Update articol:

Reuters: Proiectul german de lege privind securitate IT țintește un consens cu privire la riscurile furnizorilor de telecomunicații

Germania Sursa foto: Pixabay

Germania ar trebui să ajungă la un consens în cadrul guvernului că un furnizor de telecomunicații reprezintă o amenințare la adresa securității naționale pentru a-i exclude echipamentele din rețelele naționale 5G, conform unui proiect legislativ analizat de Reuters vineri.

Cea mai recentă versiune a Legii securității IT vine după luni de lupte în coaliția cancelarului Angela Merkel, care a fost împărțită în legătură cu modul de stabilire a unui mecanism politic care să evalueze dacă un furnizor poate fi de încredere.

Modul în care funcționează acest proces va fi crucial pentru a stabili dacă compania chineză Huawei, liderul global în rețelele de telecomunicații, poate rămâne în Germania sau dacă va ajunge să fie interzisă, așa cum au decis SUA și unii dintre aliații săi, potrivit Reuters.

Proiectul urmărește să pună capăt unei disensiuni  între Angela Merkel, care este în favoarea unor relații comerciale strânse cu China, și partenerii ei de coaliție din Partidul Social Democrat (SPD), care, conduși de ministrul de externe Heiko Maas, se uită sceptic către Beijing.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că proiectul de lege a fost prezentat joi altor departamente. “Proiectul pune în aplicare rezultatele discuțiilor anterioare cu ministerele și prezintă noi propuneri de compromis”, a spus purtătorul de cuvânt ca răspuns la o cerere de comentarii din partea Reuters.

SPD ceruse un loc la masă și un veto al Ministerului de Externe pentru a permite furnizorilor de echipamente să funcționeze în Germania – cerință care reprezenta un ”deal-breaker” pentru Merkel și colegii ei miniștri conservatori.

Marea Britanie a eliminat în mod explicit Huawei, cerând operatorilor de telefonie mobilă să-și scoată treptat echipamentele din rețelele lor, în timp ce Franța a stabilit o interdicție implicită. Între timp, în Suedia, o dispută juridică a escaladat după ce Huawei a făcut apel la decizia de interzicere a prezenței sale în rețelele 5G, din motive de securitate națională.

Consens, dar fără veto 

Cea mai recentă versiune a legii germane privind securitatea IT încearcă să rezolve problemele prin crearea unui comitet permanent format din reprezentanți ai Cancelariei și ai ministerelor de interne, economiei și afacerilor externe care să funcționeze prin consens.

În cazul în care acest comitet de de lucru nu va reuși să ajungă la o înțelegere comună, problema va fi transmisă miniștrilor. Dacă tot nu se poate ajunge la un acord, acesta va fi trimis în procedura guvernului german de soluționare a litigiilor.

În cazul Huawei, orice interdicție potențială ar necesita atât dovezi clare, cât și convingere politică copleșitoare că echipamentul companiei prezintă riscuri de securitate – așa cum au susținut Statele Unite.

Acest lucru ar reprezenta o victorie tactică pentru Huawei, care neagă acuzațiile SUA că echipamentul său ar conține ”backdoors” deschise spionilor cibernetici și că are obligații față de Beijing. Ar fi, de asemenea, o veste bună pentru trei operatori de telefonie mobilă din Germania – Deutsche Telekom DTEGn.DE, Vodafone VOD.L și Telefonica Deutschland O2Dn.DE – care se bazează pe Huawei și spun că înlocuirea echipamentelor sale ar costa miliarde.

O sursă guvernamentală a declarat că cel mai recent text ar trebui să ajungă în  cabinetul Merkel pentru aprobare în decembrie. Cu toate acestea, scurgerile către presă ale formelor anterioare ale proiectului au deraiat în trecut negocierile din coaliția guvernamentală cu privire la această legislație.

 

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative