Update articol:

Apple va investi 1,2 miliarde de dolari, la Munchen, la “cel mai mare centru de cercetare” din Europa dedicat semiconductorilor şi tehnologiei 5G

apple

Gigantul tehnologic american Apple a anunţat miercuri că în următorii trei ani va investi 1,2 miliarde de dolari în Munchen, Germania, pentru a deschide “cel mai mare centru de cercetare” din Europa dedicat semiconductorilor şi tehnologiei 5G, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Anunţul Apple vine într-un moment în care Europa vrea să recupereze decalajul în producţia de semiconductori – o componentă cheie a noilor tehnologii, dominate de China şi SUA.

“Nu putea fi mai entuziasmaţi de tot ce urmează să descopere echipa noastră de ingineri din Munchen – de la explorarea noilor frontiere în tehnologia 5G, la o nouă generaţie de tehnologie”, a afirmat Tim Cook, directorul general al Apple.

Munchen este deja cel mai mare hub de inginerie al Apple în Europa, aproape 1.500 de ingineri din 40 de ţări lucrează în zone ca tehnologii wireless şi aplicaţii pentru procesoare.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Uniunea Europeană analizează posibilitatea construcţiei unei facilităţi avansate de producţie a semiconductorilor în Europa, în încercarea de a-şi reduce dependenţa faţă de SUA şi Asia.

Potrivit surselor, UE analizează modalităţile prin care să poată produce semiconductori utilizând tehnologia de 10 nanometri şi, eventual, să ajungă şi la cipuri de 2 nanometeri. Obiectivul proiectului este reducerea dependenţei faţă de ţări precum Taiwan pentru cipuri care sunt folosite de o serie de industrii incluzând sistemele de telefonie mobilă 5G, automobile conectate, computere ultraperformante şi multe altele.

Aceste planuri vin într-un moment în care majoritatea producătorilor auto se confruntă cu un deficit de aprovizionare cu semiconductori. Principalii constructori auto europeni, inclusiv Volkswagen, Daimler şi Renault, au fost nevoiţi să îşi reducă producţia de automobile până la rezolvarea problemelor de aprovizionare cu cipuri. Chiar dacă este o problemă de scurtă durată, această criză a scos în evidenţă dependenţa Europei de o tehnologie cheie care este importată.

Încercările Europei de a-şi majora producţia de semiconductori, conduse în parte de comisarul european pentru Industrie, Thierry Breton, ar putea implica modernizarea unei facilităţi existente sau construcţia unei facilităţi complet noi, au precizat sursele, care au adăugat că până acum nu a fost luată o decizie finală.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out