Update articol:

ANRE a acordat licenţă Termoenergetica şi a retras licenţa RADET

anre

Comitetul de Reglementare al ANRE a acordat astăzi, în cadrul unei şedinţe convocată de urgenţă, licenţa companiei Termoenergetica, pentru prestarea serviciului de alimentare centralizată cu energie termică, solicitată de companie.

Tot în aceeaşi şedinţă, ANRE a retras licenţa nr. 2025 pentru prestarea serviciului de alimentare centralizată cu energie termică, acordată operatorului REGIA AUTONOMĂ DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI TERMICE BUCUREŞTI R.A.D.E.T. RA, prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 842 din 13.06.2017. 

Gabriel Dumitrașcu, membru PNL și  fost președinte RADET, a scris astăzi pe Facebook că Termoenergetica nu poate obține licența decât prin presiune politică și intimidarea ANRE. Gabriel Dumitrașcu a continuat: ‘Spuneam ieri că Termoenergetica, noul operator al sistemului centralizat de alimentare cu energie termica a debutat cu stângul. Gabriela Firea a ieșit cu o declarație liniștitoare, dar mincinoasă prin omisiune: „De la 1 decembrie, noul operator de termie al Capitalei a preluat, în integralitate, activitatea RADET și angajații fostei regii, pentru a asigura continuitatea furnizării agentului termic în București”.
Doar că, Termoenergetica nu a obținut, în prealabil, licența de operator al sistemului de termoficare, așa cum prevede legea și în baza analizei obiective, nici nu o poate obține, în condițiile actuale, decât prin presiune politică și intimidarea autorității, așa zis, independente, numită ANRE.
Licențiere se obține în baza regulamentului pentru acordarea licenţelor în domeniul serviciului de alimentare centralizată cu energie termică, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 28/2017, ce poate fi consultat de oricine.
Solicitantul licenței trebuie să demonstreze autorității că dispune de capabiliățile tehnice, financiare, umane, investiționale pentru a da certitudinea că poate îndeplini rolul de operator al sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a 1,2 milioane bucureșteni.
Să le analizăm pe rând.
Termoenergetica are un capitalul social varsat de doar 120.000 LEI si nu a desfăşurat activităţi economice pâna acum. Deci, cifra de afaceri este0 lei.
Acestea sunt singurele resurse financiare la 1 decembrie. Capitalul de lucru, doar 120.000 lei, este ca si inexistent, comparând cu cu cheltuielile lunare obligatorii din lunile de iarnă: energie termică peste 150 mil. lei, salarii peste 15 mil.lei, energie, apă, gaz, combustibil peste 20 mil.lei, alte cheltuieli obligatorii pentru funcționare 10 mil. lei. Cu ce se fac achizițiile de scule si materiale, cu ce se plătesc salariile în prima jumatate a lui ianuarie, cu ce se plătește energia termică achiziționtă în decembrie? Primele încasări, conform normelor ANRE, vor fi dupa 15 ianuarie 2020. Capitalul de lucru necesar pentru primele 45 de zile este de aprox 230 mil. lei. Urmeaza restante la plata, blocaje, haos financiar?
Sigur, a fost aprobată o majorare de capital de 645.880.000 lei prin HCGMB din 14.11.2019, dar nu se indică resursa de finațtare și în bugetul PMB nu exista o rectificare cu suma invocată și nici nu exista nici un termen pentru efectuarea vărsământului.
O altă posibilitate de capaitalizare ar fi din capitalul social rămas al companiei municipal Energetica, care urmează a fi divizată și lichidată. Dar procedurile, presupunând că știu ce au de făcut, vor depăși jumătatea lunii ianuarie.
Deci, nu există capitalizare și finanțare suficiente pentru Termoenergetica.

Prin protocolul de predare-primire, invocat de d-na Firea, Termoenergetica a preluat doar rețelele primare și secundare de alimentare cu energie termică, punctele și modulele termice, ca aparținând domeniului public. Adică, a primit obiectul muncii. Dar Termoenergetica nu are și uneltele pentru a presta munca. Termoenergetica nu poate prelua de la RADET, intrată în faliment, utilajele, uneltele, piesele de schimb, birori, calculatoare, mașini care au ramas in patrimoniul RADET si, conform procedurii falimentului, vor fi vandute pentru indestularea creditorilor. Până acum, nu există o hotărâre a creditorilor RADET, cu privire la folosirea pe bază contractuală a bunurilor private ale RADE, inclusiv a sediilor, atelierelor, utilajelor, uneltelor, sculelor de către Termoenergetica.
Deci, nu există nici capabilitate tehnică demonstrată și Termoenergetica nu dispune de bunuri suficiente și adecvate dimensiunii si volumului de lucrari aferente rețelelor dr transport și distribuție a energie termice.

Analizând resursa umană, Termoenergetica a preluat personalul RADET, 3064 de angajați și prognozează mărire organigramei la 3700 de posturi. Chiar dacă în studiul de oportunitate aprobat de CGMB se spune că se menține numărul de personal, pentru a nu influența creșterea costurilor și majorarea tarifelor suportate de bucureșteni, constat că se propune creșterea numarului de personal de la 3064 la 3700, astfel: funcții de conducere și administrative propuse 756, față de 615; maiștri 100 față de 94, muncitori propus 2844, față de 2355. Salariul mediu lunar creste de la 4540 le, la 5580 lei.
Deci, resursa umană crește, mai ales pe zona funcțiilor de conducere și administrative, dar crește semnificativ și fondul de salarii. În consecință, mă aștept la o creștere substanțială și a costului Gigacaloriei.

Din perspective analizei capaciății investiționale, iau din BVC cota de dezvoltare, de aproximativ 4 milioane euro/ an. o înmultesc cu 10 ani de concesiune și o compar cu necesarul de investiții pentru modernizarea și redimensionarea rețelei pentru a reduce pierderile de la 30% la 10% și evaluat la peste 500 mil. euro. Abia peste 125 de ani se vor termina lucrările! Atât de târziu! Niciunul dintre bucureștenii trăitori astazi nu vor mai prinde fericitul eveniment.
Ce zici ANRE? Mingea e la tine.”

În noiembrie, Dumitru Chiriță, președintele ANRE,  declara că Autoritatea este pregătită să dea licența Termoenergetica, a doua zi după ce va primi toate documentele.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis intrarea în faliment a RADET, decizia fiind  definitivă. Judecătorii de la CAB au respins apelurile făcute în proces, fiind menţinută decizia luată în aprilie 2019 de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul RADET.

RADET înregistrează obligaţii curente către producătorul de energie ELCEN de 305,3 milioane de lei din care restanţe de 155,1 milioane de lei, iar 120,303 milioane de lei sunt obligaţii în termenul scadent, potrivit ELCEN. Aceste datorii ale RADET către ELCEN au fost înregistrate din  aprilie şi până în octombrie 2019.

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (31/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA din data de 19/20 iunie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (31/05/2023)

Nuclearelectrica inclusa in indicii MSCI Frontier Markets

ALRO S.A. (ALR) (31/05/2023)

Grupul ALRO si AZERALUMINIUM au semnat un memorandum de intelegere