Update articol:

ASF a solicitat conducerii SIF Oltenia să comunice motivele pentru care a apreciat că solicitarea SIF1 și SIF4 de convocare a AGA nu îndeplinește condițiile legale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut conducerii SIF Oltenia să comunice motivele pentru care a apreciat că solicitarea SIF1 și SIF4 de convocare a AGA nu îndeplinește condițiile legale, după cum ne-au transmis reprezentanții instituției.

ASF a precizat: “În vederea analizării situației privind îndeplinirea obligațiilor legale în materia drepturilor acționarilor, ASF a solicitat Consiliului de Administrație al SIF OLTENIA SA să comunice motivele pentru care a apreciat că solicitarea de convocare a AGA, formulată de SIF Banat Crișana SA și SIF Muntenia SA, nu îndeplinește condițiile legale. Necesitatea adoptării unor eventuale măsuri de autoritate (inclusiv din perspectiva transmiterii unui raport curent) va fi stabilită ulterior finalizării analizei respectivelor motive invocate de către reprezentanții societății.

Precizăm faptul că măsurile dispuse de Autoritate, care au caracter public, sunt aduse la cunoștința investitorilor conform prevederilor legale”.

SIF Oltenia  (SIF5) a anunțat, recent, că nu convoacă AGA la solicitarea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, pe motiv că solicitarea nu ar îndeplini condițiile legale. Cei doi acționari, doreau revocarea lui Tudor Ciurezu de la conducerea SIF Oltenia, pe lângă alte puncte.

Decizia a fost criticată de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), care a considerat refuzul convocării AGA drept abuziv și de natură a afecta drepturile acționarilor minoritari, atât la nivelul SIF Oltenia cât și, în general la nivelul pieței.

AIPC a transmis că speră că această atitudine nu va rămâne fără urmări și a invitat Autoritatea de Supraveghere Financiară să acționeze în consecință.

Cele două SIF-uri au cerut aprobarea revocării administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian, cu încetarea imediată a mandatului de administrator al acestora de la data aprobării hotărârii.

Solicitarea a venit după ce Tudor Ciurezu a cerut demiterea președintelui SIF Banat Crișana Bogdan Drăgoi, în condițiile în care acesta a impus în AGA SIF Oltenia modificarea actului constitutiv în sensul reducerii prerogativelor lui Ciurezu. 

Propunerile SIF Oltenia au fost respinse, în AGA SIF Banat Crișana din 20 iunie.

De asemenea, acționarii SIF Oltenia (SIF5) au decis, pe 9 mai, modificarea actului constitutiv, astfel încât să fie înființat un Comitet investițional, dar și să se reducă numărul administratorilor de la 7 la 5, propuneri făcute de SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, care dețin împreună acțiuni reprezentând 5,00% din capitalul social al SIF Oltenia.

 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014