm din ce în ce mai mult în acțiuni și proiecte de responsabilitate socială. Spre exemplu, acum câteva zile, pe 30 august, am participat la evenimentul organizat de Hospice Casa Speranței la Constanța și vom continua, atât cu acțiunile noastre cât și să fim activi în proiectele derulate la nivel de industrie, prin Asociația Joc Responsabil și prin intermediul organizației noastre reprezentative, Romslot.

Game World România a intrat pe piața autohtonă în 1999 și este una dintre companiile reprezentative pe piața centrelor de divertisment din România, având ca domeniu de activitate organizarea și exploatarea sălilor de jocuri electronice. Rețeaua Game World România are în prezent 7 săli de jocuri cu aproximativ 800 de posturi de joc și peste 400 de angajați, în București, Brașov și Alba Iulia. În 2017 a fost înființată compania Game World Invest care cuprinde două săli de jocuri (Game World Sun Plaza București și Game World Constanța).

Game World România și Game World Invest fac parte din grupul de companii Game World, care se numără printre cele mai experimentate companii din Centrul și Estul Europei în domeniul jocurilor electronice. Compania Game World a fost înființată în 1995 în Ungaria și s-a extins în celelalte țări din regiune: România, Slovacia, Moldova și Croația.