Update articol:

Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei: “În conformitate cu Strategia energetică, este obligatorie construirea unei capacități de producție de energie pe bază de lignit de 600 MW”

Pe termen lung, rolul lignitului în mixul energetic va fi păstrat.

România este un furnizor de securitate energetică în regiune şi, în timpul iernilor grele din ultimii ani, sistemul energetic românesc a contribuit la stabilitatea energetică a regiunii, a declarat, săptămâna trecută, la Oslo, Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei, la “Conferința europeană la nivel înalt privind captarea și stocarea carbonului”.

Potrivit acestuia, avem un mix energetic echilibrat și diversificat, avem petrol, gaze naturale și cărbune, avem potențial semnificativ de hidroenergie și rezerve de uraniu pentru centralele nucleare.

De asemenea, am arătat că mulți ani, România a avut una dintre cele mai generoase politici de sprijin pentru investițiile în energie regenerabilă, a precizat Andrei Maioreanu, adăugând: “Am prezentat situația Strategiei Energetice a României pentru perioada 2019-2030 cu perspectiva anului 2050, aflată în procedură de dezbatere publică. Și am arătat că viziunea strategiei este de a crește sectorul energetic. Asta înseamnă să construim, în mod sustenabil, noi capacități și să îmbunătățim capacitățile existente de producție, transport și distribuție de energie. Înseamnă, de asemenea, încurajarea și creșterea consumului intern în termeni de eficiență energetică și, nu în ultimul rând, export de energie electrică.

Am vorbit despre faptul că primul obiectiv al Strategiei energetice este dedicat producției de energie curată și eficienței energetice și am arătat că România va urma cele mai bune practici de protecție a mediului, respectând țintele naționale asumate ca stat membru al UE. Astfel, noile capacități de producție vor fi construite sub constrângerea realizării obiectivelor de securitate energetică, competitivitate și decarbonizare.

Am mai spus că, pe termen lung, rolul lignitului în mixul energetic va fi păstrat mai ales dacă noile centrale termoelectrice bazate pe lignit vor funcționa la parametri supracritici și cu condiția ca din 2035 acestea să poată fi echipate cu tehnologie de captare, transport și stocare de CO2. Și am mai precizat că, în conformitate cu Strategia energetică, este obligatorie construirea unei capacități de producție de energie pe bază de lignit de 600 MW”.

Guvernul norvegian și Comisia Europeană au organizat la Oslo «Conferința europeană la nivel înalt privind captarea și stocarea carbonului». Au participat Miguel Arias Cañete, comisarul european pentru energie și schimbări climatice, o serie de miniștri ai energiei și mediului din statele-membre, conducători ai unor mari companii, dar și reprezentanți ai unor organizații de protecția mediului.

Prezent al eveniment,  Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a menţionat: “Captarea, transportul și stocarea dioxidului de carbon este o preocupare majoră a liderilor UE. Uniunea Europeană a sprijinit constant lupta împotriva schimbărilor climatice și a încurajat trecerea la o economie cu emisii reduse de carbon.

În cuvântul meu, am vorbit despre proiectul Uniunii Energetice, care își propune să crească gradul de integrare în sectorul energetic prin coordonarea statelor membre în cinci domenii interdependente, așa-numiții «piloni» ai Uniunii Energetice: securitatea energetică, solidaritatea și încrederea; o piață europeană a energiei pe deplin integrată; contribuția eficienței energetice la moderarea cererii de energie; decarbonizarea economiei; cercetare, inovare și competitivitate”.

Potrivit lui Andrei Maioreanu, ne confruntăm cu (cel puțin) două provocări: asigurarea securității energetice și asigurarea unui mediu curat:  “Am mai spus că toți avem obiective comune din aceste puncte de vedere în UE, dar soluțiile pe care ar trebui să le adoptăm trebuie să fie puternic ancorate în realitate”.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative