Update articol:

ASF nu a identificat concertare în cazul grupului de acționari SIF Oltenia acuzat de Tudor Ciurezu că are o deținere de 31,7%

ACTUALIZARE 18.18 – ASF a făcut și o informare de presă în care arată că nu au fost identificate elemente/date care să conducă la concluzia că  grupul identificat de SIF Oltenia se află sub incidența prevederilor Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, aplicabile în materia ofertelor publice:

Având în vedere aspectele menționate în Raportul curent publicat de către S.I.F. Oltenia S.A. pe site-ul B.V.B. în data de 07.10.2020, aferent adresei nr. 6071/06.10.2020, comunicate în mod direct și Autorității, urmare analizei efectuate asupra datelor și informațiilor deținute nu au fost identificate elemente/date care să conducă la concluzia că respectivele persoane/entități, menționate de S.I.F. Oltenia S.A. în documentul referit, acționând singure sau în mod concertat, se află sub incidența prevederilor Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, aplicabile în materia ofertelor publice.

 

De asemenea, analizele efectuate asupra datelor și informațiilor deținute din perspectiva obligațiilor instituite prin Regulamentul nr. 3/2016 privind criteriile aplicabile și procedura pentru evaluarea prudențială a achizițiilor și majorărilor participațiilor la entitățile reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară nu au relevat situații care să impună aplicarea dispozițiilor în cauză.

Rezultatul analizei efectuate a fost adus la cunoștința S.I.F. Oltenia S.A. în data 15.10.2020, prin adresa nr. VPI/10894.”

***

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a identificat concertare în cazul grupului de acționari SIF Oltenia acuzat de fostul președinte Tudor Ciurezu că are o deținere de 31,7%, potrivit unei scrisori publicate pe Bursa de Valori București.

CITESTE AICI SCRISOAREA

Conducerea SIF Oltenia (SIF5) a susținut, înainte de AGA din 12 octombrie, că SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia au o deținere directă și indirectă de 31,7% din companie și a cerut Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să constate acțiunea concertată, potrivit unui raport transmis, recent, de SIF Oltenia Bursei de Valori București. SIF5 dorea ca SIF1 să facă ofertă de preluare obligatorie, la depășirea pragului de 33% din drepturile de vot.

Din grupul respectiv făceau parte  SIF Muntenia SA, SIF Banat-Crișana SA; FIA Certinvest Acțiuni, FDI Certinvest XT Index, FDI Certinvest BET-FI Index, prin reprezentant SAI Certinvest SA; FÎI Optim Invest, FII BET-FI Index Invest FDI Prosper Invest prin reprezentant SAI Broker SA; FÎI Active Plus, FDI Active Dinamic prin reprezentant SAI Swiss Capital Asset Management SA; FÎI Star Value, FÎI Multicapital Invest, FDI Star Focus, FDI Star Next prin reprezentant SAI Star Asset Management SA; FIA Romania Strategy Fund prin reprezentant Accuro Fund Solutions AG, OPUS – Chartered Issuances SA.

ASF a transmis, în scrisoare, că deținătorii de unități de fond nu au dreptul/posibilitatea să influențeze emitentul instrumentului financiar, în ceea ce privește exprimarea votului în cadrul AGA.

Luni, actionarii SIF Oltenia au respins aprobarea Situațiilor financiare și repartizarea profitului net, descărcarea de gestiune a administratorilor. De asemenea, AGA a decis revocarea a patru administratori  – Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian- și încetarea mandatului de director general al lui Tudor Ciurezu

Subiectul concertării face obiectul și al unui proces. Anterior AGA, SIF Oltenia a dat în judecată SIF Banat Crișana, SIF Muntenia, fonduri Certinvest, Swiss Capital și Broker cerând instanței să constate concertarea acestora, reiese dintr-un raport transmis Bursei de Valori București, de SIF Muntenia.

Un demers similar a făcut SIF Oltenia și, anul trecut, când încă era în vigoare pragul limită de deținere de 5% la SIF-uri, însă ASF i-a respins, atunci, cerereaUlterior, SIF Oltenia a anunțat că a pierdut, pe fond, procesul cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, în care contesta decizia de concertare aferentă Adunării Generale din 9 mai 2019.  In prezent, procesul cu ASF este in faza de apel.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014