Update articol:

ASF a retras avizele acordate lui Dumitru Carapiti și lui Ștefan Szabo pentru Consiliul de Supraveghere SIF Transilvania

Autoritatea de Supraveghere Financiara

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, pe 19 octombrie, să retragă avizele acordate lui Dumitru Carapiti și lui Ștefan Szabo pentru Consiliul de Supraveghere SIF Transilvania (SIF3), potrivit unor decizii publicate la Bursa de Valori București.

VEZI DECIZIILE PE LARG.

ASF a constatat că cei doi nu cunosc riscurile aferente activității SIF Transilvania la un nivel corespunzător responsabilităților alocate, nu înțeleg cerințele și principiile de guvernanță, rolul și responsabilitățile alocate, nu au participat constructiv la procesul decizional în cadrul SIF3 și nu au avut o conduită adecvată în cadrul CS, nu au dovedit că înțeleg rolul și atribuțiile lor în calitatea de vicepreședinte (Carapiti), respectiv președinte CS (Szabo).

ASF mai spune că cei doi nu au dovedit deschidere și coopeare în relația cu Autoritatea, “lucru dovedit prin refuzul de a recunoaște calitatea de membru CS a domnului Constantin Frățilă, deși ASF a comunicat în repetate rânduri structurii de conducere SIF Transilvania obligativitatea respectării hotărârii Curții de Apel Constanța din 17.01.2020 prin care Avizul nr 422/2017 a devenit aplicabil în ceea ce îș privește pe domnul Constantin Frățilă.”

Potrivit ASF, cei doi nu au dovedit că înțeleg situațiile de conflicte de interese, nu au alocat timpul necesar exercitării mandatului și nu au îndeplinit cerința de gândire independentă. Totodată, cei doi nu șia-u îndeplinit în mod corepunzător atribuțiile, în situații de criză.

Constantin Frățilă a revenit în CS SIF Transilvania la începutul anului, după ce dosarul său penal, care îi adusese retragerea avizului ASF, a fost clasat.

Recent, SIF Transilvania a anunțat că instanța a admis plângerea SIF3 – făcută de fostul președinte executiv Mihai Fercală – împotriva clasării dosarului penal al lui Constantin Frățilă.

SIF Transilvania a convocat acționarii, pe 4 decembrie, pentru trecerea la un Consiliu de Supraveghere din cinci membri, conform unui raport transmis Bursei de Valori București.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (04/12/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (04/12/2020)

Hotarari AGA O & E din 04.12.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (04/12/2020)

Litigiu dosar nr. 5179/2/2019

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (04/12/2020)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2020