Update articol:

Antony Blinken, SUA: China sfidează ordinea mondială, acţionând “mai represiv” şi “mai agresiv”

Antony Blinken Antony Blinken/ Sursa foto: Twitter

China sfidează ordinea mondială acţionând “mai represiv” şi “mai agresiv”, a declarat Secretarul de stat american, Antony Blinken, potrivit unui interviu difuzat duminică de canalul CBS, notează AFP.

“Ceea ce am văzut în ultimii ani este că China acţionează mai represiv acasă şi mai agresiv în străinătate. Este un fapt”, a declarat Antony Blinken, în cursul emisiunii “60 Minutes” a postului de televiziune american.

China este “singura ţară din lume având capacitatea militară, economică, diplomatică de a submina sau contesta ordinea bazată pe regulile care ne sunt atât de dragi şi suntem hotărâţi să o apărăm”, a continuat şeful diplomaţiei de la Washington, potrivit Agerpres.

Joe Biden a adoptat o poziţie fermă faţă de China, în primul său discurs în plenul Congresului american

Preşedintele american Joe Biden a adoptat săptămâna trecută o poziţie fermă faţă de China în primul său discurs într-o sesiune comună a Congresului, promiţând să menţină o prezenţă militară a SUA în regiunea indo-pacifică, relatează Reuters.

Într-un discurs în mare parte concentrat pe dosarele interne ale SUA, Joe Biden a acordat o atenţie mai mare Chinei decât altor chestiuni de politică externă.

”China şi alte ţări se apropie rapid. Trebuie să dezvoltăm şi să stăpânim produsele şi tehnologiile viitorului”, a spus liderul de la Casa Albă la 100 de zile de la preluarea mandatului său.

Biden a identificat competiţia cu China drept cea mai mare provocare de politică externă cu care se confruntă SUA. El şi congresmenii democraţi, dar şi unii aleşi republicani au susţinut adoptarea unei atitudini mai dure faţă de Beijing. ”America se va opune practicilor comerciale incorecte care subminează industriile şi lucrătorii americani, precum subvenţii pentru companiile proprietate de stat şi furtul de tehnologie şi proprietate intelectuală americane”, a subliniat preşedintele Joe Biden.

“Vreau să fiu foarte clar. Scopul nostru nu este să oprim China, să o frânăm, să o limităm. El este de a menţine această ordine bazată pe reguli pe care China o sfidează”.

De asemenea, liderul american a menţionat că i-a transmis preşedintelui chinez Xi Jinping că SUA vor menţine o prezenţă militară solidă în regiunea indo-pacifică, exact aşa cum Washingtonul face ”pentru NATO în Europa – nu pentru a porni un conflict, ci pentru a preveni unul”.

El le-a cerut congresmenilor să voteze un pachet legislativ care ar spori presiunile asupra Beijingului pentru respectarea drepturilor omului, ar trata problema dezechilibrului schimburilor comerciale şi ar stimula finanţarea dezvoltării noilor tehnologii în SUA pentru a face faţă mai eficient concurenţei din partea Chinei.

”America nu va face paşi înapoi în ceea ce priveşte angajamentele noastre faţă de drepturile omului şi libertăţile fundamentale şi faţă de alianţele noastre”, a dat asigurări liderul american.

Joe Biden s-a referit şi la competiţia cu un alt rival geopolitic, Rusia. El a ţinut să reamintească faptul că i-a transmis clar preşedintelui rus Vladimir Putin că atacurile cibernetice şi amestecul Moscovei în alegerile din SUA vor avea consecinţe, dar a precizat că Washingtonul nu va căuta o escaladare a situaţiei.

Spre deosebire de predecesorul său Donald Trump, actualul lider de la Casa Albă a afirmat că va lucra îndeaproape cu aliaţii SUA pentru a contracara ameninţările reprezentate de programele nucleare dezvoltate de Iran şi de Coreea de Nord.

Tensiunile dintre cele două puteri au fost recurente în ultimii ani. Forţele armate chineze şi americane rivalizează pentru influenţă în Asia-Pacific, în special în Marea Chinei de Sud şi în vecinătatea Taiwanului. Antony Blinken a insistat, de asemenea, în martie, asupra “genocidului comis împotriva uigurilor majoritar musulmani” în regiunea chineză Xinjiang.

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (21/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CEMACON SA (CEON) (21/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/01/2022)

Informare material AGOA din data de 25/28.02.2022

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (21/01/2022)

Incetare contract de munca ofiter de conformitate

BRK Dow Turbo Long 34750 (BKDOWTLD2) (21/01/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 25 Ianuarie 2022