Update articol:

Politico: Germania se aliniază cu UE în ceea ce privește Huawei

Germania Sursa foto: Pixabay

Parlamentarii germani au adoptat vineri o legislație mai strictă în materie de securitate 5G, sfârşind astfel doi ani de îndoieli dacă cea mai mare piață europeană va deveni dură sau nu cu gigantul chinez de telecomunicații Huawei, potrivit Politico.

Noua lege a securității IT 2.0, aprobată de Bundestag, restricționează rolul furnizorilor de tehnologii 5G „care nu sunt de încredere” și solicită operatorilor de telecomunicații să notifice guvernul dacă semnează contracte pentru componente 5G critice. De asemenea, acordă guvernului puteri de a le bloca.

Conform Politico, după ani de lupte, regulile adoptate acum aduc Berlinul mai aproape de Paris, Londra și alte capitale majore privind reglementarea tehnologiei sensibile de rețea.

Chiar și așa, aplicarea regulilor va necesita voință politică. Sarcina de a decide cum să se aplice standardele va reveni în mare măsură următorului guvern al Germaniei, întrucât germanii vor merge la urne pentru alegerile federale din septembrie.

“Utilizarea componentelor critice poate fi refuzată dacă furnizorul nu este de încredere”, a declarat ministrul de interne Horst Seehofer.

Votul privind regulile mai stricte 5G vine la doar câteva zile după ce ministrul chinez de externe Wang Yi a discutat despre 5G într-o convorbire telefonică cu omologul său german Heiko Maas.

“Ca mari economii globale, ambele părți ar trebui să se opună așa-numitei „decuplări” împreună, să mențină în comun lanțurile industriale și de aprovizionare globale netede și stabile și să consolideze cooperarea în domenii precum comerțul și investițiile, asistența medicală, energia curată, economia digitală și standarde de securitate tehnologică 5G”, a spus ministrul chinez.

„Trebuie să se potrivească obiectivelor NATO”

Ultimul text al legii reprezintă o linie mai dură decât o propunere anterioară prezentată de guvern în decembrie și vine după ce parlamentarii și-au exprimat consternarea față de modul în care cancelarul Angela Merkel a abordat problema.

Negocierile cu privire la poziția Germaniei față de Huawei au fost în mare parte blocate anul trecut, întrucât ministerele și partidele de coaliție nu au reușit să se hotărască cu privire la problema crucială a accesului pe piață.

Între timp, Merkel a presat să semneze un acord de investiții cu Beijingul și să păstreze relațiile comerciale cu China, pe fondul presiunii SUA de a adopta o atitudine mai dură.

Întârzierile repetate au apărut pe fondul dezacordului din coaliția de guvernământ cu privire la modul de gestionare a Huawei – un furnizor privilegiat pentru cei trei operatori majori ai infrastructurii 4G din Germania.

Versiunea finală a legii conferă mai multă putere ministerului de interne pentru a bloca contractele 5G și mai puțin altor ministere, cum ar fi ministerul economiei, care a fost mai favorabil față de Huawei în trecut.

După ce operatorii au notificat guvernului planurile de a cumpăra noi componente critice 5G, ministerul de interne va avea între două și patru luni pentru a verifica acordul în raport cu criteriile de securitate națională.

Parlamentarii au adăugat, de asemenea, un text de lege conform căruia utilizarea noilor componente critice 5G trebuie să corespundă „obiectivelor politicii de securitate” ale Germaniei, UE și NATO. Aceștia din urmă au luat poziții care avertizează împotriva utilizării kitului chinezesc în părțile critice și sensibile ale noilor rețele de telecomunicații.

De asemenea, producătorii vor trebui să furnizeze o „declarație de încredere”, în timp ce membrii parlamentului au ridicat, de asemenea, ștacheta pentru ca furnizorii să îndeplinească acest criteriu de „încredere”.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING