România a avut, anul trecut, cel mai mic preţ la gazele naturale destinate consumatorilor casnici, din rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, informează Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Astfel, cel mai scăzut preţ per kilowat oră al gazelor naturale destinate consumatorilor casnici se înregistra anul trecut în România (trei cenţi), iar cel mai ridicat în Suedia (12 cenţi), în timp ce în majoritatea celor 21 de state membre care au furnizat datele pe 2017 preţul era sub 8 cenţi per kilowat oră.
De la 1 august 2018, preţul gazelor naturale a crescut pentru consumatorii casnici cu 5,83%, în baza solicitărilor furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei costurilor reflectate în preţul final, informează instituţia.
Preţul electricităţii per kilowat oră plătit de consumatorii casnici în 2017 varia de la 10 cenţi în Bulgaria, la 11 cenţi în Lituania şi Ungaria, 12 cenţi în Croaţia şi România, până la 28 de cenţi în Belgia, în timp ce în majoritatea celor 24 de state membre care au furnizat datele pe 2017 preţul era între 10 şi 20 de cenţi per kilowat oră.
Pentru prima dată, Eurostat a publicat preţurile pentru gaze naturale şi electricitate care sunt pe deplin comparabile în rândul ţărilor membre UE.
Cu datele noi, Eurostat poate acum calcula prețul mediu ponderat care reflectă consumul total al gospodăriilor. Prețurile pentru electricitate și gaze în UE pot varia în funcție de furnizare şi cerere, inclusiv situația geopolitică, mixul energetic național, costurile rețelei și condițiile meteorologice.