Update articol:

ANPC: Termenul de transpunere a Directivei prinvind protecţia consumatorilor este 28 noiembrie 2021, urmând ca noile dispoziții să intre în vigoare din 28 mai 2022

Directorul general al ANPC, Paul Anghel. Directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va pregăti actul normativ de transpunere a Directivei Omnibus în dreptul național, care va cuprinde o serie de măsuri ce vor garanta standarde mai ridicate de protecție pentru consumatorii români împotriva practicilor comerciale incorecte, atunci când aceștia optează să achiziționeze produse sau servicii on-line.

Termenul de transpunere a noului pachet legislativ este 28 noiembrie 2021, urmând ca noile dispoziții să intre în vigoare începând de la 28 mai 2022.

În data de 7 ianuarie 2020 a intrat in vigoare Directiva (UE) 2019/2161 (denumită Directiva Omnibus) a Parlamentului European şi a Consiliului referitoare la o asigurare mai bună a respectării normelor Uniunii în materie de protecție a consumatorilor și modernizarea normelor anterioare.

Nouă Directivă europeană  în domeniul protecției consumatorului va aduce, printre altele, ceva ce, la nivel național, nu s-a reușit, este vorba de amenzi care să determine companiile să nu mai înșele consumatorii, ne-au declarat oficialii Credere, după ce ieri au intrat în vigoare noile norme UE privind protecția consumatorilor, ca parte a „Noilor avantaje pentru consumatori”.

Acestea vizează o mai bună aplicare și modernizare a normelor actuale ale UE privind protecția consumatorilor, în conformitate cu evoluțiile digitale.

 
Cu această ocazie, Věra Jourová, vicepreședintele pentru valori și transparență, a declarat: „Noile norme vor spori protecția consumatorilor în lumea digitală, protecție pe care o merită cu prisosință. De asemenea, UE spune ,,NU” produselor vândute ca fiind identice cu cele din alte state membre, atunci când este evident că nu e așa. Însă aceste noi norme nu vor proteja consumatorii de comercianții necinstiți și de escrocherii online decât dacă sunt implementate în mod strict. Încurajez cu fermitate toate statele membre să se asigure că noile norme sunt puse în aplicare fără întârziere”.
 

Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, a adăugat: „Astăzi transmitem un avertisment puternic comercianților cu privire la faptul că ar trebui să respecte normele, nu să le ocolească. Încălcarea la scară largă a normelor UE privind protecția consumatorilor poate însemna, pentru o companie, o amendă de 4 % din cifra de afaceri anuală. Aceasta va fi o sancțiune suficient de descurajatoare și eficace pentru a preveni fraudele comercianților necinstiți. Salut această nouă legislație, deoarece stabilește standarde cu adevărat europene de protecție a consumatorilor.” 

 
https://financialintelligence.ro/didier-reynders-incalcarea-normelor-ue-privind-protectia-consumatorilor-poate-insemna-pentru-o-companie-o-amenda-de-4-din-cifra-de-afaceri-anuala/

 

Credere: „Aşteptăm ca România să transpună cu celeritate directiva europeană în domeniul protecției consumatorului, nu la limită sau depășind termenul”

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (20/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

TERAPLAST SA (TRP) (20/10/2020)

Detalii teleconferinta T3/2020

Sphera Franchise Group (SFG) (20/10/2020)

Incheierea actelor juridice cu partile afiliate